Een kijkje in de godshuizen van Tilburg

Geplaatst in Algemeen op

Godshuizen is een initiatief van jongerenwerker Amine Mbarki. Het idee? Om de zoveel weken neemt hij een groep jongeren mee naar een godshuis in Tilburg. De ene keer een katholieke kerk, de volgende keer een moskee. We doen verslag van het meeste recente godshuizenbezoek, aan de Tilburgse synagoge.

Begrip van beide kanten

“Er is een grote kloof tussen religieuze bevolkingsgroepen. En dat is zonde, want ik denk dat het belangrijk is dat we elkaar en onze normen en waarden accepteren. We kunnen van elkaar leren zolang er begrip is van beide kanten. Het draait allemaal om openstaan”, vertelt Amine als we hem vragen wat het godshuizenproject precies inhoudt. Het doel van godshuizen is dat er meer gemeenschappelijke gelijkheid komt. Amine: “Achter de gedachtegang  van ieder geloof zitten mensen van vlees en bloed .En die zijn heel kwetsbaar. Door die kwetsbaarheid groei je naar elkaar toe .”

Meer overeenkomsten dan we denken

Amine nam een groep jongeren uit Tilburg-Noord mee naar de synagoge. Dit Joodse gebedshuis  is al sinds 1874 gevestigd in de Willem II-straat. Marlien Groeneveld van de synagoge ontving Amine en de jongeren en zegt: “Dit zijn initiatieven waar ik om zit te springen. Er zijn zo vaak verkeerde ideeën over elkaar en elkaars geloof. En dat terwijl ik juist denk dat de islam en het jodendom veel overeenkomsten hebben. Het is fijn dat we er middels dit project samen over kunnen praten.” Volgens Marlien hoeven we elkaar niet raar te vinden, maar moeten we juist kijken naar wat geloven met elkaar gemeen hebben. Over het bezoek van de jongeren is ze erg enthousiast. “Er werden erg leuke vragen gesteld door de jongeren. Ook vind ik het erg leuk dat ik de jongeren wat heb kunnen bijbrengen over het jodendom. Ik zeg altijd: je moet hier iets slimmer weggaan dan dat je binnenkwam.”

Een ervaring rijker

Ook de jongeren vonden het bezoek aan de synagoge leuk. Bilal vertelt: “Ik vond het interessant en leerzaam. Ik ben zeker iets wijzer geworden. En weet je? Veel dingen zijn inderdaad hetzelfde.” Ook Abdulkaider is te spreken over de rondleiding. “Ik vind dit een heel mooi initiatief van Amine. Ik heb geleerd over de joodse cultuur en geschiedenis, hun gebruiken en gewoontes. En ook wat zij hebben meegemaakt.” De synagoge is niet de eerste kerk die hij samen met Amine bezoekt. “Ik ben vaker meegegaan met Amine. We zijn ook samen naar de Mariakerk geweest. Het is altijd leerzaam. Als ik dit niet gedaan had, had ik er niks van geweten. Deze ervaring neem ik voor de rest van mijn leven mee”, zegt Abdulkaider.

Amine sluit de avond af met een groepsfoto en de woorden ‘bedankt voor de wijsheid’. Op naar het volgende huis van God!