Samen optrekken tegen eenzaamheid

Geplaatst in Algemeen op

Tilburg roept inwoners, vrijwilligers en professionals op om bij te dragen aan een stad met minder eenzame mensen. Wie mee wil doen, kan zich aansluiten bij de coalitie van Ontmoeting en Verbinding.

De eerste ambassadeurs zijn al bekend: Resto VanHarte, Met je Hart, R-Newt, de Luisterlijn en De Bonheur Groep. De coalitie stelt een agenda op om eenzaamheid aan te pakken. In het voorjaar is een eerste bijeenkomst gepland onder de naam ‘Werkatelier Eenzaamheid’.  Deelnemers kunnen daar van gedachten wisselen over wat de coalitie kan betekenen en wie wat kan doen. In de Week tegen de Eenzaamheid, van 1 tot en met 8 oktober, wil de gemeente een volwaardige coalitie kunnen presenteren.

Terwijl de coalitie nog in ontwikkeling is, zitten genoemde partners en de gemeente niet stil. Voor 30 Tilburgers is er op 14 februari in het Willem II stadion een Valentijnsdiner georganiseerd. Daar gaat het gesprek over eenzaamheid verder en worden jong en oud met elkaar in contact gebracht.

Enquête

Vorig jaar oktober gaven wethouders De Ridder en Hendrickx aan voeling te willen krijgen met het onderwerp ‘eenzaamheid’ in Tilburg. Hoe speelt eenzaamheid in Tilburg, bij wie, hoe herken je het en wat is eraan te doen? Er volgden talrijke persoonlijke gesprekken en op Facebook en Instagram liep een enquête (flitspeiling) over eenzaamheid. Hieruit blijkt dat 80 procent van de bijna 1000 respondenten iemand in zijn omgeving kent die eenzaam is.

De meeste mensen die de vragenlijst invulden zijn tussen de 18 en 59 jaar. Ze zien eenzaamheid vooral binnen hun eigen leeftijdscategorie. Eenzaamheid herkennen ze aan mensen die vaak alleen thuis zitten, weinig contacten of bezoek hebben, zich afsluiten, of lijden aan depressie, angst of schaamte. Sommige mensen die de vragenlijst invulden, hadden het over zichzelf.

Meedoen

Wie mee wil doen, kan dat kenbaar maken via het emailadres ontmoet-elkaar@tilburg.nl.