Een veilige plek voor Tilburgse transgenderjongeren

Geplaatst in Algemeen op

Volgens onderzoek van TransNetWerk krijgt jaarlijks 43% van transgenders te maken met fysiek geweld, en wordt deze groep nog altijd vaak uitgescholden, belachelijk gemaakt of nageroepen in het openbaar. Om deze reden is het voor transgenders belangrijk om een veilige plek te hebben, waar ze met elkaar verhalen en ervaringen kunnen delen, en elkaar kunnen ontmoeten.

Zo’n veilige plek is iets wat Caitlyn (20) en Alex (21) nog missen in Tilburg. Het kan volgens hen voor transgenderjongeren heel moeilijk en eng zijn om een transitie naar het juiste geslacht in te gaan, vooral als ze zich alleen en niet gesteund voelen. Er is helaas nog steeds veel onbegrip voor transgenders binnen de Nederlandse samenleving, en de jongeren hebben het gevoel dat ze niet zomaar bij iedereen aan kunnen kloppen om hun angsten en gevoelens te delen.

Caitlyn en Alex, zelf ook allebei transgender, willen daarom een plek creëren waar deze jongeren bij elkaar kunnen komen en met elkaar verhalen kunnen delen en activiteiten kunnen doen. Een veilige plek, waar de jongeren steun aan elkaar kunnen hebben en ervaringen en struggles kunnen delen over bijvoorbeeld hun omgeving en hun transitie. Zelf zijn ze heel gelukkig met het feit dat ze elkaar hebben gevonden, en dat ze ontzettend veel aan elkaar hebben. Dat gunnen ze andere jongeren ook.

Niet alle transjongeren weten hun hele leven lang dat ze in het verkeerde lichaam zijn geboren. Voor Caitlyn kwam dat pas in de puberteit. “Op mijn veertiende merkte ik dat ik anders was, maar ik wist niet echt wat er aan de hand was. Ik had op dat moment sowieso veel dingen aan mijn hoofd, en er is daardoor wel wat tijd overheen gegaan. Pas twee jaar geleden ben ik er echt voor uitgekomen dat ik vanaf toen een vrouw wilde zijn.” Ook bij Alex duurde het wat langer. Volgens hem komt het vaker voor dat ouders bij hun kinderen vanaf een jonge leeftijd al opmerken dat er iets speelt. Bij hem kwam dat op latere leeftijd pas.

Twijfel en onwetendheid zijn goede voorbeelden waar transgenderjongeren mee kunnen worstelen. Het is misschien moeilijk om er met ouders, vrienden of leraren over te praten uit angst voor vooroordelen of onbegrip. Het is een beladen onderwerp, waar je niet zomaar over begint. De plek waar Caitlyn en Alex mee bezig zijn om te faciliteren, is de ideale plek om naartoe te gaan als je met vragen zit.

Het COC is heel enthousiast over dit initiatief. Op Paarse Vrijdag (13 december) vindt er tussen 17.00 en 20.00 uur een kick-off meeting plaats in de Lollipop (Paleisring 25, Tilburg). De start off van T=Talent &Tolerance Young Pride Tilburg volgt daarna op vrijdag 27 december en vanuit daar volgt dan nieuwe planning.  Mooie samenwerking tussen COC en R-Newt! Inschrijven voor de pizza kick-off kan via https://forms.gle/msnEXTLzNt2xx3a27