Panna-talent biedt jongeren perspectief

Geplaatst in Jongeren op

De Tilburgse Abdollah Tribak (19) is op drie na de beste panna-voetballer ter wereld. Die plek verwierf hij dit jaar tijdens het WK panna in Denemarken. Zijn succes zorgt ervoor dat jongeren in Tilburg geloven dat er voor hen perspectief is, en dat werkt positief. Abdollah wil alle jongeren dan ook meegeven: je kunt iets bereiken met jouw talent!

Al van kinds af aan is Abdollah een bekend gezicht bij R-Newt. In Sandbox, het jongerencentrum in Tilburg West kwam hij eerst om mee te doen aan voetbaltoernooien, daarna hielp hij mee deze te organiseren. Hij vond panna altijd al leuk en plaatste weleens filmpjes online van zijn acties. In 2017 werd zijn Instagram account ontdekt door Panna House. Hij ontving een uitnodiging voor het WK panna, een evenement waar je alleen aan deel kunt nemen op uitnodiging. Van de 150 deelnemers werd hij achtste, de jongste ooit met deze topprestatie. Dit jaar werd hij vierde, en is hij vastbesloten om vóór zijn twintigste wereldkampioen te worden.

Autodidact

“Je leert het jezelf aan, door te spelen met vrienden en zelf te trainen”, zegt hij. Voor de lezers die niet weten hoe het werkt: een panna-wedstrijd duurt drie minuten en wordt gespeeld in een kooi. Wie de meeste goals scoort wint, tenzij iemand een panna (de bal tussen de benen van de tegenstander door spelen) maakt. Dan is hij de winnaar van de wedstrijd. Abdollah’s prestatie in Denemarken heeft hem al een deal met Adidas opgeleverd en diverse samenwerkingen met andere merken. Dat hoopt hij in de toekomst uit te bouwen, het past immers goed bij de opleiding tot junior accountmanager, die hij momenteel ook nog volgt. “De opleiding wil ik gebruiken om mijn panna-talent te ontwikkelen tot een onderneming.”

Voorbereiding

Abdollah legt uit hoe hij zich voorbereidt op een wedstrijd: “Allereerst zorg ik dat mijn conditie top is, zodat ik het hele toernooi 100% kan geven. Tevens zorg ik ervoor dat ik nieuwe bewegingen heb die niemand verwacht, waardoor ik ze kan verrassen. Ook kijk ik video’s, dit om opvallende punten van mijn grootste concurrenten eruit te halen. Wat ook erg belangrijk is, de laatste dagen voor mijn wereldkampioenschap, is dat ik me focus maar niet te veel druk op m’n schouders neem.”

Wederzijds

R-Newt helpt Abdollah om zijn ambities waar te maken én zijn talent te ontwikkelen, Abdollah helpt op zijn beurt R-Newt met het bereiken en stimuleren van de jongeren in de buurt. En dat werkt: “Er was een jongen die mij tegenkwam en bij zich riep; daarna liet hij een beweging zien die ik verzonnen heb. Ik ging met hem in gesprek, toen bleek dat ik voor een voetbalshow op zijn school ben geweest, en hij sindsdien elke dag traint.” Daar doet Abdollah het voor: “Ik wil graag kennis maken met jongeren, de tijd voor ze nemen en ze vertellen dat ze allemaal talent hebben. Want dat is echt zo!”