Week van de Jonge Mantelzorger 2022: Fatima is jonge mantelzorger

Geplaatst in Algemeen op

Van 1 tot 7 juni is de Week van de Jonge Mantelzorger. Door het hele land worden activiteiten georganiseerd voor jonge mantelzorgers en professionals. Ongeveer een kwart van de Nederlandse jongeren is jonge mantelzorger en verleent zorg aan een familielid met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving. Die zorg kan bestaan uit lichamelijke verzorging, huishoudelijke taken of het regelen van zorg en heeft vaak een grote impact op hun leven. De mantelzorg slokt veel van hun tijd op en doordat ze zich meer zorgen maken dan leeftijdsgenoten, missen ze zelf soms de broodnodige zorg en aandacht. Tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger krijgen ze wél die extra aandacht, wordt hun zichtbaarheid vergroot en wordt bewustwording gecreëerd in hun omgeving. Eén van die jonge mantelzorgers is onze stagiair Fatima (31). Ze loopt stage bij R-Newt, Tilburg-West, locatie Het Kruispunt. Ze is bezig met afstuderen van haar studie Social Work op de Fontys Eindhoven. Tijdens haar stage zette ze een activiteit op voor eenzame jongeren en hield zich bezig met huiswerkbegeleiding en de meidengroep.

Tekst en fotografie: Hans Peters

Met liefde en plezier zorgen voor…

Ze vertelt het ontroerende verhaal over de zorg van wijlen haar vader. Fatima: “Mijn vader werkte voor een bedrijf in zonweringen, totdat hij chronisch ziek werd. Hij had diabetes en COPD. Van jongs af aan ben ik gewend mee te gaan naar ziekenhuisafspraken, om hij de Nederlandse taal niet goed machtig was.” In een later stadium kreeg hij prostaatkanker. Ook werkten zijn nieren niet goed meer en moest hij drie keer per week naar de nierdialyse. Fatima: “De zorg werd drie jaar geleden een stuk intensiever. Naast het helpen met insuline spuiten, hield ik zijn medicatie bij, trok ik zijn steunkousen aan en hielp hem in de tillift. Om hem te helpen met de voorbereiding van de dialyse, moest ik zelf ook vroeg op.” Naast de zorg voor haar vader, studeerde ze en had ze bijbaantjes als coronatester en zorgmedewerker. Hoe deed ze dat? Fatima: “Kwestie van plannen, de ene dag had hij meer zorg nodig dan de andere. Het vergde veel tijd en op sommige momenten was het zwaar, maar ik deed het met liefde en plezier. Ik voelde me altijd verantwoordelijk, maar mijn studie en werk gaf ook afleiding. En als je jong bent, wil je ook van je leven genieten. Gelukkig vond ik ook de balans om ook mijn eigen ding te doen. Studeren, werken, shoppen of uit eten gaan met vriendinnen. Ik kon bij hen ook mijn verhaal kwijt en stond er niet alleen voor.”

Dubbel vanzelfsprekend

Vorig jaar overleed haar vader, op 79-jarige leeftijd. Ze schiet even vol. “Het voelt zo raar dat ik niet meer voor hem zorg, als een leegte. De zorg voor hem heeft me nooit belemmerd mijn ding te doen. Ik zag het als vanzelfsprekend. Zo vanzelfsprekend, dat ik niet eens besefte dat ik mantelzorger was. Het is me met de paplepel ingegoten dat ik later voor mijn ouders zou zorgen. Dat heb ik meegekregen vanuit mijn opvoeding, cultuur en mijn religie, de islam. Als het moment is aangebroken, is het dan ook dubbel vanzelfsprekend dat je voor je ouders zorgt. Je denkt er geen moment over na, de omgeving verwacht dat ook van je.” Hierbij merkt ze het verschil met mantelzorgers met een Nederlandse achtergrond. Fatima: “Ofschoon die graag mantelzorger zijn, hebben ze soms niet van tevoren goed nagedacht over de tijd en energie die het in beslag neemt en zijn ze niet goed voorbereid. Dat kun je voor verrassingen komen te staan.” Dat verschil kwam ook naar voren tijdens de bijeenkomst voor multiculturele mantelzorgers, die ze samen met mantelzorgconsulent Angelique Verschuren organiseerde. Fatima: “Hierbij waren 25 mantelzorgers aanwezig, met zowel een culturele achtergrond als een Nederlandse. De deelnemers leerden veel van elkaar; een mooie mix van mantelzorgers.”

Zorg dat je niet overbelast raakt

Wat wil ze andere, jonge mantelzorgers meegeven? “Zorg niet alleen goed voor je dierbare, maar ook goed voor jezelf. Stel grenzen en geef ze aan. Niemand is ermee geholpen, als je zelf overbelast raakt. Schakel dan tijdig hulp in van professionals, vrienden, familie of mantelzorgconsulenten en blijf er niet te lang mee lopen.” Binnenkort studeert ze af. Ze wil graag jongerenwerker worden. Fatima: “Jongeren begeleiden bij hun welzijn en ze helpen met hun toekomstperspectief. Daar ligt mijn hart.” Ze volgde eerst een commerciële opleiding en wilde junior accountmedewerker worden, maar maakte later de switch naar een sociale opleiding. “De sociale wereld past beter bij me dan de commerciële. Ik voel me hier als een vis in het water.”