Young & Connected – Wat is er in anderhalf jaar gebeurd?

Geplaatst in Algemeen op

Anderhalf jaar terug startten we het project Young & Connected op. Wat het doel van dit project is? Kwetsbare jongeren en/of jongeren uit kwetsbare gezinnen koppelen aan een andere jongere (member), zodat zijn of haar netwerk wordt versterkt en vergroot. Nu, anderhalf jaar later, kijken we hoe het project tot nu is verlopen, veranderd, en hoe het project in de coronatijd stand heeft kunnen houden. Via een Skypegesprek nemen we contact op met vrijwilligers Rob, Nino en Marinka, en jongerenwerker Olton om te praten over wat zij tot nu toe met elkaar hebben bereikt.

Uit de running door ziekte

Nino is 25 en is al anderhalf jaar een maatje voor een jongen binnen het project. Op zijn 17e kreeg Nino kanker, en daardoor heeft hij een hele tijd uit de running gelegen. In eerste instantie wilde hij gaan werken of een studie volgen in de horeca, maar dat kon door zijn ziekte niet. Gelukkig is hij ondertussen helemaal kankervrij, en zet zich nu in om anderen te helpen. De jongen waar hij aan gekoppeld is, is nu echt een vriend van hem geworden. Zo merkt Nino dat hij al een stuk opener is geworden in de tijd dat ze contact hebben. Bijna wekelijks gingen ze samen iets ondernemen. Het contact verloopt vanwege corona inmiddels online, maar dat mag de pret niet drukken.

Een plek waar jongeren gehoord worden

Ook Marinka (39) doet mee met Young & Connected. Ze zit sinds vijf jaar thuis en heet sterk de behoefte iets nuttigs te doen en ervaring op te doen. Werken met jongeren vindt ze geweldig. Ze helpen of gewoon een praatje maken. Marinka kijkt ernaar uit iets moois op te bouwen; een plek waar jongeren zich thuis voelen en gehoord worden.

Sociale media en digitaal contact

Rob is 44 en hoewel hij al een tijd zonder werk zit, is hij wel al lang vrijwilliger bij verschillende organisaties. Iets voor een ander kunnen betekenen is voor hem de belangrijkste drijfveer om zich in te zetten voor Young & Connected. Hij heeft nu sinds kort online contact met een jongere binnen het project. Toen Rob zich aansloot bij het project brak nét de coronacrisis uit. Hierdoor heeft hij nog niet heel veel een-op-een contact kunnen hebben met jongeren. Hij houdt zich nu vooral met de sociale media bezig van Young & Connected. Voor hem is het nog allemaal nieuw, vooral nu de meeste meetings en gesprekken online plaatsvinden en het project even wat anders is dan normaal. De Facebook- en Instagramkanalen van het project zijn voor hem dan ook een goede manier om zich bezig te houden en interessante content voor jongeren te creëren. Door het vrijwilligerswerk bij Young & Connected zit Rob er nu aan te denken om zich om te laten scholen tot maatschappelijk werker. Op die manier kan hij jongeren professionele hulp bieden.

Vriendschap binnen communities

Door de maanden heen heeft Young & Connected een andere wending gekregen. Oorspronkelijk was het idee om jongeren te koppelen aan maatjes, maar omdat dit helaas niet erg storm liep, zetten we nu in op communities. Jongeren die daar behoefte aan hebben, kunnen elkaar via de community treffen en zo een duurzame vriendschap opbouwen. Op deze manier verloopt het contact tussen een maatje en een jongere op een meer natuurlijke manier. En hebben de jongeren het gevoel dat ze bij een groep horen waar ze zichzelf kunnen zijn. Volgens jongerenwerker Olton is het voor jongeren lastig om te contact te maken en te onderhouden. Het onderhouden gaat via de communities meer in het tempo waaraan de jongere behoefte heeft dan wanneer er op structurele basis contactmomenten zijn. Wel staan de maatjes nog steeds in contact met het jongerenwerk, om de jongeren meer hulp te kunnen bieden, mocht dat nodig zijn.

De toekomstplannen

Wanneer de omstandigheden het toelaten, willen we de komende periode drie keer per maand een café-avond organiseren. Eens per maand wordt deze avond opgehangen aan een bepaald thema, zoals relaties, sport of eenzaamheid. De andere avonden staan in het teken van contact en ontmoeting, door middel van bij elkaar komen, bijvoorbeeld tijdens een filmavond.

Wil jij je ook aanmelden voor het project als vrijwilliger, of ben je een jongere en heb je behoefte aan contact? App of mail  met Olton (contactgegevens bovenaan deze pagina). Check Young & Connected ook op Facebook en Insta.