Ik luister altijd naar Afterscool Radio! en soms naar mijn moeder

Geplaatst in Kids op

Een programma waarin kids zelf radio maken en presenteren, om de jeugd te betrekken bij het radiovak en alles daar omheen: Afterschool Radio! doet het met succes: “Na zijn eerste keer radio houd ik hem niet meer thuis.”

Afterscool Radio is het leukste kinderradioprogramma van Baarle, dat voor en door kinderen in de leeftijd vanaf 8 t/m 12 jaar wordt gemaakt. Wekelijks op maandagmiddag komen de kinderen bij elkaar om het programma te maken samen met Nick Theys (26). Hij stelt het radioprogramma samen met kinderen bij de lokale omroep van Baarle Nassau en Hertog. Nick werkt als vrijwilliger op de Belgische basisschool in Baarle Hertog en daar ontstond het idee voor het kinderradioprogramma Afterscool Radio. Het balletje is drie jaar geleden gaan rollen toen de kinderen van de basisschool een keer langs wilde komen bij de lokale omroep Baarle, waar Nick een actieve vrijwilliger is met een eigen radioshow.

De kinderen die meedoen aan het radioprogramma hebben geen tot enorme affiniteit met radio. Het is super om te zien dat die kids elke week een groei door maken. Ik heb bijvoorbeeld kinderen in de groep die problemen hebben, die kinderen gaan door de radio steviger in hun schoenen staan. Alleen maar positieve reacties. In totaal bestaat de groep uit 17 kinderen die deelnemen aan de activiteit, maar deze zijn er niet elke week.  Als ze heel goed zijn kunnen ze doorstromen naar Teenage Radio, waar ze echt radio leren maken en zelfstandig aan de slag gaan.

“Ik houd hem niet meer thuis”
Adeleine Bastiaanse is de moeder van Sven, enthousiast deelnemer van Afterscool: “Sven doet vanaf het begin van het schooljaar mee met Afterscool. Nick is in de klas geweest om te vertellen over Afterscool en Sven was gelijk razend enthousiast. Hij ging één keer en sindsdien houd ik hem niet meer thuis. Zijn talenten zijn praten op de radio, zo veel mogelijk zelf doen en de muziek. Ik vind het echt heel leuk omdat ze iets leren en ze zijn met vrienden onder elkaar en toch leren ze radio maken, geweldig!”

Onmisbare ondersteuning en advies
Nick: “Vanuit R-Newt word ik ondersteund door Tobias Hamer. Ik zelf heb geen pedagogische achtergrond. Het is niet zo dat ik niet goed met kinderen kan omgaan, maar soms heb ik vragen en dan is er Tobias die mij helpt. Hij beantwoord simpele vragen, denkt mee en stélt ook vragen. Op die manier helpt hij mij. Soms heb ik een hele grote of drukke groep, dan assisteert hij mij met rust en orde bewaren. Dat is gewoon heel erg fijn. Als hij wegvalt moet ik een beroep doen op de ouders. Niet alle ouders hebben daar tijd en energie voor. Mijn programma is zo groot geworden, dat ik de hulp van Tobias niet kan missen.”

Karrewiet
Sinds het bestaan van Afterscool zijn er veel mooie momenten geweest, maar Nick heeft twee duidelijke favorieten: “Het allerleukste wat ik tot nu toe mee heb gemaakt is dat het Belgische jeugdjournaal Karrewiet is langs geweest bij ons en dat we een rondleiding hebben gehad met twee kinderen uit de groep bij het NOS journaal.”

Toekomst Afterscool Radio!
Hopelijk wordt ons programma in de toekomst een vast onderdeel bij Omroep Baarle. Dat het echt een begrip is. Ik kijk nu vooral uit naar leuke gasten. We hebben inmiddels al diverse interessante mensen mogen ontvangen zoals de burgemeester, de wethouder en Cesar Zuiderwijk (Golden Earring).  Ik probeer altijd wel wat te regelen en gasten zijn altijd actueel.

Meedoen?
Alle kinderen in het dorp Baarle zijn van harte welkom om mee te doen aan het leukste radio-programma van België en Nederland. Afterscool Radio! zet Baarle op te kaart met aanstormende nieuwe radiotalenten. Watch out 3FM, FUNX, Radio 538 en Slam FM!

Luister elke maandag van 16.00 tot 17.00 uur live naar Afterscool Radio! Op internet vind je de zender hier.