Sjors en Rachid bezorgen boodschappen in Dongen

Geplaatst in Algemeen op

Sjors, hoe gaat het op dit moment in Dongen?
“In Dongen gaat het op dit moment goed, het is rustig. Ik merk dat jongeren zich vervelen en steeds vaker de straat op gaan. We proberen ze daar wel op aan te spreken. Ze ook een beetje bewust te maken van de maatregelen vanuit het ministerie.”

Zijn jullie nog aanwezig in het jongerencentrum?
“Voor ons is er eigenlijk niet zoveel veranderd. Vanaf dag één, toen alles zo’n beetje op slot ging, zijn wij, als jongerenwerkers, nog steeds aanwezig in het jongerencentrum. We voelen ons alle drie fit en vinden dat we het beste dingen kunnen regelen vanuit het jongerencentrum. En ik zit ook liever hier dan thuis achter mijn laptop. Hier ben ik direct in contact met de twee andere jongerenwerkers.”

Zijn er al nieuwe ideeën en initiatieven ontstaan bij jullie?
“Zeker weten! We zijn vandaag onder andere begonnen met boodschappen bezorgen. Mensen kunnen zich via de collega’s van ContourdeTwern in Dongen aanmelden voor boodschappen. Bijvoorbeeld omdat ze dit zelf niet meer kunnen. Wij gaan dan langs met een pinapparaat die gekoppeld is aan een mobiele telefoon, waar contactloos mee betaald kan worden. Zo zijn wij zelf bezig met het in contact blijven met mensen. Op deze manier hebben we ook de mogelijkheid om wat voor deze mensen te doen. Vandaag zijn Rachid en ik samen op pad gegaan, om te kijken of alles werkt. Vanaf volgende week willen we dit samen met de jongeren gaan doen. We hopen dat er, nu er onder andere via sociale media aandacht aan besteed is, deze week meer aanmeldingen binnen komen voor het doen van boodschappen.”

Kun je wat vertellen over hoe dit boodschappeninitiatief ontstaan is?
“Het initiatief kwam vanuit Rachid. In één middag hebben we het plan op papier uitgewerkt. Hoe benader je ouderen en wie hebben nodig om deze ouderen te bereiken? We kwamen als snel uit bij onze collega’s van ContourdeTwern in Dongen. Samen hebben we gekeken wie zij in kunnen schakelen. Bijvoorbeeld mensen die met een taalcursus bezig zijn of mensen die vrijwilliger zijn bij de weduwe- en weduwnaarsgroepen. Wij voeren vooral het initiatief om jongeren enthousiast te krijgen om ons hier bij te helpen. Op dit moment is het zo dat iedere jongere die wij vragen te helpen, meteen ja zegt, zonder twijfel. Ze vinden het fijn dat ze iets kunnen doen. Ook oudere jongeren, die vroeger in het jongerencentrum kwamen, appen naar Rachid of ze iets kunnen betekenen voor andere mensen. Dat is echt heel fijn om te zien.”

Wat gebeurt er nog meer in het jongerencentrum?
“Het jongerencentrum is op dit moment ook ingericht als prikpost voor het Amphia ziekenhuis Breda. Zij zitten normaal in de seniorenwoningen. Maar daar mogen ze nu niet meer zitten, omdat hier geen mensen van buitenaf meer binnen mogen komen. Dus zijn er in het jongerencentrum twee ruimtes op de begane grond ingericht waar iedere ochtend (op doordeweekse dagen) een prikpost is. Dit gaat ook buiten onze aanwezigheid om, want wij zijn er ’s morgens niet en de prikpost begint al rond 7.30 uur. We wisselen elkaar dus mooi af en zitten elkaar niet in de weg. Het is heel erg fijn dat we voor dit soort dingen op dit moment ruimte hebben. Daarnaast staat hier ook een hele mooie brievenbus voor de deur, waar mensen tekeningen en brieven in kunnen doen. Dit is een initiatief van de ouderenstichting in Dongen. De brievenbus wordt iedere dag geleegd en de post wordt dan rondgebracht. Ook is er al overlegd om iets met maaltijden te gaan doen. Maaltijden die we kosteloos zouden kunnen rondbrengen in de gemeente voor mensen die niet de mogelijkheid hebben om boodschappen te doen of te koken.”

Hoe vind je dat de jongeren in Dongen omgaan met de crisis?
“Voor de jongeren in Dongen is het lastig, want de interpretatie van de regels vanuit volksgezondheid is best wel vrij. De jongeren houden 1,5 meter afstand en ze maken zich ook zorgen om wat er aan de hand is. Zeker als ze dingen niet begrijpen. Dat merken we als ze hier binnen komen. Aan de andere kant voelen de jongeren zich ook weer heel snel comfortabel. In het jongerencentrum zijn ze op hun veilige plek. Wij geven ze vrijheid en bieden ze veiligheid. Maar dat betekent ook dat we praten met de jongeren over de speciale regels tijdens de coronacrisis. Jongerenwerker Rachid is bijvoorbeeld op dit moment, tijdens dit interview, met een meetlint aan het rondzwaaien en we merken dat 1,5 meter nog best wel veel is. Dat vergeet je snel. Zeker als je op een plek bent waar je je thuis voelt. De komende tijd zijn we ook nog lekker bezig met opruimen. We willen meer met sporten gaan doen in Dongen. We hebben al een kist op wielen gemaakt die nu afgemaakt kan worden. Hier kunnen dan straks de sportspullen in bewaard worden. Als deze crisisperiode voorbij is, hebben alle jongeren de mogelijkheid om hier kosteloos lekker aan de slag gaan met sporten en bewegen!”