Jason Blenman is vrijwilliger bij R-Newt

Geplaatst in Algemeen op

 

Drie jaar geleden stopte Jason Blenman (23) met zijn opleiding. Hij zat thuis en wist niet wat hij moest doen. Zijn broer nam hem daarom mee naar R-Newt. Dat beviel zo goed, dat Jason nog iedere week te vinden is in het R-Newt kantoor tegenover La Venezia op de Vest in Dordrecht! 

Jason stopte met zijn opleiding, had geen concrete plannen en nam de tijd om achter zijn interesses en talenten te komen. Zijn broer kwam al vaker bij R-Newt, kende de mensen en bezocht  activiteiten. Ook was hij betrokken als vrijwillige cameraman bij het jongeren tv programma CTRL-R (RTV Dordrecht). Zodoende nam hij Jason mee om te laten zien wat R-Newt voor de toekomstplannen van Jason zou kunnen betekenen.

Denktank
Jason en zijn broer schoven samen aan bij Denktank. “Daar spreken jongeren over activiteiten die ze willen organiseren, welke activiteiten eraan komen en aan welke ze willen meedoen”, zegt Jason. Daarnaast komen er bij de Denktank soms mensen of organisaties iets vertellen over een bepaald onderwerp of willen ze input krijgen om te zien wat er leeft onder de jongeren. Dit kan bijvoorbeeld iemand van de gemeente zijn of een vrijwilliger van een andere organisatie. “Bij Denktank praat je met hen over verschillende thema’s die spelen binnen hun vakgebied” – aldus Jason.

Jason stelde zich eerst nog wat gesloten op, maar door de openheid van de groep werd hij vanzelf ook meer open. En daarvoor bleef hij terugkomen. Nu is Jason actief vrijwilliger bij R-Newt. Jason vertelt: “Ik probeer om zo veel mogelijk andere jongeren ook te helpen. Niet als jongerenwerker, maar als vrijwilliger. Vanuit de ervaring die ik zelf in het leven heb meegenomen.” Jason heeft de afgelopen jaren, samen met R-Newt, verschillende projecten opgezet.

Trots op senioren computercursus
Een van de projecten waar Jason het meest trots op is, is de senioren computercursus. Die heeft hij georganiseerd met een aantal andere jongeren die bij R-Newt komen. “We wilden dit opzetten, omdat er natuurlijk nog veel ouderen struggelen met een computer”, legt hij uit. Eerst belden Jason en de anderen naar potentiële samenwerkingspartners. Het Vrijwilligershuis bood een computerlokaal aan voor de activiteit. Daarna namen ze contact op met kranten en andere media. Ook gingen Jason en zijn vrienden langs verzorgingstehuizen om flyers uit te delen en mensen te vertellen over de cursus. “De eerste les wilden we vooral kijken waar de behoeftes lagen van ouderen.” Aan de hand daarvan besloten we welke lesmethode en de lesstof we konden gaan gebruiken. Mijn voornaamste doel was hen de zekerheid geven dat je eigenlijk geen fouten kunt maken. En dat is gelukt! Iedereen was zo ontzettend enthousiast”, vertelt hij stralend. Na afloop meldde Jason zich aan als computercoach voor senioren in de bibliotheek.

Vrijwilliger blijven
“Je ontmoet veel verschillende mensen met allemaal andere visies. Het was voor mij echt een eye opener om de verscheidenheid van mensen zo te ervaren.” Vertelt Jason. Die sociale interacties en het organiseren en bezoeken van evenementen wil Jason nog wel langer meemaken. Voorlopig blijft hij dus nog een enthousiaste vrijwilliger bij R-Newt!

R-Newt biedt voor veel jongeren diverse mogelijkheden aan om zich in te zetten voor de stad, voor jongeren, maar ook om eigen talenten te ontwikkelen. R-Newt is een mooie, veilige leeromgeving  voor jongeren om echt te werken aan je talenten.