Meidenwerk: een vak apart II

Geplaatst in Jongeren op

Twee weken geleden kon je op onze website lezen over het meidenwerk van R-Newt. We lieten jongerenwerker Debbie Sondag aan het woord over het belang van meidenwerk. In deze editie lees je over de ervaringen van Farah (bezoeker van de meidenavond in MFA het Zuiderkwartier) en Semra (meidenwerker in Tilburg Noord).

Meiden doen meidendingen

Farah (13 jaar) gaat iedere maand naar de meidenavond in MFA het Zuiderkwartier, welke wordt georganiseerd door jongerenwerker Debbie Sondag. Farah: “Ik ben bij de meidenavond terecht gekomen door mijn moeder. Mijn broer Dylan is werkzaam als dj bij Freezone, en daar zag mijn moeder een advertentie hangen voor de meidenavond. Meiden doen meidendingen, zónder jongens.  In totaal zijn we met 15 meiden en elke keer doen we iets anders: de ene week make-uppen, de andere keer spelletjes. Zelf vind ik de fotoshoots, make-uppen en zingen als activiteit heel leuk. Soms neem ik een vriendin mee, soms ga ik alleen. Dat vind ik niet erg hoor; ik heb bij de meidenavond al veel nieuwe vriendinnen gemaakt. Ik woon zelf niet in de buurt, dus we zien elkaar alleen maar daar. De meidenavond is echt een aanrader, het is superleuk om andere meiden te ontmoeten!”

Uit het isolement halen

Semra Cetin is meidenwerker in Tilburg Noord en vindt het meidenwerk ontzettend belangrijk en onmisbaar. Semra: “Het algemene beeld van jongerenwerk is dat wij werken met overlastgevende probleemjongeren. Hierbij wordt vaak de link gelegd met jongens. Meiden tref je niet zo snel aan op straat en in de wijk. De meiden waar het om gaat, leven vaak achter de voordeur en worden daardoor heel snel vergeten, terwijl ik van mening ben dat meiden ook de aandacht en hulp nodig hebben vanuit het jongerenwerk.” Volgens Semra kun je via het meidenwerk meiden juist uit een isolement halen en ze motiveren en empoweren. “De activiteiten die ik organiseer zijn o.a. meidengroepen opstarten met als doel samen te komen met leeftijdsgenoten en hun gezamenlijk iets bij te brengen. Dit kan bijvoorbeeld door thema’s te bespreken die thuis niet aan bod komen. Maar uit deze meidengroepen kunnen ook weer hulpvragen komen waar je mee aan de slag kan gaan. Naast de structurele meidengroepen organiseer ik kortdurende projecten waarbij ze hun eigen talenten kunnen ontdekken”, vertelt Semra.

Over twee weken lees je op onze website over het meidenwerk in Dordrecht.