Quarantaine-talk #2 | Wesley deelt Netflix- en boekentips

Geplaatst in Algemeen op

Bij R-Newt zijn we altijd bezig met jongeren. Het liefst ontmoeten we ze tijdens één van de vele activiteiten die we organiseren of op straat. Maar dan kan nu even niet. Meer dan ooit zijn we benieuwd naar wat hen bezig houdt. Zijn er zorgen over school? Bang om zelf ziek te worden? Hoe ervaren zij het gemis van sociale contacten en houden ze zich aan de corona-maatregelen?
De komende weken delen we verhalen van inspirerende jongeren over hun leven tijdens de corona-maatregelen.

 

 

Wesley Maurix is pas geopereerd aan zijn rug, daardoor heeft hij van januari tot augustus 2019 veel tijd thuis doorgebracht. Je zou kunnen zeggen dat hij al wel gewend is om veel thuis te zijn. Wesley houdt van lezen en deelt alvast een lees-tip: “Het laatste boek dat ik heb uitgelezen is het nieuwste boek van Ronald Giphart, Alle Tijd, dat is een heel mooi boek over vriendschap. Waarin een vriendengroep een bierbrouwerij start, het boek is een soort terugblik op 30 jaar vriendschap, een heel fijn boek wat lekker wegleest.”.

 Nu je zoveel mogelijk thuis moet zijn, hoe probeer je je tijd door te komen?

“Ik verveel me nooit, ik lees ontzettend veel. Ik luister veel muziek, verzamel play-listen voor mezelf en zet vinyl om tot digitale bestanden via een digitale platenspeler. Ik vermaak me best wel goed!”

Hoe ervaar je het om nu meer thuis te zijn?

“Aan de ene kant kan ik er best wel goed tegen en heb ik er niet zo heel veel moeite mee. Aan de andere kant ik vind het ook wel weer jammer omdat ik net in een ‘flow’ zat van werken en bezig zijn om mijn leven weer op de rit te krijgen na mijn revalidatieproces vorig jaar. Dat ging eigenlijk best wel lekker, maar dat is nu ook weer helemaal anders omdat ik vanuit huis werk. In januari ben ik bij R-Newt gestart als vrijwilliger. Ik ben werk mee aan een digitaal jongeren platform en de On-R Podcast. Ik denk mee over de inhoud en waar nodig ga  ik op zoek naar interessante gasten die gebeld kunnen worden in de show. In de show bespreken we de laatste nieuwtjes, het gaat over van alles: wat er allemaal speelt bij jongeren. Ik houd de planning bij en maak ook draaiboeken voor de show. Daarnaast ben ik ook bezig om een eigen podcast-serie te ontwikkelen: de Geürbaniseerde Wildernis. In deze podcast-serie wil ik luisteraars en kijkers meenemen door de Nederlandse HipHop-scene en door middel van gesprekken met rappers door hun carrières heen te reizen.”

Spreek je familie en vrienden veel?

“Familie en vrienden spreek ik veel, ook via WhatsApp regelmatig. Met één van mijn vriendengroepen chill ik al 10 jaar elke vrijdagavond. Dat gaat nu ook niet door, dus heb ik ze dit weekend gebeld wat ik normaliter eigenlijk nooit doe.”

Hoe ga je om met het werken van uit huis?

“Het verbaast me toch wel hoe goed dat het eigenlijk gaat. We zijn al een paar weken goed bezig met de radioshow, de meetings en het ontwikkelen van plannen. Het doet me wel goed om te zien hoeveel tijd en energie iedereen erin steekt. Op deze manier ben ik toch positief verrast!

Voor mij gaat er niks boven het persoonlijke contact. Dit is beter dan niks, maar ik zou liever deze plannen in V39 uitwerken, ik denk dat dat uiteindelijk ook makkelijker is.”

 Met de Social Club werken we aan verschillende content voor jongeren, en vooral nu veel jongeren thuis zitten richten we de onderwerpen daarop. Kun je hier misschien wat meer over vertellen?

