MDT: Jouw talenten ontdekken én tegelijkertijd iets goeds doen voor een ander

Geplaatst in Jongeren op

Sinds maart 2020 bestaat MDT: de maatschappelijke diensttijd.  Jongeren zetten zich tijdens hun maatschappelijke diensttijd vrijwillig in voor een ander. Doe je mee met MDT, dan ontdek je jouw talenten en doe je tegelijkertijd iets goeds voor een ander.

Ook Thomas doet mee een de maatschappelijke diensttijd. Hij zet zich als vrijwilliger in voor Rubii GG (een samenwerkingspartner van ContourdeTwern binnen het NEXT UP-project). Thomas deelt zijn kennis en ervaring met computers op basisscholen. Thomas zegt: “Ik denk dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen om kinderen te laten zien wat deze wereld inhoudt en wat ook de gevaren kunnen zijn.” Thomas zet zijn kennis en ervaring graag om in iets bruikbaars. Hij wil iets terug doen voor de maatschappij.

Hoe het allemaal begon
Al vroeg ontstond bij Thomas de interesse voor computers. Op zijn derde jaar werd Thomas met zijn eerste computer geconfronteerd. Zijn opa liet hem op de computer spelletjes doen en hij mocht zelf dingen ontdekken en leren. Ook speelde hij op de Nintendo 64 samen met zijn vader. Zo ontdekte Thomas de wereld van ‘gaming’ en ‘games’.

Al vrij snel zat Thomas uren achtereen te gamen. Hij vond het leuk en was er ook nog eens goed in. Zijn ouders dachten op een gegeven moment dat hij gameverslaafd was. Hij had weinig andere hobby’s. Al die tijd zijn ze wel betrokken geweest bij de games die Thomas speelde en wat hij precies deed op zijn computer. Thomas: “Op een gegeven moment kreeg ik het moeilijk op school, ik kon me niet goed concentreren. Gamen was voor mij een afleiding, ik was met andere dingen bezig en voelde me daardoor goed. Mijn ouders wisten altijd wat ik deed en welke games ik speelde. Ze waren betrokken, maar vonden het niet fijn dat ik zoveel tijd achter de pc doorbracht. Ze stimuleerden me wel om wat anders te gaan doen, maar ik kwam altijd weer terug bij gamen.”

Game toernooien
Op zijn 17e deed Thomas voor het eerst mee aan een echt game toernooi in Nederland. Hij was een grote fan van Super Smash Brothers. Hij ging hier naar toe om mensen te leren kennen. “Ik voelde me erg eenzaam op de leeftijd. En wou meer dan alleen maar op mijn kamer zitten. Ik heb me toen verdiept in deze toernooien en besloot mee te gaan doen. Naast het gamen ontmoet je er ook verschillende mensen. Het is niet alleen maar achter een scherm zitten gamen. Je kletst ook met anderen en leert nieuwe mensen kennen. Ik heb hierdoor heel veel goede vrienden ontmoet waarmee ik ook meer doe dan alleen gamen. Daarnaast vond ik het reizen met OV moeilijk, maar als ik naar een toernooi wilde, moest ik met de bus of trein. En voor buitenlandse toernooien soms zelfs met het vliegtuig. Ik heb deze angst daardoor wel overwonnen. Dat zijn de positieve keerzijdes hiervan”, vertelt Thomas.

Support van ouders

Soms weten ouders niet wat hun kinderen aan het doen zijn op de pc. Dit vergroot de afstand. Ouders verliezen de betrokkenheid en dus ook hun kind uit het oog. Thomas: “Het is belangrijk dat ouders weten wat hun kind doet. Je moet daar zelf ook open over zijn. Ik ben dat altijd geweest richting mijn ouders. Hierdoor ontstaat er ook vertrouwen. Wees transparant. Zo blijf je betrokken bij elkaar en ouders kunnen je dan beter begrijpen. Ook voor ouders is het dan gemakkelijker om invloed uit te oefenen of om hun kind iets te leren of mee te geven. Het wordt niet meteen veroordeeld. ”

Maatschappij iets teruggeven

Thomas zet zijn kennis en ervaring graag om in iets bruikbaars. Hij wil iets terug doen voor de maatschappij. “Ik ga op basisscholen mijn kennis en ervaring delen. Ik denk dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen om kinderen te laten zien wat deze wereld inhoudt en wat ook de gevaren kunnen zijn. Je kunt ze al vroeg leren hoe ze er goed mee om kunnen gaan. Daarnaast wil ik ook ouders betrekken hierbij. Ik heb veel geleerd door de jaren heen en wil dit graag delen. Ik voel me goed bij wat ik doe en geleerd heb en ben daar echt wijzer en zelfverzekerder van geworden. Dat gun ik iedereen.”

Over MDT
MDT is de afkorting van maatschappelijke diensttijd. Doe je mee met MDT, dan ontdek je jouw talenten en doe je tegelijkertijd iets goeds voor een ander. Daarnaast ontmoet je nieuwe mensen en maak je onze samenleving sterker. Tijdens MDT leer je veel over jezelf, over wat je kunt en leuk vindt. Je krijgt een eigen begeleider, volgt trainingen die je zelf interessant vindt en krijgt vaak ook een certificaat. Handig voor je cv, bij het maken van bijvoorbeeld een studiekeuze, de volgende stap voor je toekomst of het vergroten van je netwerk.

MDT doe je in je vrije tijd of in een tussenjaar. Soms kan het ook onder schooltijd. Van een paar uur per week tot een paar dagen, dat is jouw keuze. Maak bijvoorbeeld met andere jongeren je eigen televisieprogramma, zet je in voor de natuur of help ouderen bij jou in de buurt. Bijna alles kan. Kies zelf welke MDT bij je past.

Dus, waar wacht je nog op?! Ben je tussen de 14 en 27 jaar? Doe mee met MDT en ervaar het zelf! 

Nog niet helemaal overtuigd? Lees dan eerst meer over wat MDT inhoudt of doe de test en ontdek in 2 minuten met 6 vragen welke MDT bij jou past!