Musabala (19) over leven, dromen en R-newt

Geplaatst in Jongeren op

Afgelopen oktober is er in Dordrecht een project gestart voor jonge nieuwkomers, in samenwerking met het Stedelijk Dalton Lyceum en R-Newt. Jongeren volgen daar het eerste opvangonderwijs voor nieuwkomers in het Voortgezet Onderwijs. Musabala Ceesay, bijna 19 jaar is een opvallende verschijning op het Stedelijk Dalton. Hij volgt daar lessen op het gebied van o.a. Nederlandse taal en burgerschap. Tijdens en na schooltijd is hij regelmatig te vinden in het vrijetijdsbestedingstraject van het jongerenwerk. Naast naar school gaan is Musabalah betrokken bij het project Cruyffcourt Hero en helpt het jongerenwerk bij het organiseren van voetbalactiviteiten.

Globetrotter
Musabala kwam via omzwervingen in Gambia, Birmingham en Amsterdam één jaar geleden in Dordrecht terecht. Daarvoor woonde hij tweeënhalf jaar in Engeland. Hij woont hier alleen, zonder ouders. Zijn moeder woont in Noorwegen en zijn vader is vermoord toen hij 2 jaar oud was. “Mijn vader was een superhero”, vertelt Musabala. “Hij was een goede man en hielp mensen in de stad. Ik ben erg trots op hem, jammer genoeg heb ik hem niet echt meegemaakt. Mijn moeder heb ik ook al een tijd niet gezien, ik mis haar heel erg. Ik zou wel meer contact met haar willen hebben.” Momenteel woont Musabala in Stadspolders en heeft het prima naar zijn zin: “Ik heb een vrij grote vriendenkring en ga om met iedereen. Ik zie mijn vrienden ook als familie.”

Jongerenwerk
Het project dat Musabala via R-Newt doet vindt hij leuk: “De jongerenwerkers helpen mij met al mijn dagelijkse vragen over de sociale dienst en ik zie veel van de stad. Ik kom zo in contact met andere jongeren en maak kennis met hen. Ik leer niet alleen Nederlandse jongeren kennen, maar jongeren uit Syrië en Afrika. Zo leer je meer van andere mensen en van de wereld. Dat is leuk en leerzaam! In de eerste tien weken van het project heb ik geleerd over de Nederlandse Taal en wat handig is om te kunnen. Ik leer fietsen, de stad kennen. Niet naar school gaan is niet goed voor mij. Ik moet de taal en de mensen leren kennen. Dat is niet altijd even makkelijk, maar ik wil leren waar mensen hier blij van worden.”

Big Dream
Musabala wil graag met mensen werken. “Ik wil als eerste positiviteit brengen, door sport in contact komen met anderen, net zoals Kokkie de jongerenwerker. Dat zou ik later ook willen worden. Kokkie is echt mijn broer. Zouhair is ook goed. Ik kan hen niet betalen, maar God zal hen ooit betalen. Begeleiders van het project en collega’s van Kokkie en Zouhair zijn goede mensen. Ik kom vaak bij  R-Newt , ben serieus en doe mijn opdrachten tijdens de huiswerkbegeleiding. Er is daar ook altijd ruimte om met iedereen een grapje te maken.”

Ik zie de mensen
De jonge nieuwkomer vindt ook respect belangrijk: “Als jij geen respect brengt naar mensen, brengt niemand het naar jou. Je moet iedereen respecteren, of je nu groot of klein bent, uit Syrië of Nederland komt. Iedereen is familie. Als jij negatief blijft, kom je nergens en zal je nooit je plek vinden. Ik ben zelf in de ghetto opgegroeid, ik zag daar veel talenten en goede mensen. Ik zie de mensen, niet de religie, cultuur of het ras. Ik wil goede dingen doen voor deze mensen. Maar je zult er zelf ook altijd voor moeten vechten, een ander kan dat niet voor jou doen. Ik wil je wel helpen, en dat zeg ik met mijn hart. Musabala betekent ook: je moet altijd positief blijven. Dus dat is mijn motto: stay positive!