Leerzaam geldboekje voor 18-jarige Dordtenaar

Geplaatst in Algemeen op

Om jongeren te helpen verantwoord met geld om te gaan heeft de gemeente Dordrecht een speciaal boekje ontwikkeld. Vanaf dit najaar krijgen alle jongeren in Dordrecht die 18 jaar worden het boekje in de brievenbus. Want wie 18 wordt, krijgt met verschillende financiële zaken te maken.

Het boekje is één van de acties uit het programma van de gemeente ‘Samen tegen Armoede’. Doel is om te voorkomen dat jongeren in financiële problemen terechtkomen. Maandag deelde wethouder Peter Heijkoop boekjes uit aan jongeren van jongerenwerk R-Newt. Jongerenwerker bij R-Newt, Sandra van Eck, vindt de ontwikkeling van het boekje een goede zaak. “Het is een actueel onderwerp. Als je 18 wordt, krijg je met zaken te maken als de zorgverzekering, het aanvragen van een studiefinanciering. Daar mag best wat meer aandacht voor zijn. De één krijgt van huis uit mee om met geld om te gaan, de ander niet. Het is een goede zaak dat jongeren meer worden voorgelicht. Financiële problemen kunnen zo worden voorkomen.” Onder meer R-Newt wordt in het boekje aangewezen als locatie waar jongeren terecht kunnen met hun vragen. Ook alle samenwerkingspartners worden genoemd.

Fix Up Your Life

Met het boekje wil de gemeente jongeren attenderen op de verantwoordelijkheden waar 18-jarigen mee te maken krijgen en tips meegeven over verantwoord omgaan met geld. Dit laatste blijkt geen overbodigheid. “Er zijn genoeg verleidingen voor jongeren. Denk maar eens aan alle abonnementen die zij kunnen nemen.” Voor jongeren die al in de financiële problemen zijn gekomen, bestaan er verschillende trajecten. R-Newt heeft bijvoorbeeld het nieuwe project Fix Up Your Life voor jongeren, die momenteel wordt aangeboden aan mbo-studenten. Hierbij wordt in verschillende bijeenkomsten geleerd te budgetteren en de administratie op orde te krijgen.