Steekwapens inleveren in Tilburg en Dordrecht

Geplaatst in Algemeen op

Samen met de gemeenten Tilburg en Dordrecht doen wij weer mee met de jaarlijkse wapeninleveractie. Van 11 tot en met 17 oktober kan iedereen die thuis een steekwapen heeft liggen of een wapen op zak heeft het wapen droppen bij een van de inleverpunten. Je kan je wapen anoniem inleveren. Ook krijg je geen boete of een proces verbaal als je je wapen tijdens de inleverweek dropt. Alle inleverpunten vind je op deze website. 

Actie in Tilburg

Vanaf 27 september worden Tilburgse scholen benaderd over de inleveractie en gaat R-Newt  ermee aan de slag. “Wapens horen niet thuis in onze samenleving. Dat is niet de manier waarop we conflicten willen oplossen,” zegt burgemeester Theo Weterings. “De laatste jaren zien we dat het wapengebruik toeneemt, vooral onder jongeren en jongvolwassenen. Dat is een zorgelijke ontwikkeling. Als je een wapen bij je draagt, is de kans dat je dit gaat gebruiken ook groot. Daarom is het belangrijk dat we ook in onze gemeente aandacht hebben voor dit thema. Eerder deden we dit samen met jongerenwerk R-Newt al door het maken van een tegengeluid rondom drill-raps.” Bekijk hieroder de video en hier de mini-docu over verhaal achter de clip. De wapeninleveractie sluit hier perfect op aan.

Actie in Dordrecht

Burgemeester Wouter Kolff: “Het dragen van een wapen is niet stoer en leidt bovendien tot meer onveiligheid in de samenleving. Vaak wordt gedacht dat je je met een wapen beter kan verdedigen als je in een ruzie terecht komt. Maar wapens bieden slechts een schijnveiligheid. Je bent met een wapen op zak minder geneigd ruzies uit de weg te gaan. Je voelt je zelfverzekerder. Maar een wapen kan ook tegen je gebruikt worden. Wapens leiden, vooral in panieksituaties, ook eerder tot het gebruik van dat wapen. Met alle gevolgen van dien. Niet alleen voor de slachtoffers. Maar ook voor je zelf, omdat je hierdoor een strafblad krijgt en je toekomst verknalt.” Naast deze inleveractie werkt de gemeente samen met diverse partijen in de stad om het wapenbezit terug te dringen. Zo wordt preventief gefouilleerd en gaan jongerenwerkers in gesprek met jongeren over de gevolgen van het dragen van steekwapens.

Meer info en alle inleverpunten: https://www.dropjeknife.nl/