R-Newt laat scholieren kennismaken tijdens introweek Dordrecht

Geplaatst in Algemeen op

Hoe laat je leerlingen onderling kennismaken, hun docenten kennen én zich gelijk thuis voelen in de stad en op school? Laat dat maar aan jongerenwerk R-Newt over. Van 1 tot 3 september mocht R-Newt de introweek van de Hans Petrischool verzorgen. Samen met Lasergameuitje.nl, Your Sports Movement en Rubii.GG heeft het jongerenwerk voor ruim 220 leerlingen een programma samengesteld. Daarnaast verzorgde R-Newt op het Stedelijk Dalton Lyceum en het Stedelijk Dalton Vakcollege lessen over empowerment, respect en groepsdruk.

Lasergamen om te bonden
Lasergamen verbindt, bleek uit een deel van het programma dat op de eerste twee dagen van de introweek plaatsvond. Bij Door namen elk blokuur twee klassen het tegen elkaar op. Er werden nieuwe contacten gelegd en op een speelse manier samengewerkt. Vanuit de bibliotheek werd onder leiding van docenten en jongerenwerkers een stadswandeling gelopen. De dag werd afgewisseld met gesprekken over actuele thema’s en een wandeling door de historische binnenstad van Dordrecht. Door in kleine groepjes rond te lopen, vormde zich niet alleen een open gesprek, maar leerden de Hans Petri-leerlingen elkaar goed kennen.

Sport en spel met Your Sports Movement
De slotdag van de introweek werd op en rondom school georganiseerd. In de zaal waren de enthousiaste heren van Your Sports Movement aanwezig die verschillende vormen van sport en spel hadden gemixt met kracht, conditie, samenwerking en uithoudingsvermogen. In de kooi konden leerlingen meedoen met balsporten als trefbal, basket en voetbal. Voor de leerlingen uit het tweede leerjaar had R-Newt een speciale activiteit in petto. Tijdens een geblinddoekte opdracht moesten zij met een touw figuren maken. Dit kon alleen slagen door goed met elkaar te communiceren en op elkaar te vertrouwen. Mooi om verrassende samenwerkingen tot stand te zien komen!

Empowerment, respect en groepsdruk op het Stedelijk Dalton
Op het Stedelijk Dalton Lyceum voerde R-Newt op 1 september het empowerment-programma uit. Dit programma – vergelijkbaar met het bekende ‘Over de streep’ – bereidt de scholieren voor op de maatschappelijke stage die ze dit schooljaar gaan lopen bij Next Up, een project van R-Newt. Op 2 september was het de beurt aan het Stedelijk Dalton Vakcollege. Hier verzorgden de jongerenwerkers voor 170 VMBO-leerlingen een gastcollege over respect en groepsdruk.

Follow up
Voor R-Newt was het organiseren van de introweek en het geven van de gastlessen een uitgelezen kans om kennis te maken met de leerlingen. Dit schooljaar zal R-Newt opnieuw present zijn in de klassen en/of in de pauzes. Vanuit hier gaan de jongerenwerkers op zoek naar de behoeften van de leerlingen zodat zij zonder al te veel obstakels hun schooljaar positief kunnen afronden.