Jongerenwerk tijdens de lockdown… dit is hoe jongerenwerker Martha het doet!

Geplaatst in Algemeen op

Jongerenwerk draait om mensen. Mensen samenbrengen, mensen ondersteunen, mensen verder helpen. Maar hoe blijf je dat werk doen, nu iedereen in thuisquarantaine zit? Martha Mensen, jongerenwerker bij R-Newt, legt uit wat er voor haar veranderd is.

“Ik richt mij voornamelijk op het meidenwerk bij R-Newt”, vertelt Martha. Voordat iedereen in lockdown zat, rende Martha van de ene naar de andere kant van Dordrecht. Ze heeft overal groepjes waarmee ze activiteiten doet. “Ik begeleid een groep waarmee we een meidenmagazine maken. Dat doe ik in samenwerking met de bibliotheek. Daarnaast organiseer ik kickbox weerbaarheidstrainingen. Ik heb een groepje meiden met wie we samenkomen en ter plekke ideeën bedenken om uit te voeren. We hebben een dansgroep, waarbij ik meiden begeleid. Ook kook ik elke maand met een paar dames. Maar daarnaast organiseren we veel losse activiteiten die meiden zelf bedenken.”

Dat ligt nu allemaal stil. Daarom is Martha druk bezig met het zoeken naar nieuwe manieren om haar werk voort te zetten. “De oudere meiden benaderen mij vaak. Zij willen graag iets voor anderen doen of zoeken iets voor zichzelf om te doen, nu ze thuis zitten.” Met de jongere doelgroep probeert Martha vooral veel contact te hebben. Dat doet ze door middel van videobellen en appen. “Het gaat dan over hoe het met ze gaat, over thuis en over school. Ook kijken we meteen of ik nog ergens bij kan helpen. Maar het blijft vooral vaak bij gesprekken. Ik ben ook het ontspanningsstukje voor veel meiden.”

Martha’s werk gaat gewoon door, ze spreekt jongeren nog steeds face to face, maar dan digitaal.

Een mensenmens

“Ik ben echt een mensenmens”, vertelt Martha. Ze kreeg altijd veel energie van het samenkomen met elkaar. Dat groepsgevoel mist ze nu. “Normaal kwam je samen en stak je elkaar aan met positieve energie. Dan kon je even checken of het nog goed ging met iedereen en ervoor zorgen dat iedereen lekker zichzelf kon zijn.” Nu heeft de jongerenwerkster te maken met de beperkingen van het online samenzijn. “Bij videobelprogramma’s heb je vaak een beperkt aantal plekken in de chat. De andere keer kraakt bij iemand de lijn weer. Sommige jongeren hebben simpelweg geen computer of tablet. Ik kijk nu naar hoe we activiteiten dan toch online kunnen laten doorgaan.”

Martha ziet de lockdown niet per se als een beperking. “De vrijheid van het jongerenwerk heb ik nog steeds. Ik ga nog met mijn meiden in gesprek, zonder vaak te weten waar het eindigt. Zo komen er nieuwe ideeën en activiteiten uit voort.” Het is volgens haar ook een kans om te kunnen ontwikkelen als R-Newt zijnde. Martha maakt zich eerder druk om anderen. “Ik heb een fijne situatie. Ik heb een huis, laptop, telefoon en gezelschap van mijn vriend. Er zijn mensen die die ingrediënten niet hebben. Sommige jongeren voelen zich eenzaam. Sommigen leven nu juist met veel mensen in een kleine ruimte. Daarnaast zie ik ook jongeren die een ritme of de uitdaging van school nodig hebben. Dat valt nu weg.”

Lekker doorgaan

Het jongerenwerk is dus ook juist belangrijk nu. Martha en de meiden zijn nog elke dag bezig met nieuwe plannen en activiteiten. “Er is nu iemand bezig met een soort beauty bootcamp. Daarbij maakt ze make up tutorials. Het doel is om anderen bewust te maken dat je toch ook in deze tijd op een leuke manier voor jezelf kunt zorgen. Iemand is bezig met het maken van een collectieve bucketlist. Zij vraagt via de app aan mensen bijvoorbeeld wat het eerste is dat ze gaan doen als de lockdown voorbij is.” Kortom, die meiden blijven lekker doorgaan. Ook via de app.

Bel/chat/app ons!

Heb jij een leuk idee? Wil je gewoon gezellig even kletsen, appen of ben je op zoek naar een goed gesprek?

Neem dan contact op met een jongerenwerker in jouw buurt