Meidenwerk: een vak apart III

Geplaatst in Jongeren op

Vorige maand kon je op onze website lezen over het meidenwerk van R-Newt. We lieten jongerenwerker Semra Cetin aan het woord over het belang van meidenwerk. In deze editie lees je over het meidenwerk in Dordrecht, waar Martha Mensen meidenwerker is. Ook vertelt V39-stagiaire Merle over het meidenwerk in Tilburg.

Specifieke meidenactiviteiten

Martha: “Als het jongerenwerk zich alleen zou richten op jongens dan krijg je alleen maar met jongens te maken. Het is goed dat het jongerenwerk zich ook richt op meiden. Meiden bereik je meer met specifieke meidenactiviteiten. We hebben specifieke aandacht voor hen, juist omdat het proces van volwassen worden anders is dan bij jongens. Wij richten ons binnen het meidenwerk op het versterken van de eigen krachten van meiden. Dat doen we door te werken aan hun zelfbewustzijn, het vergroten van de zelfregie, opbouwen van hun sociale contacten en het versterken van weerbaarheid en talentontwikkeling.” De activiteiten die Martha in Dordrecht organiseert richten zich op koken en ze geeft weerbaarheidstrainingen. Martha: “Maar er is ook genoeg ruimte voor eigen initiatief. Zoals het zomerfeest laatst. Ik ondersteun de meiden dan. Alles is mogelijk en kan op maat worden aangeboden.”

Niet Eritrees koken, maar Nederlands

Ook stagiaire Merle is betrokken bij het meidenwerk. Zij organiseert in V39 de R-Newt girls nights. Merle: “We focussen ze ons met deze activiteiten op nieuwkomers uit Eritrea, in de leeftijd van 16 tot en met 27 jaar. We gaan met de meiden koken, dansen en we hebben een keer een zangworkshop gegeven. De activiteiten zijn gericht op verbinding, ontspanning en leren van elkaars culturen. Maar de gezelligheid staat voorop.” De meiden kunnen zich via Facebook aanmelden. De groep is inmiddels heel erg divers. “We zoeken echt naar diversiteit binnen de groep. We kunnen van elkaar leren qua cultuur en gebruiken. Want de diversiteit in Nederland is óók divers. Ik kreeg laatst een vraag: “Hey mevrouw, als we nu moeilijke Nederlandse woorden krijgen, mogen we dat aan u vragen, Merle?” Ja natuurlijk! Ik wil altijd uitleg geven”, vertelt Merle. De eerste drie keer stond het programma vast, maar naar verloop van tijd is er invulling gegeven aan het programma door te kijken naar de wensen en behoeften van de meiden. Merle: “Ze wilden Nederlands koken, en een keer geen Eritrese maaltijd bereiden. Ze staan overal voor open en dat is superleuk. De meiden zijn ook superlief. Dan vragen ze of ze moeten helpen met opruimen en afwassen.”

Dit was het laatste deel van het artikel over meidenwerk in Dordrecht en Tilburg. Ook een keer aansluiten bij een activiteit? Check onze Facebookpagina.