Re-Actie: online hulp voor jongeren

Geplaatst in Algemeen op

Pleun Smulders, Yoni Wijngaard en Pleun van Aken, studenten van de Avans Hogeschool in Breda opleiding Social Work,  zijn vanaf maart 2020 gestart met het project Re-Actie. De drie studenten zijn iedere donderdagavond van 18.30 uur -20.30 uur online aanwezig om jongeren te ondersteunen bij al hun hulpvragen. Dit kunnen allerlei dingen zijn, zoals vragen over het regelen van studiefinanciering, het openbaar vervoer of over een zorgverzekering. Het zijn praktische vragen die snel opgelost kunnen worden.

“Omdat wij zelf jongeren zijn, weten wij hoe lastig het is om op deze leeftijd te participeren in de maatschappij. Wij willen jongeren graag ondersteunen en daarom zijn alle jongeren welkom!” – vertellen die drie studenten.

Online contact met Re-Actie | donderdagavonden van 18.30u-20.30u
  • Ben jij 18 geworden en weet je niet goed wat er nu moet gebeuren?
  • Heb jij brieven liggen waarvan je niet goed wat je er mee moet doen?
  • Heb je vragen over studiefinanciering of andere dingen rondom studeren?
  • Heb je hulp nodig bij het uitzoeken van je post?

Voor al je vragen, kun je terecht bij Re-Actie. Wij zitten iedere donderdagavond van 18.30 uur tot 20.30 uur voor je klaar. Voel je welkom! Je kunt ons online bereiken via:

WhatsApp Re-Actie: 06 831 68 931

Buiten de tijd van 18.30u-20.30u op donderdagavond, kun je met vragen ook contact opnemen met jongerenwerkers Nina: 06 227 61 350 of Olton: 06 227 60 332

Re-Actie: hulp online in plaats van face-to-face bij V39

Oorspronkelijk zou het project Re-Actie plaatsvinden op donderdagavonden bij V39 in Tilburg. De studenten wilden hier face-to-face hulp bieden aan jongeren. Door de coronacrisis maatregelen  is er voor gekozen om het project online door te laten gaan. Hieronder lees je wat de drie initiatiefnemers van Re-Actie, Pleun Smulders, Yoni Wijngaard en Pleun van Aken, hiervan vinden en hoe het met ze gaat.

Pleun Smulders, 1ste jaars student opleiding Social Work

Hoe gaat het met je?
Eigenlijk gaat het hartstikke goed met mij. Ik heb nog helemaal geen klachten gehad die te maken hebben met het coronavirus. Ik voel me gezond en fit en daar ben ik heel dankbaar voor.

Naast mijn opleiding Social Work, werk ik als verpleegkundige in het ziekenhuis op de longafdeling. Ik heb hiervoor de opleiding Verpleegkunde gedaan. Op dit moment zijn het op die afdeling andere tijden dan dat ik gewend ben. Het zijn zwaardere werkdagen dan normaal. Iedereen in de wereld heeft nu te maken met het coronavirus en de bijbehorende maatregelen. Maar het lastige vind ik, dat ik ook dagelijks het leed zie van de mensen. En ik zie mensen ook overlijden door het coronavirus. Dat is best wel behoorlijk pittig, emotioneel en een hele belasting. Normaal als je thuis komt, probeer je dingen los te laten en dat lukt ook eigenlijk altijd goed. Ik moet zeggen dat dat nu iets minder goed lukt omdat je ook thuis, terug van je werk, geconfronteerd wordt met coronamaatregelen. Corona op het nieuws, als je je vader of moeder belt, eigenlijk bestaat alles uit corona op dit moment. En daarom vind ik het iets moeilijker om alles los te laten.

Wel ben ik hartstikke blij dat we ons praktisch ondersteuningspunt, Re-Actie, waar we het afgelopen half jaar voor gewerkt hebben, online door kunnen laten gaan op de donderdagavonden. Daar ben ik super enthousiast over. Want het lijkt me een zinvolle manier om het op deze manier toch door te kunnen laten gaan. Natuurlijk is het leuker om face-to-face contact te hebben met de meiden en jongens die vragen hebben. Maar als het online door kan gaan, ben ik daar ook al super blij mee. Ik heb er dan ook heel veel zin in. Ik wacht iedere donderdagavond met smart op alle hulpvragen!

Yoni Wijngaard, 2e jaars student Social Work

Lukt het je om je stagewerk en privéleven vorm te geven?
Tot nu toe lukt dit allemaal nog. Ik vind het wel heel erg lastig, omdat wij toch wel heel erg gericht zijn op het sociale vlak en contact hebben met de doelgroep op je stage en bij onze leergemeenschap. Dit is lastig en dit proberen we nu online op te lossen. Op mijn stage val ik op dit moment in op andere locaties. Op die manier gaat het toch allemaal door. Ik merk wel dat je gewoon wat eenzamer wordt, maar gelukkig heb ik heel veel verschillende vormen waarmee ik toch contact kan onderhouden met iedereen. Zo heb ik contact met vrienden, klasgenoten en docenten. Allemaal online op verschillende platformen. Op deze  manier proberen we elkaar toch te motiveren en te ondersteunen om deze tijd door te komen. Dus het lukt wel, maar het vergt ook een stukje inzet.

 

Pleun van Aken, 1ste jaar Social Work

Hoe is het voor jou om online stage te lopen bij R-Newt?
Persoonlijk vind ik het nogal moeilijk. Ik vind het moeilijk omdat wij met het project Re-Actie in de beginfase zitten, waarin contact met jongeren erg belangrijk is. Het doel is om jongeren te helpen met praktische vragen. We willen daarbij een open houding aannemen, waardoor het voor jongeren toegankelijk wordt om te komen. Dat nu alles online is, maakt het een stuk moeilijker om contact te zoeken met de jongeren. Onder andere omdat wij de jongeren nog niet kennen. Zo is het minder persoonlijk. Daarnaast kan het natuurlijk ook wel voordelen hebben. Omdat de jongeren niet weten wie er achter zit, kan het makkelijker zijn om contact te zoeken. Maar ik vind het persoonlijk wel makkelijker om face-to-face contact te hebben, omdat je dan ook de vraag achter de vraag kunt signaleren. Dat is online veel moeilijker. En dat is wel een doel van ons project: om de vraag achter de vraag te kunnen signaleren.

Kortom: ik vind het goed dat er alternatieven bestaan in deze bizarre tijden, maar ik geef toch wel de voorkeur aan face-to-face contact met de jongeren. Dit voelt voor mij een stuk natuurlijker aan. En ik denk dat het uiteindelijk voor jongeren ook gewoon beter werkt.