Damian (20) werd slachtoffer van bankfraude

Geplaatst in Algemeen op

Bankfraude, money muling, catfishing…. wanneer er geld in het spel komt en je verkeerde mensen om je heen hebt, kan je flink in de problemen raken. Zo weet ook Damian (niet zijn echte naam) uit Tilburg. Hij is 20 jaar, maar heeft op geldgebied al heel wat meegemaakt. Om andere jongeren te waarschuwen doet hij zijn verhaal.

Chantage
Damian: “Via Facebook en Snap had ik een meisje leren kennen. Ze probeerde me te versieren en al snel spraken we een keer af. Op een gegeven moment vroeg ze me om geld. Zogenaamd om mij te kunnen blijven zien. Dat wilde ik natuurlijk, dus ik gaf haar 200 euro. Na een poosje was ik er klaar mee en stopte ik met geld geven. Dat werd me niet in dank afgenomen: ze had dickpics op internet gevonden waarmee ze me chanteerde. Als ik niet zou betalen, zou ze die foto’s rondsturen.” Damian liet het niet zo ver komen en nam snel contact op met jongerenwerker Frederique. Zij heeft hem uit deze nare situatie geholpen.

“Ik stond bekend als fraudeur”
De schrik zat er goed in, maar even later ging het helaas weer mis. Damian: “Ik had twee jongens leren kennen via internet, eentje kende ik al vaag. We spraken een paar keer af. Vaak ging het over geld: ik kon snel geld verdienen via hen. Ik gaf ze mijn pinpas en toegang tot mijn bankrekening, waar ze telkens geld op lieten storten, vaak tot wel een paar duizend euro, en het er snel weer af pinden. Al snel kreeg ik een belletje van de bank: ze zagen me als fraudeur. Uiteindelijk heeft de bank me afgezet als klant, waarna ik op zoek moest naar een nieuwe bank.” Dat viel nog niet mee: Damian moest telkens zijn verhaal uitleggen om weer als klant toegelaten te worden en werd bij twee banken afgewezen omdat hij als fraudeur geregistreerd staat. Het kostte hem veel moeite, maar inmiddels is hij weer klant bij een bank. En dat is een groot geluk, want hij kent andere slachtoffers die nergens in Nederland een rekening kunnen openen voor de komende acht jaar.

Neem iemand in vertrouwen
“Ik voelde me door deze twee situaties heel kut. Ik durfde er eerst niet over te praten, maar besloot toch iemand in vertrouwen te nemen want ik zat er echt mee. Eerst heb ik het aan mijn stiefmoeder verteld, daarna aan Frederique van R-Newt”, vertelt Damian. Nu gaat het gelukkig weer goed met Damian, maar hij geleerd dat hij nooit zijn pinpas en bankgegevens meer moet afgeven. Damian: “Als je in een situatie zit zoals ik zat: zoek hulp en loop er niet mee rond. Een jongerenwerker kan veel voor je betekenen.”

Zit jij ook in een vervelende (geld)situatie en wil je erover praten? Blijf er niet mee rondlopen maar neem contact op met R-Newt! We zijn er voor je.