R-Newt tijdens coronacrisis

Waarvoor kun je tijdens het coronavirus bij de jongerenwerkers van R-Newt aankloppen?

In tijden van het coronavirus zijn de jongerenwerkers in Tilburg, Berkel-Enschot, Udenhout, Haaren, Heusden, Dongen, Gilze en Rijen, Boxtel, Hilvarenbeek, Oisterwijk en Dordrecht voornamelijk online actief, maar we zijn óók nog steeds present op straat, zoals je van ons gewend bent. Op deze pagina vind je een overzicht van alle (digitale) activiteiten die R-Newt aanbiedt én we verwijzen per stad of dorp naar de juiste jongerenwerkers door.

Heb je een vraag en weet je niet goed waar je moet zijn? App naar 06-30124098 of mail naar info@r-newt.nl en we reageren zo snel mogelijk!

Wat R-Newt fysiek doet

Present zijn (de straat op)

We gaan in middag en in avond de straat op, zoals we dat regulier ook doen. We houden zo een goed beeld op waar jongeren zijn, wat er speelt, welke vaste groepen elkaar blijven ontmoeten en houden zo laagdrempelig contact. We waarschuwen jongeren, informeren over de regels op dit moment, vertellen over de boetes die er staan op samenscholen, maar ook wat er aan alternatief, online, aanbod te halen is. Veel jongeren vinden het jammer, missen activiteiten, missen vrienden. We geven ze tips.  

 • In de middag en de avond gaan we de straat op: jongeren aanspreken & informeren, laten zien dat we er zijn, signaleren, waarschuwen over de regels en sancties, contact onderhouden. We zijn een laagdrempelig rolmodel in de buurt.  
 • We maken vanuit de straat afspraken met jongeren (online) waar nodig of mogelijk.
 • We attenderen via onze kleding, het gesprek of de tags met krijtspray op de maatregelen. 

Persoonlijke ondersteuning

We bieden fysiek maatwerk daar waar nodig, bijvoorbeeld bij kwetsbare jongeren die bij ons in beeld zijn. Die vraag krijgen we van netwerk, van ouders, van jongeren, van scholen. We dragen bij aan het ondersteunen van (kwetsbare) jongeren op dit moment. Waar nodig kunnen we dit in een fysieke ontmoeting vormgeven. Daarbij houden we wel rekening met de maatregelen en houden we het zoveel mogelijk bij een één-op-één contact.

In Tilburg-Zuid, Tilburg-Centrum en Dordrecht zijn onze panden ingericht om fysieke afspraken te laten plaatsvinden. Een afspraak maken? WhatsApp Frederique (Tilburg-Zuid), WhatsApp Olton (Tilburg-Centrum) of WhatsApp Richard (Dordrecht) 

 • We bezoeken jongeren en hun ouders aan de voordeur, naar aanleiding van signaal school of ouders. 
 • We ondersteunen bij schoolwerk (faciliteren) van kwetsbare tieners en jongeren. 
 • We bieden één-op-één steuncontact bij bijvoorbeeld zeer kwetsbare jongeren (depressie, isolement, eenzaam). Denk hier aan een wandeling samen. 
 • We faciliteren door ruimte te bieden voor bellen, printen en kopiëren.

Wat R-Newt online doet

Online makkelijk bereikbaar

Onze jongerenwerkers zijn in deze tijden meer dan ooit online beschikbaar voor jongeren. We zijn dichtbij! En te bereiken op heel uiteenlopende tijden, zoals normaal ook het geval is. Jongeren bellen, appen of zoeken via social media contact met een vraag, voor advies of voor een luisterend oor of een praatje. We signaleren tegelijkertijd.

Door online present te zijn, is het voor ons mogelijk digitaal laagdrempelig contact te leggen via bekende kanalen als WhatsApp, Facebook, Instagram, Snapchat en Tiktok. Jongeren bereiken de werkers individueel voor informatie en advies, maar we zitten ook in WhatsApp-groepen waar we de informatie & advies-taak invullen.  

 • Breed beschikbaar stellen van onze telefoonnummers voor informatie, advies, een praatje of luisterend oor.  
 • We geven informatie over uiteenlopende onderwerpen.  
 • Pro-actief contact zoeken met jongeren die we in beeld hebben om te vragen of ze behoefte hebben aan contact, advies of info. Maar meestal om er ‘gewoon te zijn’ en een praatje te maken. Dit kan zijn binnen game communities, in groepsapps, inividueel etc. 
 • We monitoren ook vanuit ons online beeld hoe het gaat met jongeren. En doen kennis op van waar zij zich nu bewegen online.  
 • We verzamelen kennis door het uitzetten van online vragenlijsten. Of polls op de socials. 
 • Jongerenwerkers maken vlogs en blogs over wat ze meemaken tijdens hun werk, zodat inzichtelijk wordt waar jongeren voor kunnen aankloppen. We motiveren jongeren om deel te nemen aan projecten. Jongeren kunnen ook als ambassadeur optreden voor R-Newt door zélf vlogs te maken die wij doorplaatsen op onze social kanalen. 

