Wie wil jij zijn WritersCamp | Op zoek naar je talenten en ambities door muziek

Geplaatst in Algemeen op

In het kader van het project ‘Wie wil jij zijn?’ was het Gelderse Lochem afgelopen zomer het decor van het zogenaamde WritersCamp. Veertien jongeren van 17 t/m 23 jaar namen deel en hielden zich drie dagen bezig met muziek en alles wat daarbij komt kijken. In samenwerking met jongerenwerkers van R-Newt, professionele muziekdocenten én elkaar werd er onder andere hard gewerkt aan het schrijven en opnemen van tracks, het volgen van zang- en performance lessen en gezamenlijk muziek maken. Daarnaast stonden facetten als samenwerken, het nakomen van afspraken en teamgeest centraal. Het werd een onvergetelijke succeservaring.

‘Jongeren uit hun veilige omgeving (comfort zone) halen en saamhorigheid tussen hen laten ontstaan door hen samen te laten werken aan een gezamenlijk doel: het schrijven en opnemen van een eigen nummer’. Dat was het doel van het WritersCamp. Jongeren willen ‘iets’ met muziek, maar beschikken niet over de middelen en mogelijkheden om hier drie dagen toegewijd mee bezig te zijn. Door tijdens het Camp met anderen te werken aan muziek in een onbekende, inspirerende omgeving met nauwelijks impulsen van buitenaf, vonden ze weinig afleiding, maar veel inspiratie. Dit resulteerde in een positieve dynamiek met oprechte onderlinge belangstelling, zorg voor elkaar en acceptatie. En in gave tracks! 

Het Camp heeft veel gebracht. Allereerst roept het delen van een unieke ervaring een enorme wederzijdse waardering op. Niet alleen tussen de jongeren, maar ook tussen de jongeren en hun begeleiders. Samen zijn er veel succeservaringen gecreëerd. Daarnaast is de meerwaarde van ‘Wie wil jij zijn?’ nog sterker naar voren gekomen. Het project geeft ruimte aan jongeren die allemaal anders zijn, maar toch helemaal zichzelf kunnen zijn. Er is ruimte om te ‘falen’. Bovendien is de intrinsieke motivatie van jongeren om te willen leren van elkaar en hun zaterdag hieraan te besteden een goede afspiegeling van de mate waarin het project aansluit op de behoeftevraag. Jongeren groeien, zowel op muziekaal als psychosociaal vlak, waardoor hun zelfverzekerdheid toeneemt.

Het team is alweer volop bezig het komende ‘seizoen’ van ‘Wie wil jij zijn?’ vorm te geven. Wat er precies op stapel staat, blijft nog even geheim. Uit het Camp is in ieder geval een aantal successen meegenomen waar mogelijk ook de komende periode wat mee gaat gebeuren. Het vormen van koppels met een niet-vanzelfsprekende samenstelling en deze een opdracht meegeven, kan hier zomaar onderdeel van zijn: het zorgt voor uitdaging in het creatieve proces en verbetert de groepsdynamiek. Wat er nog meer kan gebeuren? Houd de website en onze socials in de gaten voor meer informatie! 

Foto’s: Rechard Brijmohan Motieram (Jinzenvisuals)