300 jongeren aan de slag met maatschappelijke diensttijd

Geplaatst in Algemeen op

R-Newt is een van de 38 proeftuinen van de maatschappelijke diensttijd. Onder de noemer ‘Keep it Sweet & Simple’, kortweg KISS, worden vanaf half september minimaal 300 jongeren in de Drechtsteden en Hart van Brabant maatschappelijk actief. Ze worden daarbij begeleid door de jongerenwerkers van R-Newt.

Een sterke en betrokken samenleving

Met de maatschappelijke diensttijd bevordert het kabinet dat jongeren via maatschappelijke projecten en activiteiten kunnen bijdragen aan een sterke en betrokken samenleving. Jongeren doen iets voor een ander en leren daar zelf ook veel van. Manager Floor van Berkel is verheugd dat haar project als een van de proeftuinen is benoemd. “Ik kijk ernaar uit om dit landelijke concept in onze praktijk te testen. De komende zestien maanden gaan we leren wat werkt (bijvoorbeeld qua beloning en begeleiding) bij verschillende doelgroepen jongeren, bedrijven en regio’s.”

Iets doen je wat je léuk vindt

Met KISS gaan jongeren het avontuur met zichzelf aan. “Geen stress van school of werk, maar actief en leuk bezig zijn is bij onze proeftuin belangrijk”, zegt van Berkel. “Bij ons bepalen jongeren zelf hoe ze hun maatschappelijke diensttijd invullen: van een festival of buurtactiviteit organiseren tot aan de slag gaan bij een poppodium, sportclub of kinderboerderij. Wij geloven dat jongeren het meest leren als ze iets doen wat ze zelf ook leuk vinden. Daar gaan we dus altijd vanuit.”

Maatschappelijk paspoort

R-Newt maakt ook werk van de erkenning van deze maatschappelijke inzet. “Jongeren die via ons actief worden, krijgen een maatschappelijk paspoort. Eentje zonder foto, watermerken of stempels. We beschrijven daarin wie de jongere is, waar ze zijn geweest en welke skills ze ontwikkeld hebben. Zo kunnen ze zelf hun groei bijhouden en aan een toekomstige school of werkgever laten zien wat ze allemaal in hun mars hebben. Zo hebben ze echt iets aan hun maatschappelijke diensttijd.”

Het levert wat op

Van Berkel verwacht veel van de inzet van de jongeren. “Jongeren hebben vaak een creatieve, verfrissende en eigentijdse kijk op zaken. Deelnemende organisaties, verenigingen en clubs gaan ervaren wat de jongeren daardoor kunnen brengen. Deze partijen zijn niet alleen maatschappelijk betrokken actief, ze krijgen ook een jonger gezicht en doen nieuwe, frisse ideeën op. En de jongeren zelf ervaren wat het is om een bijdrage te leveren. Zo levert de maatschappelijke diensttijd alle betrokkenen veel op.”