T-Maatje: combi van sociaal en praktisch

Geplaatst in Algemeen op

Jongerenwerk R-Newt en de vrijwilligers Informele Zorg van ContourdeTwern hebben de handen ineengeslagen! In september startten zij met T-Maatje, een project waar jonge nieuwkomers uit onder meer Syrië en Eritrea in contact worden gebracht met kwetsbare bewoners uit Tilburg. De maatjes worden gematched, dus er wordt gekeken naar iemand die bij ze past.

De jongere gaat in principe een keer per week op visite bij de kwetsbare burger. Eventueel kan hij/zij ook praktisch ondersteunen, door bijvoorbeeld een boodschapje te doen, samen te wandelen, een spel te doen of naar het park te gaan.

Vluchtelingen met vragen

Dalila Ferkouche is jongerenwerkster bij R-Newt en projectmedewerker van Re-Construction (project nieuwkomers): “Het idee is ontstaan vanuit het feit dat vluchtelingen meestal een klein sociaal netwerk hebben en met veel vragen zitten zoals ‘wat is de historie van de stad Tilburg?’ en ‘hoe kunnen we iemand uit Nederland ontmoeten?’ Ik wil dat beide deelnemers het beste uit twee werelden halen. Het beste  in de zin van gezelligheid, kennis overbrengen, ondersteunen van praktische hulpvragen en een sociaal netwerk voor elkaar kunnen realiseren “. Dalila geeft daarbij aan dat jongeren in dit project niet worden gezien als vrijwilliger, maar jongeren hebben een vraag waar de ouderen een aanbod op hebben en vice versa. “Onze jongeren zijn op zoek naar mensen die iets kunnen vertellen over de Nederlandse cultuur, over Tilburg”, legt Dalila uit. “Bovendien willen zij heel graag hun Nederlandse taal verbeteren. Jongeren zijn zeer enthousiast om zo in contact te komen met de stad  waar ze straks hun toekomst gaan opbouwen.”

Eenzaamheid is groot

Lotte Clarijs is net zo enthousiast over T-Maatje als Dalila. Ze is een van de coördinatoren van de vrijwilligers Informele Zorg: “Hoe leuk is het dat we meer  momenten voor onze kwetsbare burgers kunnen verzorgen door de inzet van deze groep enthousiaste jongeren? De aanvragen voor een Tilburgs Maatje  zijn niet meer bij te houden, de eenzaamheid is heel groot onder Tilburgse bewoners.” Een Tilburgs Maatje is voor alle leeftijden. Het gaat om het sociale contact wat men mist, de hulpvraag die men heeft. “Of je nu 35 bent of 85”, geeft Lotte aan. “Vaak  hebben deze mensen geen familie, geen buren en wonen zij alleen op 11 hoog. Hoe  mooi is het dat wij een stukje sociaal contact kunnen bieden, in combinatie met het praktische zoals helpen bij een boodschap? En dat door jongeren die zelf dolgraag wat willen doen.”

Maatjes voor het leven

Uit deze matches kunnen vriendschappen voor het leven ontstaan.  Speciale momenten , uitkijken naar de wekelijkse bezoekjes en traditionele  feestdagen kunnen met elkaar gevierd worden. We kunnen bovendien leren van elkaars culturen. Niemand is immers te oud om te leren! Het gaat om ontmoeting, eventueel onder het genot van een kopje thee of koffie.” Dalila: “Momenteel zitten we in de eerste  kennismakingsfase en zijn er al zeven koppels die straks van start gaan.  Een goed begin!”

Meer informatie

Wil je meer informatie over de samenwerking tussen R-Newt en de afdeling Informele Zorg van ContourdeTwern? Neem dan gerust contact op met Dalila Ferkouche, via dalila@r-newt.nl