Online jongerenwerk is de bomb

Geplaatst in Algemeen op

De corona-episode heeft ook z’n voordelen. Door de social distancing is de online communicatie in een opwaartse stroomversnelling gekomen. We appen, twitchen, streamen, gamen, vloggen, discorden en facetimen ons suf. Vooral jongeren zitten 24/7 online. Voor het jongerenwerk een goede kans om online met jongeren in contact te komen.

Jongerenwerker Sandra van Eck coördineert het nieuwe project R-Newt Online. In haar functie als online jongerenwerker stelt ze content samen en creëert ze online activiteiten samen met collega-jongerenwerkers. Sandra: “Jongeren gaan niet online, ze zíjn online. Jongerenwerkers moeten mee in die stroomversnelling. Door de inzet van het online jongerenwerk proberen we een vertaalslag te maken van fysiek contact met jongeren naar online contact met jongeren. Jongerenwerkers willen op deze manier inspelen op de (online) leefwereld van jongeren, zowel op school als in hun vrije tijd. Een vertrouwensband met ze opbouwen, samen activiteiten organiseren en ze coachen bij hun weg naar volwassenheid.”

What’s next?

Daarom startte R-Newt een online community om de jongeren op het wereldwijde web op te sporen. De straathoekwerker is getransformeerd tot online jongerenwerker. Voor corona, in de wijken, op locaties van het jongerenwerk, tijdens stages, op school, kwam je de jongeren tegen. Online jongerenwerk is een andere tak van sport. Sandra: “We vogelen allerlei dingen uit om online in contact te komen met jongeren want die zitten online overal. De virale trends wisselen elkaar in snel tempo af. Sandra: “Is de ene maand TikTok helemaal de bomb, twee maanden later zijn dat Twitch & Discord. En voor je het weet loop je twee stappen achter. Dus moet je alert en innovatief blijven, want ook wij willen innovatief blijven in de leefwereld van jongeren! Je vraagt je steeds af…what’s next? Het is net als in de fysieke wereld, het kan alle kanten op. We zitten in een gekke wereld en doen ons best ook online present te zijn bij de jongeren, om ze online te ontmoeten maar ook samen met hun activiteiten te bedenken en uit te voeren. Stimuleren we ze om te participeren op sociaal platforms en begeleiden ze daarmee. Vanuit de organisatie zitten steeds meer jongerenwerkers van R-Newt online op verschillende social platforms van Instagram, WhatsApp tot Snapchat, staan wij in contact met onze jongeren. Jongeren stellen ons ook steeds meer vragen online. Jonge rolmodellen spelen een steeds een belangrijkere rol hoe wij ons kunnen manifesteren in de online wereld. Zij kennen de wereld als de beste en weten hoe je in de anonieme wereld je moet begeven. Die stimuleren andere jongeren met ons in contact te komen. Dat brengt ons veel.”

Dat geldt ook voor Sandra: “Als je vorig jaar aan mij had gevraagd dat ik alleen mijn werk online zou gaan uitvoeren, had ik hard gelachen. Sinds ik de vraag kreeg kan ik iets onlines bedenken en ben ik niet meer weg te slaan uit de online wereld. De wereld heeft mij laten zien dat er veel interessante en nieuwe mogelijkheden zijn om onze jongeren te bedienen. Door mijn online research ben ik zelf ook betrokken geraakt bij verschillende community’s , waardoor ik nu zelf mijzelf actief inzet in deze online community’s en veel nieuwe mensen heb leren kennen. Deze bijzondere ervaringen neem ik nu mee in het maken van de toekomstige plannen, deel de ervaringen met collega’s om nieuwe stappen te maken in het online jongerenwerk.”

Online activiteiten

Online communicatie leidt tot online activiteiten, zeker in coronatijd. Sandra: “Een van de eerste online activiteiten in dit corona-jaar was het FIFA-tournament met RubiiGG tijdens de ramadan. Vrij nieuw voor het jongerenwerk, maar wel een mooi startpunt om de eerste stappen te zetten om de online wereld te gaan verkennen. Op een anonieme en andere manier werkten we met de jongeren, dat was echt een interessante ervaring. Op dit moment is Sandra bezig om met alle ervaringen, kennis en expertise en samenwerkingsverbanden een online platform te creëren om onze jongeren nog beter te bedienen. Dit gaan we niet alleen doen, maar samen mét en voor andere jongeren. We kunnen veel bereiken om op deze manier in contact te komen met de jongeren, hen te entertainen en nieuwe mogelijkheden te creëren om onderlinge vriendschappen te sluiten. Ik denk dat er meer dan ooit behoefte is om nieuwe contacten te maken en geïnspireerd te raken door anderen. Nu de vele festivals afgelast zijn en het uitgaansleven dicht is, en er geen momenten zijn om elkaar te kunnen ontmoeten, kan online een mooie nieuwe uitkomst bieden. Hoe mooi is dat we online kunnen en mogen gaan

Gamen is razend populair onder jongeren. De gaming community groeit als kool. Sandra: “Daar gaan we onder andere onze focus op leggen. Wij proberen nieuwe en innovatieve nieuwe samenwerkingen online aan te boren om meer in te spelen op de behoeftes en wensen van de jongeren. Of dit nu een gametoernooi is, een luisterend oor of de behoefte om muzikale talenten te ontwikkelen. Want we hebben de expertise van de jongeren hard nodig. Om te weten wat er bij ze leeft, wat hun wensen zijn op het gebied van vrijetijdsbesteding en waar ze tegen aan lopen. En we willen ook weten wat ze interesseert. Wij kunnen wel dingen bedenken, maar wat vinden ze zelf belangrijk?” En er staan ook andere online activiteiten op stapel. Webinars, livestream, podcast, gametoernooien, workshops, het creëren van online sessies, en evenementen. Daar kijken we erg naar uit.”

Het vierde domein van het jongerenwerk

Kortom, online jongerenwerk is een must, het is het vierde domein voor het jongerenwerk en biedt een goed platform om met jongeren samen te werken en in contact te blijven, met een prima werkwijze en de juiste medewerkers op de juiste plek. Als jongerenwerker moet je meebewegen in de online wereld om jongeren goed te coachen, stimuleren en te activeren. Want de online wereld is groot en neemt een enorme opmars. De wereld gaat steeds meer online, je kunt er simpelweg niet omheen.

Wil je meer weten over onze online activiteiten en events? Mail naar Sandra: sandra@r-newt.nl