Meidenwerk: een vak apart

Geplaatst in Algemeen op

Het volwassen worden verloopt voor meiden anders dan voor jongens. Meiden gaan eerder puberen en krijgen vaak te maken met tegenstrijdige rolverwachtingen. Ouders en het eigen lichaamsbeeld spelen een grotere rol bij hun identiteitsontwikkeling. Ondanks dat de positie van meiden de laatste jaren flink is verbeterd, zijn meiden nog steeds kwetsbaarder in het volwassen worden dan jongens. Daarom hebben meiden specifieke aandacht nodig.

Bij R-Newt besteden we veel aandacht aan het meidenwerk en zien we het als een specialisme om een kijkje te geven in de wereld van meiden. In deze serie laten we een aantal meiden én meidenwerkers aan het woord. Wat houdt meidenwerk nou in en waarom is het belangrijk?

Debbie Sondag, Meidenwerker Tilburg

Vijf jaar geleden zijn we samen gaan werken met het sociaal werk, toen waren het jongerenwerk en het sociale werk nog twee aparte onderdelen. De samenwerking is ontstaan om een warme overdracht van het kinderwerk naar het jongerenwerk te creëren; een kennismaking met het jongerenwerk om de meiden van 10 tot en met 15 jaar samen te brengen. Hierdoor hebben we de meiden op jonge leeftijd al in beeld. Elke maand komen we bij elkaar in MFA Zuiderkwartier en elke keer met een ander thema. Thema’s die voorbij komen zijn (seksuele) voorlichting, weerbaarheidstraining, educatie en talentontwikkeling.

Volledig jezelf zijn

Debbie vertelt: “Wanneer je je bij ons aansluit, gaan we eerst op huisbezoek. Zo leren we ook je ouders kennen. Dit is fijn en belangrijk, want zo bouw je vertrouwensband op. Er wordt breed ingezet op het meidenwerk, met een informele vrije inloop, zodat we meerdere meiden kunnen bereiken. We hebben ondertussen al verschillende meiden leren kennen in de wijk. Waarom het meidenwerk zo belangrijk is? De meiden voelen zich veiliger binnen de groep als er specifiek aandacht voor hen is. Ook kunnen ze volledig zichzelf zijn; meiden binnen een gemengde groep gedragen zich toch anders.”

Inspelen op de behoeften

Debbie: “‘Oude’ meiden die de activiteiten ontgroeid zijn, proberen we vaak in te zetten voor de nieuwe meiden. Zo hebben we een keer een meisje ingezet voor een activiteit die visagist is. Soms zoeken we ook naar partners die invulling kunnen geven aan een activiteit. Je kan heel veel bereiken door in te spelen op de behoeften van de meiden. Om ze te bereiken, doen we veel aan promotie. We hebben een eigen Facebookpagina, we hebben contact met de ouders en we flyeren in groep 8.”

Passie voor zingen

Farah, één van de deelnemers aan de meidenavond, heeft tijdens een avond die in het teken van muziek stond iets verteld over haar zangtalent. Ze vertelde over muziek om andere meiden te inspireren en haar passie over te brengen op de andere meisjes. Wat we ook doen: inzet om meiden te bereiken in de wijken blijft belangrijk. Meiden hangen vaak niet op straat maar zitten binnen, maar ze hebben zéker ook aandacht nodig. Juist in deze tijden van social media, privacygevaren en internetpesten”, legt Debbie uit.