“We zijn al een paar weken bezig om een radioshow op te zetten met Rody, Melissa, Solange, Sandra en ikzelf. Ik neem de rol van hoofdredacteur in en ontvang alle nieuwsartikelen en items en kies daar een selectie uit. Ik hou eigenlijk alles in de gaten en maak ook rolverdelingen, we merkten namelijk dat het niet zo gestructureerd ging. De uitvoering van de radioshows laat soms nog te wensen over, dat is wel frustrerend. De voorbereidingen doordeweeks kosten veel tijd, helaas viel de show zaterdag door technische problemen in het water. We proberen dan in een nieuwe meeting te zoeken naar een nieuwe optie om het weer op een andere manier te kunnen realiseren.
Voor mij zijn de meetings die we hebben toch wel fijne momentjes om met andere mensen in contact te zijn die een hele fijne energie mee brengen en ook mijn creatieve radartjes weer op gang brengen.”

Hoe vind je het dat je het team waar je mee samenwerkt nu niet persoonlijk spreekt maar via een videogesprek, net als ons gesprek nu?

“Het team vind ik heel fijn om mee samen te werken, afspraken worden nagekomen en we lachen heel veel samen. Toen we twee weken geleden wat minder meetings hadden, vond ik het ergens fijn dat het rustiger was, maar na een paar dagen merkte ik dat ik de mensen en de meetings begon te missen en behoefte had aan dat contact met elkaar.”

Op wat voor manieren zouden jongeren elkaar kunnen steunen in deze nieuwe situatie?

“Wat ik wil aanraden is om in plaats van iemand een berichtje te sturen op WhatsApp, Instagram of Facebook, toch de tijd te nemen om iemand te bellen of videobellen om even elkaars stem te horen. Ik denk dat zoiets best wel veel kan doen voor iemand. Als je een berichtje krijgt is het makkelijk om het te negeren wanneer je er op dat moment geen zin in hebt maar als je iemand belt kan dat eigenlijk niet. Je hebt altijd de aandacht voor de persoon die je belt en ik denk dat die aandacht voor elkaar heel erg belangrijk is.”

Heb je nog leuke ideeën/inspiratie die je graag wil delen met jongeren?”

“Eind vorig jaar kreeg ik mee dat er een hiphop-kleurboek zou komen over de hiphop-scene in Nederland van de afgelopen 40 jaar. Die heb ik besteld en dat is een grappig, mooi boek waarin behalve kleurplaten ook informatie en een tijdlijn staan.

Een aantal tips die ik zou geven op het gebied van muziek zijn het nieuwe album ‘Carpe Orbem’ van McGyver, het album ‘Who Are The Girls’ van Nova Twins en het album ‘Ambachtsliederen’ van ’t Gilde. Een aantal boekentips zijn ‘Luisteren &cetera’ van Pieter Steinz & Bertram Mouritz, ‘Het wonderlijke verhaal van de man die van India naar Zweden fietste voor liefde’ van Per J. Andersson en ‘Hotel New Hampshire’ van John Irving. Op het gebied van series zou ik Sense8, Black Mirror, Fullmetal Alchemist: Brotherhood en Rick & Morty aanraden.”

Nu nog een mooie afsluiter, wat wil je anderen jongeren meegeven?

 “In deze tijd waarin heel veel onzeker is moet je je niet te veel blijven vasthouden aan de oude situatie of zekerheid want dat is er nu even niet. Ik denk dat je je zelf te veel stress en druk blijft opleggen door dit wel te doen. Je kunt alles op dit moment beter over je heen laten komen. Als je je een dagje minder chill voelt, minder zin hebt om te werken of er tegenaan loopt dat de muren op je af komen; laat het gebeuren. Doe een dagje iets minder productiefs en probeer het de dag erna nog een keer. Het gaat nog wel even duren maar het komt uiteindelijk wel weer goed!”

Heb je een vraag of een idee en weet je niet goed waar je moet zijn?

Moeite met huiswerk? Vragen over geldzaken? Problemen thuis. Of wil je iets doen om de wereld een beetje mooier te maken? We staan voor je klaar!

Bezoek deze site om te zien wat R-Newt voor je kan betekenen tijdens de corona-crisis.