4 schakelgroepen Da Vinci-college ontvangen hun getuigschrift: proficiat!

Geplaatst in Algemeen op

In samenwerking met het Da Vinci college ontvingen vorige week maar liefst 4 groepen van de schakelgroep/schakelklas een getuigschrift. Van harte gefeliciteerd allemaal!!! Met dit getuigschrift kunnen de jongeren door naar de volgende stap qua scholing. 

Wat is een schakelgroep/schakelklas?
Een “schakelgroep/schakelklas” bestaat uit nieuwkomers in Nederland. Deze jongeren stromen eerst in in een schakelklas op het Da Vinci college vóórdat ze instromen op een ‘gewone’ school. Da Vinci geeft een namenlijst van nieuwkomers door aan R-Newt. Wij plaatsen hen vervolgens in een “schakelgroep”, waarna we vooral op sociaal-cultureel gebied met hen aan de slag gaan. We zorgen voor onderlinge verbinding, maar doen ook leuke dingen met ze, zoals: museumbezoek of naar de bios. Echt om ze te laten kennismaken met Dordrecht/Nederland. Daarna kunnen ze overstappen naar regulier onderwijs. Deelname aan een schakelgroep is niet vrijblijvend. Zo is er bijvoorbeeld een aanwezigheidspercentage.

Wat deden de schakelgroepen de afgelopen tijd?
Ismail en Martha begeleidden Schakelgroep 14 en 16. Zij deden de afgelopen periode de volgende activiteiten:

 • Sporten met Dordt Sport
 • Een bezoekje en rondleiding in de bibliotheek
 • Een online workshop van de brandweer
 • Een workshop van Rachel over kwaliteiten en eigenschappen
 • Een workshop solliciteren van “Jongeren van de Wereld”
 • Proeven van hapjes uit elkaars cultuur

Schakelgroep 15 liep eind 2020 met R-Newt mee. In 2021 deden ze dat alleen met het Da Vinci.

Schakelgroep 13 was al eerder afgerond. Onze oud-collega Richard draaide deze groep samen met Martha. Door corona hebben zij bijna geen uitstapjes kunnen doen. Maar ze hebben alsnog veel leuke en leerzame momenten samen beleefd, zoals:

 • Sporten
 • Online quizzen
 • Workshops volgen (onder andere over soft skills)
 • Fotografie: velen van de groep maakten een mooi portret
 • Bezoek aan het onderwijs museum

Door de lockdown kon het getuigschrift destijds helaas niet feestelijk worden uitgereikt. Deze groep koos er zelf voor om te wachten tot dit moment waarop ze het wél samen konden “vieren”.

Hoe nu verder?
Samen met NextUp organiseren we nog een aantal vakantie-activiteiten. Hier kunnen alle deelnemers van schakelgroepen die willen aan deelnemen. Om gezellig bij elkaar te komen, Nederlands te praten, vragen te stellen en/of iets leuks te doen in het leuke Dordrecht.
Ook gaan we samen met NextUp nog zwemlessen organiseren voor jongeren van de schakelklas. Speciaal voor die jongeren die hun A-diploma willen halen en iets terug willen doen voor anderen via onder andere vrijwilligerswerk.

Het contact blijft
We blijven in contact met de toppers van de schakelgroepen! Super goed gedaan allemaal. En heel veel succes met de volgende stap op school of in je werk.