“Hier kom ik mijn bed voor uit”

Geplaatst in Jongeren op

Op 16 april 2016 was de kick off van het project Wie Wil Jij Zijn (WWJZ), een muziekproject voor jongeren in de leeftijd van 14 tot en met 18 jaar. In 41 weken heeft het jongerenwerk met de Hall of Fame en een team enthousiaste muziekdocenten gewerkt aan de muzikale skills van 17 gemotiveerde jongeren. Nu, anderhalf jaar later blikken wij terug op dit succesvolle project.

Marcel Vlemmix, jongerenwerker: “De jongeren waarmee wij (Chiara Riboch en ik) werkten waren stuk voor stuk jongeren die allemaal serieuze uitdagingen hebben in het leven. Ik kan met trots terugkijken op 17 jongeren die de eindstreep hebben gehaald. Dat is op zich al een bijzondere prestatie. Veel jongeren die normaal gesproken nooit op tijd kunnen komen, of niet verschijnen of opgeven. Mooie quotes van jongeren: “WWJZ is waar ik voor leef” en “hier kom ik mijn bed voor uit “en “daar kijk ik de hele week naar uit”. Dat raakt je. Het is mooi om te zien dat we het tempo van de jongeren hebben gevolgd, we zijn meegegaan in hun tempo. We zijn meegaan in welke stappen ze wilde zetten. Vroegen hen: welke doelen willen jullie behalen? Of dat nu grote of kleine zijn dat maakt niet uit. Daar draait het project ook om: het tempo volgen van de jongeren. Wij hebben jongeren gezien in het afgelopen jaar die hun studie hebben opgepakt, 1 van de deelnemers is in het traject gekomen van Prins Heerlijk en andere jongeren hebben een vaste baan gekregen. Ze zijn gelukkig en hebben een basis voor zichzelf neergezet. Het succes is ook te danken aan het vaste docententeam. Het is ongelofelijk hoe wij een team hebben gecreëerd met verschillende mensen met diverse achtergronden. We hebben een heel sterk team en ieder kan op zijn manier aansluiting vinden bij onze jongeren. De muziekfactor verbindt enorm, verschillende muziekstijlen en mensen mixen met elkaar. Als er een vibe gecreëerd wordt en zowel docent als deelnemer elkaar positief kunnen beïnvloeden, dan is dat inspirerend om te zien. Je ziet opeens dat rappers opeens tussen de meiden bij zangles staan of later weer bij de performances lessen. Chiara en ik zijn hier heel trots op.”

Indy, deelnemer WWJZ: “Ik zing al een paar jaar. Door mijn broer ben ik bij het project terecht gekomen. Ik keek er iedere zaterdag erg naar uit te zingen en oefen en om mijn performances te verbeteren. Ik doe mee met deel twee van WWJZ om mijzelf verder te ontwikkelen. Ik wil in de toekomst meer optreden en mijn geld hiermee verdienen. Mijn ding doen met wat ik leuk vind. Als ik terugkijk ben ik vooruit gegaan en ben meer oldschool music gaan luisteren. Ook vind ik mezelf opener geworden.”

Sanae Casita, Performance zangdocent: “Ik ben trots op Indy. Vraag maar aan een willekeurig zanger: ga eens op een podium staan. Dat vinden alle performers spannend. Zelf ben ik ook uit passie, vanuit mijn hart begonnen als zangeres, op mijn dertiende in ATAK (nu V39) net zoals Indy. Veel repeteren, optreden en muziek maken. WWJZ vind ik echt een heel mooi project. Ik herken mezelf vaak in Indy of andere jongeren. Het is het mooiste wat je kan doen met muziek. Er zijn voor anderen, leren van hen. Ik heb Indy heel erg zien groeien. Niet alleen in zang, maar ook als persoon, zoals geloven in jezelf en je hart volgen. Je moet blijven groeien, hoe vaker je op het podium staat, hoe meer je daar thuis hoort.  WWJZ is een mooie uitlaatklep van jongeren. Een heel belangrijk element in ons leven.  De afgelopen 41 weken zijn omgevlogen. Dat ik daar een onderdeel van mag zijn vind ik supervet.”

Charlize, deelneemster WWJZ: “Ik heb vorig jaar meegedaan aan WWJZ. Ik heb veel geobserveerd hoe iedereen met elkaar omging. In het begin ging dat vrij stroef. Toch heb ik ook gezien hoe dat veranderd is. Zo heb ik jongeren geholpen met persoonlijke problemen. Je leert elkaar echt goed kennen in zo`n proces. Wekelijks zie je elkaar en zie je dat het soms lastig kan zijn om op tijd te komen of zie je dat iemand het heel moeilijk kan hebben. Je wilt elkaar helpen en ook dat heb ik teruggezien. Er is ook nog hele toffe muziek uitgekomen!”

Pim Bleeker, muziekdocent: “Zeer geslaagd project! Niet alleen in wat er uit is gekomen, maar het gehele proces zelf. Naast muziek de persoonlijke betrokkenheid in het project om bijvoorbeeld  binnen te komen bij de jongeren. In het begin merk je dat de jongeren een muur om zich heen hadden, zo sterk als staal. Als docent ga je dan in die muur staan, als producer en als coach. Met hen te kunnen praten, zich veilig te laten voelen , zichzelf kunnen uiten en ze daarbij te helpen; dat vind ik veel belangrijker dan een leuk rapje maken. Het totaalplaatje, dat is WWJZ voor mij!”

Bram van der Riet, muziekdocent: “Ik kijk met veel plezier terug naar de eindshow. Als je het verschil ziet tussen hoe ze binnen kwamen en de podiumbeesten aan het einde van het project, dat is supergaaf. Dan staan wij supertrots aan de zijkant te kijken, dat is gewoon mooi.”

Ook interesse?
Ook interesse gekregen in dit geweldige project en wil je stappen maken in het entertainmentvak?
Meld je dan aan voor dit project!

Meer weten over het project of aanmelden?
Neem dan contact op met marcel@r-newt.nl of chiara@r-newt.nl.