Gratis huiswerkbegeleiding in Tilburg-Noord

Geplaatst in Algemeen op

Scholieren die in Tilburg-Noord in groep 8 of op het voortgezet onderwijs zitten, kunnen tot eind juni gratis huiswerkbegeleiding krijgen. Het is een pilot van een groot aantal organisaties dat in Noord actief is. Als er voldoende vraag naar is, is het de bedoeling om ook na de zomervakantie gratis huiswerkbegeleiding aan te bieden.

Jongeren die hulp willen bij het maken van hun huiswerk, kunnen iedere donderdag van 15.30 tot 17.30 uur terecht bij de bibliotheek op het Wagnerplein. Er zijn dan altijd docenten, een jongerenwerker en twee vrijwillige jongeren uit de wijk aanwezig om te helpen met het huiswerk. Volgens Rogier van Luxemburg, coördinator bij jongerenwerk R-Newt, is het belangrijk dat deze pilot wordt gestart: “Jongeren en ouders uit Noord vragen regelmatig naar extra ondersteuning bij het maken van huiswerk. De redenen lopen uiteen: sommigen hebben thuis geen rustige plek om te studeren, anderen hebben moeite met plannen of met een bepaald vak. Soms kunnen ouders hun kind niet helpen. Omdat bijles vaak geld kost en van het bestaande aanbod niet altijd gebruik wordt gemaakt, draaien we deze pilot met gratis hulp. We willen er zo voor zorgen dat alle jongeren mee kunnen op school. Daarnaast willen we in beeld krijgen hoeveel vraag er daadwerkelijk is naar huiswerkbegeleiding.”

Inmiddels is er een aantal donderdagen voorbij en wordt de balans voorzichtig opgemaakt. Bij aanvang van de pilot was het rustig met gemiddeld drie bezoekers per keer. Vlak voor de start van de eindexamens liep dit aantal behoorlijk op naar ongeveer 8 deelnemers, voornamelijk meiden van de middelbare school, per week. Zij wilden voornamelijk samen met de begeleiders oefenen en leren voor hun examens. Daarnaast vroegen ze ook hulp bij het plannen van hun tijd voor ieder examen waarvoor ze moesten leren. Nu de examenperiode weer achter de rug is en het steeds mooier weer wordt, merken we dat het aantal deelnemers weer is gedaald. De afgelopen weken ontvingen we drie dames die hun huiswerk bij ons maken of komen leren voor een toets. We merken dat ze echt een band opbouwen met de begeleiders: er worden bijvoorbeeld weddenschappen afgesloten over de hoogte van de cijfers die ze voor een toets moeten halen. Jongerenwerker Feride Ünal-Donders vertelt: “Toen ik een van de deelneemsters laatst vroeg wat ze van de begeleiding vindt en of ze er echt behoefte aan heeft, vertelde ze dat ze vaak vastloopt als ze met haar leerstof bezig is. Haar ouders en vriendinnen kunnen haar vaak niet helpen, omdat ze het niet begrijpen. Vervolgens moet ze aan nichten en/of neven vragen of ze haar te hulp kunnen schieten. Dit ervaart ze wel echt als een last iedere keer. Nu kan ze elke donderdagmiddag langskomen met vragen over haar huiswerk of toets. En dat doet ze trouw ook elke week.” 

Deze pilot is een samenwerking van Bibliotheek Wagnerplein, jongerenwerk R-Newt, Noord-raadHQ, IMC Weekendschool en SmartStart en wordt ondersteund door Gemeente Tilburg, ContourdeTwern, Buurtsport en 2College Cobbenhagen Mavo.