Cultuur als sleutel tot mentaal welzijn

In een wereld waarin jongeren geconfronteerd worden met toenemende druk en onzekerheid, speelt cultuur een cruciale rol in het bevorderen van hun mentale gezondheid. Cultuur biedt een platform voor zelfexpressie, een veilige ruimte en mogelijkheden om met anderen in contact te komen

Cultuur als onmisbare pijler binnen het jongerenwerk

Chiara Riboch, projectleider bij R-Newt en al negen jaar actief in het jongerenwerk, beschouwt cultuur ook als een onmisbare pijler in haar werk. Als jongere kwam ze via het jongerenwerk in Tilburg-Noord in aanraking met breakdance. “Tilburg-Noord is door een kanaal enigszins afgesneden van de rest van de stad, maar dankzij het jongerenwerk ging er een wereld voor me open. Dansen was voor mij meer dan een hobby; het was een uitlaatklep die me hielp in mijn persoonlijke ontwikkeling.”

Versterken van eigenwaarde

Chiara benadrukt dat cultuur ook een belangrijke rol speelt in gemeenschapsvorming en het versterken van eigenwaarde. “In veel culturen is mentale gezondheid nog steeds een taboe. Kunst en cultuur kunnen helpen dit taboe te doorbreken, zonder dat er direct over gesproken hoeft te worden. Daarnaast biedt het creatieve proces jongeren een gevoel van controle, wat in deze onzekere tijden essentieel voor hen is. Jongeren hebben het niet makkelijk met uitdagingen zoals huisvesting, klimaatverandering en financiële onzekerheid. Ze willen gezien en gehoord worden, en wij nemen hen serieus.”

Tevens sloot Chiara aan bij de Dag van de Data van Kunstloc Brabant, in het kader van de waarde van cultuur.


Delen via:

Ook interessant