Chef’s Level: klaargestoomd voor de toekomst

Geplaatst in Algemeen op

Het vierde seizoen van leerwerktraject Chef’s Level nadert het einde. Onder begeleiding van jongerenwerk R-Newt, Entreecollege Tilburg en Bonheur Horeca Groep worden jongeren zonder startkwalificatie opgeleid tot kok of gastheer mbo-niveau 1, waarna ze kunnen doorstromen naar een glansrijke carrière in de horeca of een vervolgopleiding. Wat vonden Safwan Ayoub (28) en Mohamed Nakkar (20) van Chef’s Level en wat hebben zij geleerd?

Hollandse pot koken

De Syrische nieuwkomers Safwan en Mohamed leerden de fijne kneepjes van het koken van de chef-kok van Auberge du Bonheur. Maar ook het surplus van het bedienen in het sfeervolle restaurant van V39, dat plaats biedt aan 20 gasten. Mohamed: “We kregen een allround horeca-opleiding. En daarnaast theorie en kookles op school. Die afwisseling bevalt me goed.” De opleiding is heel praktisch van aard: Auberge du Bonheur tekent voor de praktijkkant en het Entreecollege van het ROC levert de broodnodige theorie. Daarnaast coacht R-Newt de jongeren bij hun persoonlijke ontwikkeling en ondersteunt bij eventuele privéproblemen. Die combinatie van ondersteuning en onderwijs is uniek. Mohamed: “Ik volgde vorig jaar mbo 1, maar was door gezondheidsproblemen te vaak afwezig. De leerplichtambtenaar verwees me door naar Chef’s Level. Ik heb nu meer feeling met horeca, maar vind het ook fijn dat ik privé ondersteund word. Ik wil eigenlijk graag de ICT-kant op, maar het is fijn dat ik de horeca als uitwijkmogelijkheid heb. En ik kan nu thuis lekker koken, ook Hollandse pot”, lacht Mohamed.

Bezoek van de burgemeester

Safwan hoorde van de buurman van zijn neef over dit traject. “Het is voor mij thuiskomen, want ik heb ervaring opgedaan in hotels in Turkije en Egypte. Chef’s Level biedt me een kans om mijn horeca-carrière in Nederland voort te zetten. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan de Franse en Italiaanse keuken. Geef mij maar bouillabaisse of pasta arrabiata!” Zowel Safwan als Mohamed vonden het bezoek van de burgemeester aan Chef’s Level het hoogtepunt van het leerjaar. “We hadden veel gerechten gemaakt. De gasten waren enorm dankbaar”, vertelt Mohamed. Safwan: “En de burgemeester kwam zelfs een kijkje in de keuken nemen.”

Of de jongens Chef’s Level aanraden? Volmondig: “Ja! Ze kunnen je hier helpen met je problemen en het is een heel goede manier om te kunnen doorstromen naar mbo-niveau 2.” Safwan: “Als ik het kan, kun jij het ook!”