Young & Connected

Geplaatst in Algemeen op

Iedereen heeft wel eens een steuntje in de rug nodig. Iemand om mee te praten, je hart bij te luchten en die je het gevoel geeft dat je er écht mag zijn. Helaas is er niet voor iedereen zo’n persoon door bijvoorbeeld een slechte thuissituatie of schaamte voor bepaalde problemen. Vooral voor jongeren is het heel belangrijk dat er overal over te praten is. Daarom bestaat het project Young & Connected, om ervoor te zorgen dat er voor de jongeren die het het meest nodig hebben, iemand klaarstaat.

Young & Connected is actief in de gemeenten Haaren, Sint Michelsgestel en Boxtel, waar verschillende, kleine dorpjes onder vallen. Volgens Katie, één van de drie projectleiders, is dat ook het leuke aan het project: er wordt verbinding gezocht binnen deze dorpen. Ook vindt ze het ontzettend belangrijk dat het project er is. ‘Ik had vaak zelf als jongere het gevoel dat ik nergens terecht kon en ik heb er vaak alleen voor gestaan. Ik wilde zo graag dat iemand mij echt zag, zag waar ik wél goed in was, en verder keek dan mijn gedrag en problemen. Ik weet dus hoe het kan helpen als er zo iemand voor je klaarstaat.’

Het doel van het project is ervoor zorgen dat jongeren gehoord en gezien worden, vanuit een positieve benadering, zodat ze weer lekker in hun vel komen te zitten en zelfstandig weer dingen kunnen gaan ondernemen. Er wordt nadruk gelegd op leuke dingen en het talent van de jongere, om de narigheid te kunnen vergeten. ‘Op deze manier iemand helpen is hartstikke mooi’, vindt Noah, één van de ‘members’ van Young & Connected. ‘Ik voel me nuttig als ik mensen help. Als zij zich goed voelen, voel ik me ook goed.’ Voor hem persoonlijk heeft het ook veel goeds gebracht. ‘Ik groei als persoon en ik merk dat ik verantwoordelijker en serieuzer ben geworden. Je betekent echt iets voor deze mensen, en het voelt goed om me voor hen in te zetten’.

Naast het er zijn voor jongeren, ben je als member ook echt onderdeel van een groep. Eens in de zes weken komen alle members samen voor de gezelligheid, en om tips en ervaringen uit te wisselen. Ook is er ruimte voor leuke uitjes. Hiernaast word je als member gecoacht door de projectleiders en kunnen er workshops worden gevolgd. Vanuit Koraal Groep is er mogelijkheid om mee te lopen met professionals. Young & Connected is naast hun samenwerking met het Oranjefonds, Koraal Groep, Bint Welzijn en ContourdeTwern op zoek naar samenwerkingen met hulpinstanties, verenigingen en bedrijven om samen jongeren te helpen, en leuke activiteiten te organiseren zodat zij hun problemen even kunnen vergeten.

Projectleiders Katie, Marleen en Kim zijn ook nog op zoek naar members (18+) die zich willen inzetten voor jongeren, leuke dingen met ze willen doen en een luisterend oor willen bieden. Contact opnemen met Young & Connected kan via katie@r-newt.nl of telefonisch via 06-22760839.

Verslag

Om voor het project Young & Connected een promotievideo te maken, gingen we op pad met de projectleiders Katie en Marleen, en ‘member’ van de organisatie Noah. We reden langs allerlei kleine dorpjes in de gemeenten Haaren, Sint Michelsgestel en Boxtel, filmden verschillende dingen die er te doen zijn, om een beeld te geven van wat er allemaal te doen is, en waar het werkveld Young & Connected nou precies is. Tijdens de roadtrips werd duidelijk waarom zij het project zo belangrijk vinden. Katie en Noah weten allebei hoe belangrijk het is om gezien te worden en wat het met je doet als jongere, als jij als persoon apart wordt gezien van je problemen, vertelden ze in de auto.

Vooral in deze kleine dorpen, waar ogenschijnlijk weinig te doen is, is het belangrijk voor jongeren om ergens mee bezig te zijn, en te ontdekken waar hun passies liggen. Zo kun je voorkomen dat deze jongeren, vooral als ze al problemen hebben, het verkeerde pad opgaan. Het hoeft maar iets kleins te zijn, zoals een abonnement op de lokale sportschool, om contacten te kunnen leggen, lekker in je vel te komen zitten en je klaar te voelen om aan het volwassen leven te beginnen.

Hoe verder de dag vorderde, hoe meer inzicht ik kreeg in het project en het belang ervan. Een ‘maatje’, die vanuit eigen ervaring er kan zijn voor iemand, kan ontzettend veel betekenen. Vooral als diegene ook heeft ervaren wat zo’n jongere op het moment ervaart. Het ‘even kunnen vergeten van je problemen’ klinkt een beetje afgezaagd, maar het is wel echt nodig voor iemand die dagelijks worstelt met zaken als pesten, depressie, een vervelende thuissituatie of andere moeilijkheden.

Dat ‘even vergeten’ is ook precies wat ik die dag ervaarde. Niet per se dat er ontzettend veel narigheid is om te vergeten, maar de dag was wel heel plezierig. Katie, Marleen en Noah lieten ons allerlei dingen zien die er te doen zijn binnen deze kleinere gemeenten, en dat was nog verrassend veel. De connectie met het dorp van de jongere is ook een belangrijk thema binnen het project, vertelde Katie. Wanneer een jongere binding heeft de woonplaats, is het ook makkelijker om zelf die contacten te leggen die zo belangrijk zijn om iets te kunnen betekenen voor de samenleving. Want op een gegeven moment moeten ze het toch echt zelf gaan doen. En dat steuntje in de rug zorgt dan voor een goede basis.