14e Tilburgse Scholierencompetitie

Geplaatst in Jongeren op

Welke Tilburgse school weet het meest van de wereld? Op vrijdag 30 maart zullen we het weten. Dan gaan leerlingen van het Beatrix College, het Theresialyceum en – voor de eerste keer – het Willem 2 College met elkaar hierover de strijd aan. Plaats van handelen is Avans Hogeschool, Prof Cobbenhagenlaan 13 in Tilburg. Wethouder Mario Jacobs reikt na afloop aan de winnaar de Tilburgse wereldbeker 2018 uit. Dit jaar is als special guest Madeeha aanwezig, een journaliste uit Soedan die drie maanden in ‘Shelter City’ Tilburg verblijft.

De afgelopen weken bereidden de leerlingen zich voor en maakten ze vlogs om meer aandacht te vragen voor ‘Duurzaamheid op school’. Hierin moeten ze laten zien hoe duurzaam hun school is op een aantal thema’s en doen zij suggesties voor verbeteringen. Verder verdiepten de leerlingen zich in drie landen waarmee Tilburg relaties onderhoudt: Nicaragua, Tanzania en Sierra Leone.

Tilburg is sinds 2016 Shelter City. Dit betekent dat onze stad drie maanden lang onderdak biedt aan een mensenrechtenverdediger die in eigen land onder grote druk staat en bedreigd wordt. Op dit moment is Madeeha, journaliste en mensenrechtenverdediger uit Soedan, te gast. Zij heeft op de deelnemende scholen presentaties gegeven en is als special guest aanwezig bij het finalespel.

Spelleider Frank van Pamelen voelt op 30 maart de ruim 100 scholieren aan de tand over wereldwijde armoede, internationale samenwerking, actualiteiten en mondiaal burgerschap. De school die het best uit de verf komt, mag de wereldbeker mee naar huis nemen. Ook ontvangen de scholen een cheque. Die mogen ze besteden aan ontwikkelingsprojecten in Nicaragua, Sierra Leone en Tanzania.

 De scholierencompetitie wordt financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Tilburg via het programma Een Wereld Te Winnen. Aan de Tilburgse Scholierencompetitie werken mee: Bureau Ver(?)Antwoord, Stedenband Tilburg–Matagalpa, Stedenband Tilburg-Same Tanzania en de Stichting Sierra Leone Youth Initiative. De coördinatie is in handen van Switch/ContourdeTwern. Switch stimuleert gedrag dat bijdraagt aan een duurzame en rechtvaardige wereld. Hier én daar, nu én in de toekomst. Dat gebeurt onder de vleugels van ContourdeTwern.