Mentor Maatwerk: “Er was gelijk een klik”

Geplaatst in Jongeren op

Eind maart ontmoet de Dordtse Toegepaste Psychologie student Roos (20) haar maatje Thupten. Thupten is 21 jaar en komt uit Tibet. “Er was gelijk een klik”, zegt Roos. De twee meiden zijn gekoppeld in het project Mentor Maatwerk in Dordrecht. Binnen dit project worden twee jongeren aan elkaar gekoppeld voor een half jaar,  om jongeren te begeleiden in verschillende hulpvragen. Een keer in de week ontmoeten ze elkaar, dan helpt Roos Thupten met haar hulpvraag: werken om haar taal te verbeteren en contact te leggen met andere jongeren.

Thupten woont drie jaar in Nederland en woont nu  in Dordrecht. Ze  volgt een opleiding Verzorgende bij Da Vinci. Later wil ze graag verpleegster worden. Thupten is samen met haar vader naar Nederland gekomen. “Dat was heel moeilijk”, vertelt ze. “Nederland is heel anders dan in Tibet. De taal is heel moeilijk, het eten, maar er is veel meer werk hier dan in Tibet. Verder is het contact maken met andere mensen heel moeilijk. In Tibet is het contact maken met andere mensen veel makkelijker. En niet te vergeten: daar is het niet zo druk.” Via Docent Mieke van Da Vinci is Thupten in contact gekomen met Mentor Maatje van R-Newt.

Match
Roos: “Wij klikken gewoon goed met elkaar vanaf moment 1. Onze match was snel gemaakt. Thupten was wat stil en verlegen en ik  ben juist iemand die gaat kletsen. Ik babbel graag en voer graag goeie gesprekken. Daarom ben ik ook aan haar gekoppeld, om haar een soort van zekerheid te geven en ook haar Nederlandse taal te bevorderen. In rap tempo zijn wij heel snel tot elkaar gekomen. Ik had dat niet verwacht, want ik sprong ook in het diepe en wist niet wat er ging gebeuren. Ik vond dat best wel lastig, dat de verantwoording van het behalen van háár doelen op mij aankwam. Maar de uitdaging was ook heel spannend: hoe ga ik het doen? Vanuit  R-Newt hebben ze ook benadrukt dat het belangrijk is dat je er bent en dat je samen op ontdekkingsreis gaat. Ook al zijn het maar mierenstapjes. Inmiddels zijn we al lekker gaan winkelen en heb ik haar nieuwe Nederlandse woorden geleerd.”Thupten: “En ik ben aan het kijken om mijn hobby’s, voetbal en basketbal, op te pakken.”

Leren van elkaar
Roos vertelt over de begeleiding van Thupten: “Ik leg van nature de lat hoog voor mezelf. Door Thupten te begeleiden leer ik mezelf aanpassen aan een ander, aan zijn tempo en zijn niveau. Ik zit niet meer op het doel ,maar meer op er voor haar zijn. Zonder dat ik mij vasthoud aan dat doel, gaat het al supergoed. En dan zie ik ook dat niet alles strak hoeft te gaan. Dat leer ik dan weer over mijzelf. Toevallig zei ik van de week tegen mijn ouders dat ik oprecht na dit half jaar nog geïnteresseerd wil zijn in Thupten. Dat hoeft niet iedere week, maar gewoon af en toe vragen hoe het op school gaat. Thupten heeft veel aan Roos: “Ik leer veel. Zij leert mij zelfstandig te worden. Samen met Roos bespreek ik praktische zaken zoals schoolgeld, vakantie, zomerbaantje.” “Dus niet over make-up”, vult Roos aan, “maar gewoon over zaken waar ze echt wat aan heeft. Thupten is zeker niet meer het verlegen meisje van anderhalve maand geleden, zij kletst nu meer dan ik! Dat is zo tof om te zien , dat ze je gaat vertrouwen en toch durft te praten, ondanks dat ze de taal moeilijk vindt.”

Tip van Roos

“Als je ook als vrijwillig maatje aan de slag wilt, is het belangrijk dat je er open in staat. Laat het op je afkomen, en bespreek met elkaar wat jullie verwachtingen zijn.  Wees niet bevooroordeeld  en stap er niet met een bepaald idee in. Laat de ander in zijn of haar waarde.

Meer weten over het project Mentor Maatwerk, Junior? Mail dan naar bas@r-newt.nl .