R-NEWT ABG ZET IN OP JONGERENPARTICIPATIE

Jongerenparticipatie betekent dat kinderen en jongeren actief meedoen, meepraten en meebeslissen bij zaken die voor hen belangrijk zijn en op plekken waar zij zelf deel van uitmaken. Zo kunnen jongeren hun mening geven, kunnen we samen met hen projecten ontwikkelen óf jongeren nemen zelf het initiatief voor een activiteit of project. Binnen het jongerenwerk van R-Newt in Gilze en Rijen is jongerenparticipatie heel belangrijk. We delen twee voorbeelden.

Jeugdgemeenteraad

 In de gemeente Gilze en Rijen is een jeugdgemeenteraad actief. Op deze manier maken kinderen op jonge leeftijd kennis met gemeentepolitiek en democratie. Deze jeugdgemeenteraad bestaat uit leerlingen van de groepen zeven en acht van verschillende basisscholen in de gemeente Gilze en Rijen. Het doel van de jeugdgemeenteraad is om inspraak te organiseren. Kinderen krijgen de kans om mee te denken over het gemeentelijk beleid; over onderwerpen uit hun eigen leefwereld. De kinderen kiezen ook een jeugdburgemeester. Deze jeugdburgemeester mag de jeugdgemeenteraad vertegenwoordigen bij belangrijke gebeurtenissen in de gemeente zoals de dodenherdenking op 4 mei, uitreiking jeugdlintjes en sleuteloverdracht carnaval. Onlangs zijn we in de groepen 7 geweest om nieuwe leden te werven voor de jeugdgemeenteraad 2024/2025. De installatie en start van de jeugdgemeenteraad vindt na de herfstvakantie plaats.

Ontwikkeling nieuwe skateparken

Sinds een aantal jaren geleden duidelijk werd dat het skatepark in Rijen aan vervanging toe is, zijn jongeren actief betrokken bij de ontwikkeling van een nieuw skatepark. R-Newt is samen met de cultuurcoach van Cultuurplaats en een groep jongeren aan de slag gegaan om de mogelijkheden van een nieuw skatepark in kaart te brengen. Dat is begonnen door aanwezig te zijn op het skatepark. Later hebben we een werkgroep samengesteld met jongeren, omwonenden, de cultuurcoach en de gemeente. De skaters hebben vanaf het eerste moment inspraak gehad en meegedacht over de komst van het nieuwe skatepark. Dit heeft er toe geleid dat er in Rijen een mooi nieuw skatepark komt aan de Moerstraat. Volledig gebouwd naar de wensen en behoeften van de skaters. Ook in Gilze lag eenzelfde vraag en dus zijn we ook daar een participatietraject met jongeren gestart. In Gilze is afgelopen week de schop in de grond gegaan en is er gestart met de aanleg van een nieuw skatepark.

Neem contact op met de jongerenwerkers in Gilze en Rijen als je ook eens mee wilt denken of doen!

Eva Jonkers

Jongerenwerker

Djamil el Hatri

Jongerenwerker

Jordi Bloemsma

Jongerenwerker

Ronald Broekaart

Jongerenwerker

Dennis van Beek

Beheer | Jongerenwerker


Delen via:

Ook interessant