Hulp & ondersteuning

Moeite met huiswerk? Vragen over geldzaken? Onze hulp en ondersteuning gaat door, maar verschuift nu naar online. Onze jongerenwerkers staan klaar voor bijvoorbeeld vragen over lastige kwesties waar jongeren tegenaan lopen: vragen over seksualiteit, corona, inkomen, werk, school, vrienden, verveling, spanningen thuis, toekomst etc. We kunnen ook aansluiten in online sessies met een specialist. Worstel je met vragen over wet- en regelgeving of over al die post en formulieren nu, over belastingen we bieden ondersteuning. Ook bij het leren thuis of we kunnen je vragen over studiefinanciering te beantwoorden. Hiervoor werken we samen met al onze reguliere partners. We hebben goede korte lijntjes en kunnen snel schakelen.

 • Op meerdere werkdagen online ondersteuning bij huiswerk en thuisonderwijs. Volg hiervoor de socials! Om mee te doen:

 • Naast die ondersteuning matchen we ook vraag en aanbod met elkaar. Bel of app hiervoor met:

Individuele hulp of ondersteuning nodig? Ken je iemand die hiervan gebruik zou willen maken? Check hier het overzicht met onze telefoonnummers om snel met een jongerenwerker in contact te komen.

Online ontmoeten (R-Newt Communities)

Veel van onze activiteiten zijn verschoven naar online. De digitale mogelijkheden anno 2020 maken veel mogelijk, van groepschats tot samen online sporten. In verschillende communities zijn we met jongeren aan de slag. Dat kunnen bestaande groepen zijn, maar er komen ook nieuwe bij. 

 • Online Meidenwerk. De meidengroepen die normaliter fysiek samenkomen, komen nu digitaal samen. Neem contact op met een van de jongerenwerkers voor een actueel overzicht van activiteiten voor meiden:

 • Online Fit, eten & bewegen. Samen sporten, samen fysiek en mentaal gezond blijven in deze thuiszittersperiode! Met veel tips over gezonde voeding en beweging. Zo gaan verschillende jongerenwerkers in hun vlogs boodschappen doen voor een gezonde maaltijd en delen ze wat zij tegenkomen met jou. Check onze Facebookpagina, Instagram of neem contact op met een van de jongerenwerkers die zich hiermee bezighouden:

 • Join-us & R-Newt. Dit zijn groepen voor jongeren die zich wel eens eenzaam kunnen voelen. We horen, lezen en zien dat dit nu toeneemt. Deze groepen komen nu online samen. Meer weten of meedoen?

 • Young Pride Tilburg (LHBTI-jongeren). Young Pride Tilburg organiseert sinds begin dit jaar activiteiten voor lhbti-jongeren tussen de 18 en 30 jaar. Young Pride Tilburg heeft als doel jonge lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, trans- en intersekse personen met elkaar te verbinden en ze een veilige plek te kunnen bieden, waar ze samen kunnen komen en ervaringen kunnen delen. Wegens de huidige omstandigheden rondom COVID-19 is het natuurlijk niet meer mogelijk om fysieke activiteiten te organiseren, daarom hebben we nu een officiële Young Pride Tilburg Discordserver opgezet. We gaan hier twee keer per maand leuke online activiteiten organiseren, maar ook daarbuiten ben je altijd welkom om gezellig te komen kletsen. Je kan de server joinen door op deze link te klikken: https://discord.gg/EKdDeta
 • Online muziekgroepen en urban skills. Benieuwd naar de nieuwste meeting en online activiteiten op dit gebied?

Zelf werken aan jouw toekomst

We zijn er voor jongeren, maar vinden het nog veel toffer om jongeren uit te dagen mee te doen. Zichzelf te ontwikkelen en talent te ontdekken en waarderen. Dat is investeren in de toekomst, of misschien helpen jongeren mee om te zorgen voor een betere toekomst voor de eigen wijk, buurt, gemeente etc. We activeren jongeren en dagen ze uit mee te doen, met als gevolg dat jongeren zélf aan de slag gaan (DIY, do it yourself). 

