Jongerenwerker Marouane: “Het jongerenwerk daagt mij uit”

Geplaatst in Algemeen op

De afgelopen zeventien jaar heeft jongerenwerker Marouane Mabrouki zijn credits verdiend in Dordrecht. Hij begon in 2001 als medewerker Thuis op straat (TOS) in Oud Krispijn. Dat waren roerige tijden: er was veel agressie en de sfeer was niet altijd fijn. Maar door de jaren heen is Marouane een vertrouwd gezicht geworden in de stad en heeft hij vele jongeren op het rechte pad weten te brengen.

Respect krijgen

“Ik heb in dit werk al veel meegemaakt en gezien. Het heeft me echt gevormd tot de persoon die ik nu ben. Ik laat mij niet snel uit het veld slaan, ga uitdagingen aan en maak mij hard voor de jongeren in Dordrecht”, vertelt stedelijk jongerenwerker Marouane. “In de afgelopen jaren heb ik veel jongeren bemiddeld richting de sociale dienst, ik ben meegegaan naar ouderavonden en heb ondersteund bij belangrijke keuzes.” Niks is te veel voor Marouane. “Mijn drive is dat ik respect krijg van partners en de jongeren. Als partners vastlopen, bellen ze mij vaak. Daar doe je het toch voor?”

Gok- en drugsverslaving

Marouane vervolgt: “In bepaalde wijken van Dordrecht zijn jongeren waar het niet zo goed mee gaat. Door veel mensen worden ze gezien als overlastbrengers, maar vaak is er veel meer aan de hand. De meeste jongeren kampen met schulden en ze zijn vaak verslaafd aan gokken of drugs.” Volgens Marouane heeft dit grotendeels te make met hoe goed de jeugd is voorbereid op de toekomst. “Na je achttiende ben je verantwoordelijk voor je eigen financiën. Ineens moet je je eigen zorgverzekering betalen, of lesgeld en boekengeld voor je studie. Met gokschulden is dit lastig. Niet voor niets zijn gokschulden – naast drugsverslaving – een hot item onder jongeren”, legt Marouane uit. Jongeren die het even niet meer weten, kloppen vaak bij de jongerenwerker aan. En natuurlijk doet Marouane er dan alles aan om ze op weg te helpen. “Stap voor stap help ik ze bij het oplossen van hun problemen”, aldus Marouane.

Snel contact via een appje

Het jongerenwerk is door de jaren heen sterk veranderd. De komst van social media en telefoons hebben hier grote invloed op. Marouane: “In 2001 had niemand social media. Nu dat er wel is, verplaatsen jongeren zich razendsnel door de stad. Groepen jongeren trommelen elkaar via Snapchat op. Door social media weten wij bovendien waar jongeren uithangen en waar ze mee bezig zijn. En het is makkelijk contact leggen via een appje!” Waar Marouane de meeste voldoening uithaalt? Uit het op het rechte pad krijgen van de jongeren. “De meeste jongeren ken ik al van kleins af aan. De lijntjes zijn kort en er is wederzijds vertrouwen. Veel jongeren zijn al ‘opgegeven’, maar ik ben er graag voor ze.”

Geen poppenkast, geen vaderfiguur

Volgens Marouane begint het allemaal bij een luisterend oor. Elkaar eerst beter leren kennen, dat staat voorop. “Na een eerste gesprek ga je samen bespreken wat er mogelijk is. Je maakt een haalbaar actieplan. Dat is ook nodig, want jongeren hebben goede begeleiding en coaching nodig. Er moet worden afgestemd met ouders, school en een eventuele sportvereniging”, vertelt Marouane. En komen de jongeren hun afspraken dan ook na? “Ja, altijd. Jongeren wíllen ook gecorrigeerd worden. Zolang je er echt voor ze bent en het meent, tenminste. Je moet er geen poppenkast van maken en zeker geen vaderfiguur willen zijn”, legt Marouane uit. Het moge duidelijk zijn: Marouane heeft écht het beste voor met ‘zijn’ jongeren.