Abdollah Tribak (19) wil wereldkampioen pannavoetbal worden

Geplaatst in Jongeren op

Twee jaar geleden behaalde hij de top acht, vorig jaar werd hij vierde en dit jaar… is hij vastbesloten wereldkampioen te worden. Abdollah Tribak (19) uit Tilburg-West is pannavoetballer en staat op 17 augustus in de pannakooi in Kopenhagen, waar hij het op het WK pannavoetbal opneemt tegen toppers uit de pannawereld. Abdollah: “Het móet dit jaar gebeuren.”

Abdollah oogt zelfverzekerd als hij MFA Het Kruispunt binnen wandelt. Niet zo gek: hij is in topconditie, zowel fysiek als mentaal. Abdollah: “Het WK is over krap een maand. Conditioneel zit het wel goed; dat is nu een kwestie van bijhouden. Ik moet nu vooral ontspannen, zodat ik ook mentaal in goede vorm ben.”

Vorig jaar kon je al lezen over het WK 2018, waar Abdollah de vierde plaats in de wacht sleepte. Dit jaar heeft hij de lat hoger gelegd voor zichzelf. Hij wil wereldkampioen worden – dat is alles wat nu telt. “Het pannavoetbal is echt een lifestyle geworden. Ik lig vroeg in bed en sta vroeg weer op, om alles uit dag te kunnen halen. Ik train vier keer per week zo’n drie uur, een beetje afhankelijk van hoeveel shows ik die week heb.”

Dat aantal shows is behoorlijk toegenomen het afgelopen jaar. Sinds Abdollah vierde van de wereld werd, vlogen de aanbiedingen hem om de oren. Zo werd (en wordt!) hij gevraagd voor grote evenementen, was hij onlangs op FUNX te horen en bood Adidas hem aan een hele maand mee op tour te gaan. De combinatie van de vele shows en het keihard trainen resulteert in een Abdollah die er hélemaal klaar voor is. “Ik focus me nu echt op mijn eigen speelstijl. Vorig jaar keek ik veel naar de concurrentie: wat zijn hun zwakke punten en welke trucs doen zij? Maar nu kijken ze allemaal naar míj, dus ik moet zorgen dat ik origineel ben, nieuwe bewegingen bedenk en vette trucjes achter elkaar plak.”

Hoe groot Abdollah ook is geworden, hij vergeet nooit hoe hij gestart is. Abdollah: “Een hele poos terug scheurde ik mijn enkelband, waardoor ik niet mocht voetballen. Althans: geen duels. Ik besloot toen maar zelf te gaat voetballen. Een beetje hooghouden, trucjes doen. Kort daarna kwam ik ook in contact met Piet van R-Newt. Voor de kids uit de buurt doe ik nu mee aan R-Battle. Ik geef voetbalclinics en wil de jongeren daar echt mee inspireren. Als je een doel hebt, moet je niet twijfelen, maar er vol voor gaan. Dat geldt niet alleen voor voetbal, maar voor alles in het leven.”

Piet de Hond werkt al tien jaar in Tilburg-West, waar hij Abdollah leerde kennen als kleine jongen. Piet: “Abdollah is altijd een rustige jongen geweest. Het is echt tof om hem nu als een van de beste pannavoetballers ter wereld te zien.” Op 17 augustus moedigen jongerenwerker Piet en alle buurtkinderen Abdollah aan in MFA Het Kruispunt. Piet: “We laten het WK zien op groot scherm. Via een livestream kunnen we de wedstrijd dan met z’n allen volgen.”

Waar Abdollah zich over vijf jaar ziet? “Dan voetbal ik natuurlijk nog steeds. Maar ik wil niet puur richten op het voetballen; ik wil ook iets doen voor de jongeren in de wijk. Ik wil advies geven waar dat kan, want op kids heeft dat echt invloed. Ik doe dit echt omdat ik het leuk vind en omdat ik op deze manier kids kan benaderen.”

Wil jij Abdollah ook aanmoedigen in Het Kruispunt? Kom op zaterdag 17 augustus gezellig langs. Of hou Abdollahs Instagram in de gaten om te checken hoe laat de wedstrijd begint en waar je het WK kunt volgen.

Wij wensen Abdollah heel veel succes!