 • Revolt. Binnen Revolt werken jongeren samen om onderwerpen en maatschappelijke thema’s bespreekbaar te maken en acties op uit te zetten. Als jij het leuk vindt om mee te denken, te praten en te doen neem dan contact op met

 • Online Urban Community. We zetten ons in voor urban talentontwikkeling. We enthousiasmeren jongeren om nieuwe tracks te maken en begeleiden ze hier online in. Te denken valt ook aan het organiseren van masterclasses, online events, showcases online. We pakken door op ons offline aanbod. Bijvoorbeeld de online talentenjacht of project On-R. Meer weten of meedoen?

 • Online Meidenwerk. We faciliteren meiden ook om zélf activiteiten aan te bieden. Vraag het na bij:

 • Online Fit. Naast de tips en tricks vanuit de werkers kunnen jongeren hier zelf aan de slag. Meer weten of meedoen? 
 • Online Game Community. Uitwisseling en ontwikkeling om gaming in te zetten in online activiteiten. We gebruiken gaming als middel om in gesprek te gaan met jongeren. Meer weten?

 • Online events & webinars (R-Newt University). Jezelf ontwikkelen op het vlak wat je leuk vindt. Nu is de tijd om de kans te grijpen je social skills op te pakken! IDEM 
 • Jongerenwerk-redactie. Deze redactie verzorgt de dagelijkse content voor R-Newt (site en sociale media). Van challenges tot drie per week een radioshow. Jongeren kunnen hier een plekje in krijgen. Sandra is er nu al volop mee bezig, Jet en Katie starten in januari. Wil je meer weten? App ze gerust! En check vooral ook Katies en Jets Insta voor actuele vlogs en andere toffe content.
 • R-Newt T&A. We willen jongeren vragen mee te denken over input van trainingen die T&A geeft aan jongeren. Samen met trainers, content ontwikkelen. Welke onderwerpen, welke taal, wat is actueel, wat niet, etc. We hebben het idee om de echt actieve jongeren te vragen om eigen training/ spreekbeurt te bedenken die ze online kunnen plaatsen op onze content – > bv seksuele voorlichting voor en door jongeren. Key is educatie, bezig zijn én blijven en kennis delen. Meer weten of meedoen? Neem contact op met:
 • Jongerenmediagroep (On Air- & CTL-R). De activiteiten die voorheen offline aangeboden zijn, worden nu online aangeboden. Jongeren denken mee (redactie) en maken samen met elkaar content, ten behoeve van verschillende sociale kanalen. Jongeren leren tijdens deze activiteit hoe ze content maken, samenwerken met elkaar en de resultaten zijn online te zien. Leren de fijne kneepjes van het maken van cross over media content. Neem contact op om mee te doen:

 • Jongerendenktank (Dordrecht). Jongeren gaan met elkaar in gesprek en participeren om online vrijwilligerswerk te gaan doen. Participeren zich in werkgroepen en adviseren het jongerenwerk met wat er leeft in hun wereld en samen voeren we acties uit.
 • Mattie. Het Mattie-project richt zich op het verbeteren van de overgangsfase tussen het primair onderwijs en voortgezet onderwijs. In afgeslankte vorm worden de leerlingen online gekoppeld aan Matties die ze zullen ondersteunen in de overgang naar het VO. In week 15 worden de Matties online getraind in het ondersteunen van de leerlingen. Na Pasen vindt de kennismaking plaats tussen Mattie, leerling met ouders en leerkracht (fysiek op school, rekening houdend met de maatregelen of online als de situatie niet anders toelaat). Neem voor meer info contact op:
 • Next Up

Van een hiphopfestival organiseren tot een escape room maken. En van meewerken aan een voorlichtingsavond over loverboys tot e-sportstoernooien. Next Up biedt je de kans jouw initiatief uit te voeren, met coaching én een budget vanuit R-Newt. Binnen Next Up werk je aan jezelf en aan je toekomst, terwijl je tegelijkertijd iets voor een ander doet.

 • Young en Connected
 • BeChallenged 013. In twaalf weken tijd ontdekken waar je kracht ligt. Meer weten? 

Specifieke activiteiten (ramadan)

 • Online ramadan. Effecten corona op ramadan en mogelijkheden tijdens de ramadan. Meer weten?

R-Newt op social media

De jongerenwerkers zijn op social media actiever dan ooit. Via Facebook, Instagram en YouTube houden we je dagelijks op de hoogte.

Heb je een vraag en weet je niet goed waar je moet zijn? App naar 06-30124098 of mail naar info@r-newt.nl en we reageren zo snel mogelijk!