Doorbreek de week als ijsbreker voor inclusie en diversiteit

Geplaatst in Algemeen op

Juni is Pride-maand: na Utrecht en Amsterdam hield Dordrecht op 29 juni een heuse Canal Pride door de grachten en over de Merwede. Weliswaar in afgeslankte vorm, met drie boten en twintig jongeren, maar daardoor niet minder uitbundig en feestelijk. Dit event werd georganiseerd door Breek de Week van R-Newt Jongerenwerk: een wekelijke activiteit speciaal bestemd voor jongeren die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Elke woensdag komen bij Breek de Week jongeren bijeen die op zoek zijn naar zichzelf. Zoals jongeren die zich eenzaam voelen, zich thuis of op school onveilig voelen of uit de kast zijn gekomen. De stageairs van R-Newt, Aaron en Lorenzo, beamen dit. Lorenzo: “Met Breek de Week willen we het netwerkwerk van deze jongeren vergroten. Bij ons kun je uit je schulp komen, want je bent gelijk aan elkaar. Je kunt hier doen wat je wilt, zonder uitgelachen te worden. Sterker nog, we moedigen je aan.” Bijvoorbeeld bij recreatieve activiteiten als karaoke, dans, modeshows en spelletjes. Aron: “Ik zal nooit dat verlegen meisje vergeten dat de sterren uit de hemel zong bij de karaoke. Of de jongen die bij een modeshow in de spotlichten stond.”

Eye-opener
Educatieve activiteiten daarentegen kunnen dienen als eye-opener. Denk hierbij aan de voorlichtingsavond van Orpheus over radicalisering/globalisering. Aron: “Maar ook aan de informatieavond van het netwerk blinden- en slechtzienden. Hoe het is om blind of slechtziend te zijn. Door gebarentaal te ervaren. Of te dansen op trillingen van een speciale discovloer.” Middels deze activiteiten ontdekken de jongeren zowel zichzelf als hun talenten, waardoor ze zichzelf meer ontplooien en ontwikkelen. Lorenzo: “Kortom, jongeren kunnen hier 100% zichzelf zijn en zich veilig voelen, zonder vooroordelen of negatieve invloeden van buitenaf. Een zogenaamde safe space. Vanzelfsprekend dus dat ook jonge LHBTIQ-plussers zich bij ons aansluiten.”

Twee vliegen in een klap
Zoals transman Owan (19). Sinds kort stagiair bij R-Newt. Owan: “Ik zit nog in transitie. Ben opgegroeid in een dorp, in een christelijke familie, die hebben me wel min of meer geaccepteerd. Dorpsbewoners kennen me nog van vroeger, met mijn oude naam. Dan krijg je soms vreemde blikken. Bij de opleiding Social Studies kent iedereen me als Owan. Op straat voel ik me echter niet altijd veilig. Zo’n safe space apprecieer ik wel. Bovendien ga ik straks deze activiteit zelf begeleiden. Twee vliegen in een klap, een stageplek waar je jezelf kunt zijn. Wie wil dat nu niet?” Deelnemer Goof (25) haakt daarop in: “Ik ben non-binair en identificeer me niet met een gender. Ik voel me dus geen man, maar ook geen vrouw. Voel me volledig geaccepteerd in deze groep. Iedereen stelt geïnteresseerd vragen, maar trekt geen conclusie. Dat is buiten deze groep wel anders.” Daarnaast heeft Goof een lichamelijke beperking, PTSS én autisme. “Maakt hier niemand een probleem van. Omdat ik me vrij en open uitspreek, wil ik een voorbeeld zijn voor andere jongeren.”

Geen vooroordelen, geen verwachtingen
Naast hem zit Jason (25). Hij worstelde met eenzaamheid. Deze groep bracht hier verandering in. Jason: “Ik voel me anders dan anderen en denk vaak heel anders. Komt door mijn opvoeding, achtergrond en denkwijze. Bij Breek de Week is iedereen open-minded en voel ik me vrij om die sociale vaardigheden te leren, die ik in mijn jeugd heb geleerd. Buiten deze groep vooroordelen mensen je, of hebben verwachtingen van je. Deze groep doet dat niet! Iedereen heeft zijn eigen emotionele bagage. Die nemen we met elkaar mee. Dat levert een veilige sfeer en bijzondere gesprekken op. Deze jongeren zijn vooruitstrevend en progressief. Daar zouden instellingen gebruik van moeten maken, in plaats van je te vertellen hoe ze zich moeten gedragen.”

Als een warme mantel

Terug naar de Canal Pride. De jongeren hebben de boten prachtig versierd met roze slingers, balonnen, flamingo’s en alpaca’s. Zelf dragen ze ook alle kleuren van de regenboog. Ze dansen en zingen uitbundig op house en hiphop, op de speciaal omgedoopte techno-boot. Na het aanmeren trekt de bonte stoet dansend door de straten naar het gebouw De Munt aan de Voorstraat, voor de afterparty. Deelneemster Steffenie (18) glundert van oor tot oor. “Na deze pride voelt iedereen zich ‘pride’. We merken dat we zoveel connectie en respect voor elkaar hebben. Deze groep voelt als een warme mantel. Er is altijd wel iemand die je begrijpt.” Steffanie is genderfluïde d.w.z. de ene keer voelt ze zich mannelijk, de andere keer vrouwelijk. Daar kleedt ze zich ook naar. Steffanie: “Bij Breek de Week ben ik steeds meer achter mijn gender te gekomen. Door vragen te stellen, maar ook door andere mensen te ontmoeten die genderfluïde zijn. Toen viel alles als een puzzel in elkaar. De safe space is me dan ook op het lijf geschreven. Buiten de groep is het moeilijker om me te outen. Want naast genderfluïde ben ik ook panseksueel. Waaruit blijkt, dat gender en geaardheid los staan van elkaar. Soms moeilijk om uit te leggen.”

Geef hen de affectie die ze verdienen
Uiteindelijk vloeien al die emoties, sociale problemen, genders, geaardheden, worstelingen en problematische situaties samen tot één hechte, veilige en respectvolle community. Jongerenwerker Sandra van Eck sluit af: “Als je deze groep niet ziet of respecteert, krijgt ze nooit de affectie die ze verdient. Door een veilige omgeving te creëren, worden diverse werelden samengebracht en ontstaat een inclusie waarbij mensen van elkaar leren en affectie voor elkaar voelen. Daar ben ik van overtuigd!”

 

Ben jij benieuwd wat R-Newt allemaal organiseert voor de LHBTQ-community?

Mail of, volg ons op Insta of stuur een DM! We vertellen je er graag meer over.