Van Palestina naar Tilburg

Geplaatst in Algemeen op

De 19-jarige Yahya bezoekt al een paar jaar de activiteiten van R-Newt. Hij is altijd enthousiast en vrolijk. Dat was acht jaar geleden wel anders. Toen woonde Yahya nog bij zijn ouders in Palestina. Op 13-jarige leeftijd besloot hij zijn thuisland te ontvluchten. Via Syrië, Turkije, Griekenland, Macedonië, Servië, Kroatië, Bulgarije en Hongarije trok hij naar Duitsland in de hoop op een betere toekomst. Uiteindelijk kwam Yahya in Tilburg terecht waar hij zijn plek heeft gevonden.

Palestina was niet veilig                   

Het is indrukwekkend dat een 13-jarige jongen zijn leven in Palestina, zijn ouders, zusjes, familie en vrienden achterlaat om te vluchten naar een veiligere plek. Hij besloot in zijn eentje zijn land te verlaten en een nieuw leven op te bouwen in een vreemd land. “Palestina was niet veilig. Ik kon mezelf niet beschermen en een toekomst opbouwen. Ik ben wel wat problemen tegengekomen, bijv. toen ik in Duitsland een verblijfsvergunning ging aanvragen. Ze dachten dat mijn ouders me gestuurd hadden (dit gebeurt vaak), maar dat was niet zo. Ik heb zelf de keuze gemaakt. Ik kon niet meer blijven in Palestina. Als ik op school zat dan kon er zomaar een bom vallen of kogel voorbij vliegen. Waarom zou ik blijven? Het zou mijn toekomst kapot maken. Daarom besloot ik te gaan”, vertelt Yahya.

Tilburg is mijn thuishaven

Meer dan twee jaar woont Yahya nu in Tilburg. Hij gaat naar school en maakt onder de naam Orkaan013 rapmuziek. What’s in a name? In Tilburg heeft hij na een wervelwind van onzekerheden zijn draai gevonden. Jongerenwerkster Dalila heeft Yahya in contact gebracht met R-Newt. Dalila: “Zijn motivatie en aanstekelijke enthousiasme sprak me aan. Ik heb hem betrokken bij onze activiteiten. Yahya bezoekt de studioprojecten in V39 om aan zijn rapmuziek te werken. Ook is hij actief bij het online project Ctrl-R. Hij voelt zich thuis bij R-Newt. Zeker in de tijd dat hij alleen woonde en op zoek was naar contact met andere jongeren was het jongerenwerk erg belangrijk voor hem. Hij omarmt R-Newt als zijn familie en krijgt er veel steun en support.”

Family first

Na lange tijd is Yahya in oktober 2018 herenigd met zijn familie. Op dit moment woont hij samen met zijn ouders en twee zusjes in Tilburg-Noord. Zijn ouders zijn ontzettend trots en dankbaar. Yahya heeft hard gewerkt om zijn familie naar Nederland te krijgen, zodat ze een kans hebben op een betere toekomst. Hij heeft een huisje geregeld en geld gespaard voor de inboedel. Omdat Yahya een verblijfsvergunning heeft gekregen had hij recht op gezinshereniging. Dat is in Nederland zo vastgelegd in de wet. Het is een complex en langdurig traject dat door VluchtingenWerk wordt begeleid. Een van de voorwaarden is dat het gezin bij elkaar blijft totdat ze helemaal zelfstandig kunnen draaien. Dat betekent dus dat ze een woning delen. Iets wat voor Yahya enorm wennen was na al die tijd voor zichzelf gezorgd te hebben. “Ik was zo gewend alles zelf te doen. Nu is het toch aanpassen en dat geeft soms wat stress”, vertelt Yahya. Ook voor zijn ouders is het wennen. Het is toch ook bijna niet voor te stellen dat je je kind zo lang ziet en geen idee hebt hoe het hem vergaat.

Toekomstdromen
Yahya is een bijzondere jongen. Hij komt uit een mooi en warm gezin. Zeker weten dat we in de toekomst nog veel van hem gaan horen, zien en leren! Hij droomt van een toekomst als huisarts. Geen makkelijke weg, maar hij heeft er goed over nagedacht hoe hij zijn doelen kan behalen!