Ervaringen Chef’s Level

Geplaatst in Algemeen op

Het is weer woensdag, restaurantdag voor de medewerkers van pop-uprestaurant Chef’s Level. Er heerst een gezonde spanning; de deelnemers zijn er weer klaar voor hun gasten een fantastische avond te bezorgen. De taken zijn verdeeld, alles is netjes aangekleed en iedereen staat op zijn positie. Het belooft een drukke avond te worden met 41 gasten op de lijst. Met een menu bestaande uit rundercarpaccio met rucola, parmezaan en citroenmayonaise, vis gegaard in zoutkorst met groenten aardappelsalade en tarte tatin van ananas met citrusmascarpone kan het niet anders dan een geweldige avond worden. We zijn benieuwd naar wat onze gasten hier brengt. En wat vinden zij eigenlijk van Chef’s Level?

Culinaire hoogstandjes

De gasten druppelen binnen. We raken aan de praat met Anita Wouters, coördinator van de Vriendschapsbank*. “Ik kom hier al vanaf het begin. Met de eetgroep van de Vriendschapsbank komen we hier één of twee keer per jaar lekker eten. Wij vinden Chef’s Level culinair heel hoogstaand, dus we komen hier graag.” Ook mevrouw Bremer is fan van Chef’s Level. “Ik kom hier voor de vierde keer eten.” Als we vragen hoe ze Chef’s Level kent, vertelt ze over Kevin, onze chefkok. “Ik ken Kevin al vanaf dat hij een klein mannetje was. Verder vind ik het gewoon heel leuk voor de jongelui. Ik vind het harstikke goed dat ze een kans krijgen om hun diploma te halen.” Over het eten is ze zeer te spreken. “Als je van culinair houdt, ben je hier aan het goede adres. Het is niet gewoon een potje pasta of een frietje.”

Moeite doen

Chef’s Level is geen restaurant als alle andere restaurants. Elke week is het menu anders, maar ook het personeel, de tafelsetting en de inrichting. Wat maakt het nou zo bijzonder om bij Chef’s Level te eten? Anita heeft wel een idee. “Misschien ook wel omdat je ziet dat de jongelui onervaren zijn en proberen om alles goed te doen. Ze willen toch dat diploma halen. Je merkt echt dat ze moeite doen. Soms spreken ze iets verkeerd uit en dan worden ze netjes gecorrigeerd. Het wordt echt heel goed gedaan allemaal. Met sommige deelnemers raak je in gesprek; dan vertellen ze dat ze nu in de bediening staan, maar eigenlijk kok willen worden.”

Goed verzorgd

De avond loopt op zijn eind. We zijn benieuwd hoe de gasten het diner en de avond hebben beleefd. Anita: “Ik heb weer geweldig genoten.” Ook mevrouw Bremer is te spreken over de avond. “Het was weer goed verzorgd.” De rest van de tafel is ook dolenthousiast. Het zal niet de laatste keer zijn dat de Vriendschapsbank bij Chef’s Level eet. Sterker nog: de animo voor dit restaurant wordt steeds groter.

We lopen langs bij Sjef, die deze avond voor het eerst aanschoof. “Het was lekker”, zegt Sjef. “De vis heb ik niet op, ik ben niet zo’n visliefhebber.” Van het concept van Chef’s Level weet Sjef niet zoveel. “Zijn de jongeren nog in opleiding? Ze moeten nog leren, toch? Een tip: misschien kunnen ze wat wegwijs krijgen in de wijn. Het zou leuk zijn als ze het verschil tussen een zoete en droge witte wijn kunnen uitleggen.” Ook vindt Sjef het een aanvulling als er gevraagd wordt hoe het vlees gebakken mag worden. “Maar verder was het echt heel goed. Ik denk dat ik nog weleens terugkom.”

De avond eindigt met een grote groep tevreden gasten, die een hart hebben voor de deelnemers van Chef’s Level. Ze hebben respect voor hoe de jongeren zich wekelijks inzetten. Dat doet ons goed.

Vanuit onze ooghoek zien we een dame op chefkok Kevin afstappen. “Dit was mijn eerste keer Chef’s Level en ik wilde je heel graag bedanken. Ik vond het fantastisch.” En daar doen we het voor!

* De Vriendschapsbank is opgericht om sociaal isolement tegen te gaan. Deelnemers van de Vriendschapsbank komen samen om gezellige dingen te doen en zo nieuwe vriendschappen op te doen. Mensen leren nieuwe mensen kennen, gaan bij elkaar op visite en soms zelfs met elkaar op vakantie. Verder organiseren ze inlopen en activiteiten bij MFA het Spoor van ContourdeTwern.