Quarantaine-talk #3 | Solange

Geplaatst in Algemeen op

Bij R-Newt zijn we altijd bezig met jongeren. Het liefst ontmoeten we ze tijdens één van de vele activiteiten die we organiseren of op straat. Maar dan kan nu even niet. Meer dan ooit zijn we benieuwd naar wat hen bezig houdt. Zijn er zorgen over school? Bang om zelf ziek te worden? Hoe ervaren zij het gemis van sociale contacten en houden ze zich aan de corona-maatregelen?
De komende weken delen we verhalen van inspirerende jongeren over hun leven tijdens de corona-maatregelen.

Solange is 23 jaar en woont in een studio in Tilburg. Ze probeert deze situatie niet als negatief te zien. Ze neemt juist nu de tijd om kleine projecten op te pakken waar ze normaal geen tijd voor heeft. Zo is ze begonnen aan een collageboek om foto’s en leuke momenten in te plakken. Ze mist het naar buitengaan en mensen ontmoeten wel. “Maar we zitten nu in een pandemie dus deze maatregelen zijn wel nodig.” vertelt ze.

 Nu je zoveel mogelijk thuis moet zijn, hoe probeer je je tijd door te komen?

“Heel veel TikTok. Eerst dacht ik ‘fuck die TikTok’, maar nu houd ik me daar mee bezig als ik niet aan het vergaderen ben of werk doe voor school. Ik kijk ook Netflix, en gebruik Houseparty om met bijvoorbeeld vrienden of een andere mensen te praten. Ik vind het zelf leuk om een app te gebruiken waar ik met al mijn vrienden tegelijk kan kletsen.”

Hoe ervaar je het om nu meer thuis te zijn?

“In het begin maakte ik me wat meer zorgen, ik heb een tijdje in een depressie gezeten en dan kom je eigenlijk je huis of je bed ook niet uit. Ik dacht eerst ‘shit, nu moet ik weer thuisblijven’ en was bang dat ik weer ging ‘spiralen’ door de isolatie. Maar toch heb ik gemerkt dat, omdat je je dag toch wat meer invulling kan geven, het toch eigenlijk wel meevalt. Af en toe heb ik momenten dat ik me wel verveel, dan ga ik nadenken en dat brengt ook wel eens negatieve gedachten op. Ik heb nog wel Skype-sessies met mijn therapeut en mentor, ik kan altijd bellen. Het fysieke contact mis ik wel, maar ik weet ook dat ik niet alleen ben en dat maakt het wat dragelijker.”

Spreek je familie en vrienden veel?

“Mijn moeder en vader spreek ik dagelijks omdat ze op Aruba wonen. Mijn ouders willen ook graag weten hoe het met hun dochter gaat. Ik heb ook dagelijks contact met mijn zus, zij woont in Den Haag en heeft gevraagd of ik daar kom ‘quarantinen’ maar daar kies ik niet voor. Mijn broer spreek ik minder vaak maar ook regelmatig.

Vrienden spreek ik dagelijks als ik daar zelf behoefte aan heb. Soms heb ik daar geen zin in en zet ik leg mijn telefoon dan weg.”

Wat valt je op als je nu naar buiten gaat?

“Misschien is het apart, maar ik vind dat de sfeer niet per se slecht is. Het is vooral rustig op straat. Heel af en toe zie je iemand lopen of fietsen, maar ik voel me wel ‘safe’ als ik buiten loop.

Er is wel een groot verschil; eerst kon ik vanaf mijn balkon mensen horen praten, roddelen en lachen. Nu hoor je heel af en toe een hond, verder niks. Dat was wel wennen.”

Hoe ga je om met school volgen van uit huis?

“Schoolwerk vind ik moeilijk om thuis te doen, ik ben gewend om op school of in de bibliotheek te werken. Thuis heb ik allerlei dingen die kunnen afleiden. Werk is wat anders, tijdens de vergadering ben ik actief bezig. Voor school vind ik het ook soms lastiger de motivatie te behouden. Als ik op het kleintje van mijn zus pas ben ik non-stop bezig met het verzorgen van de baby en dan ben ik eigenlijk te moe om daarna nog aan school te zitten. Dat was heel lastig maar nu valt het wel mee nu ik weer thuis ben.”

 Met de Social Club werken we aan verschillende content voor jongeren, en vooral nu veel jongeren thuis zitten richten we de onderwerpen daarop. Kun je hier misschien wat meer over vertellen?

“Ik maak zelf geen content maar vind het wel leuk om naar content te kijken. Wat ik leuk vind aan de radio-uitzending die de leden van de Social Club maken is dat het een combinatie is van actueel nieuws, serieus maar ook leuk nieuws. We hebben ook een momentje waar we muziek van jongeren zelf delen die ze hebben gemaakt tijdens de ‘quarantine’.”

Luister/bekijk hier de uitzendingen van ON-R! waar je Solange in actie ziet!

Hoe vind je het dat je het team waar je mee samenwerkt nu niet persoonlijk spreekt maar via een videogesprek, net als ons gesprek nu?

“Deze setup is wel lastig. Ik vind iedereen in de Social Club hartstikke leuk. We voeren veel variërende gesprekken die van de anime, naar muziek, naar films, en ga zo maar door gaan. Het voelt wat onpersoonlijk, ik denk dat een ‘call’ erg zakelijk is, er is niet echt tijd om gezellig te babbelen. Het is wennen maar ik vind het fijn dat Sandra deze momenten organiseert. Zo blijft de groep in contact en kunnen we nieuwe ideeën blijven pitchen.”

Op wat voor manieren zouden jongeren elkaar kunnen steunen in deze nieuwe situatie?

“Ik merk dat er een groei is in ‘domestic violence’-meldingen. Jongeren en kinderen in zulke gezinnen gebruiken school en het chillen om een break te krijgen van de situatie thuis. Denk aan je vrienden of vriendinnen die mogelijk in zo’n situatie zitten en als je zelf in zo’n situatie zit kun je altijd naar R-Newt bellen om met iemand te praten. Het belangrijkste is het serieus nemen van je persoonlijke situatie, Corona is niet de enige ‘bad guy’ en het normale leven gaat ook door. Gun het jezelf om deze situatie voor jezelf aangenamer te maken.”

Nu nog een mooie afsluiter, wat wil je anderen jongeren meegeven?

“ Gun jezelf de kans en de mogelijkheid om aan jezelf te blijven werken als persoon, niet als student of medewerker maar als eigen persoon.”

Heb je een vraag of een idee en weet je niet goed waar je moet zijn?

Moeite met huiswerk? Vragen over geldzaken? Problemen thuis. Of wil je iets doen om de wereld een beetje mooier te maken? We staan voor je klaar!

Bezoek deze site om te zien wat R-Newt voor je kan betekenen tijdens de corona-crisis.