Lekker oldschool

Geplaatst in Algemeen op

Als je denkt aan een jongerenwerker denk je niet aan iemand van rond de 60. Dat leeftijd geen rol speelt bewijzen Jimmy Martinus (59) en Charles van der Smissen (62) met veel plezier. Het zijn misschien wel de oudste jongerenwerkers van Nederland. Ongeveer 20 jaar geleden zijn ze in het vak gerold. Beiden haalden op latere leeftijd hun diploma en werken sindsdien met alle liefde voor R-Newt.

Wat nou, oud?!

Aansluiting vinden bij de jongeren ligt niet aan leeftijd, vinden ze allebei. Anders hadden ze dit werk nu niet meer gedaan. Zolang ze er zijn voor de jongeren en een band met hen hebben, kunnen Jimmy en Charles echt wat voor ze betekenen.

Zowel Jimmy als Charles gaan nog heel graag de straat op om het contact te zoeken met de jongeren. Jimmy, die heel Dordrecht-West onder z’n hoede heeft genomen, vindt het mooi als een jongere hem herkent en naar hem toekomt voor een praatje. Hij voelt zich een beetje als een opa voor ze, iemand die ze echt in vertrouwen kunnen nemen. Jimmy heeft zijn jongerencontact voornamelijk in Sterrenburg. Ook organiseert hij elke maandag een voetbalactiviteit. Omdat hij al zo lang met jongeren werkt, ziet hij ze écht opgroeien, en bijvoorbeeld vader worden. Als jongerenwerker doe je het niet voor snelle resultaten volgens hem, maar voor de lange termijn.

Tijdens de twintig jaar die ze hebben meegemaakt als jongerenwerker is er wel het een en ander veranderd aan het werk. Vooral de continue bereikbaarheid door de smartphone, en sociale media spelen een belangrijke rol in de wereld van de hedendaagse jongerenwerker. Toch doen beide mannen volop hun best om online zichtbaar te zijn. Met een beetje hulp van de jonge collega’s, dat dan weer wel.

Jonge jongerenwerkers

Aan de jonge jongerenwerkers hebben Jimmy en Charles nog wel wat tips. Jezelf blijven, bijvoorbeeld. Jongeren prikken er zo doorheen als je je voordoet als iemand anders. Present zijn is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen, vinden ze. Ook al kun je maar voor één of twee jongeren iets betekenen; wees er voor ze. Dat is dé sleutel tot vertrouwen.