Met de Mamasita’s maak je een ontdekkingsreis naar jezelf

Geplaatst in Algemeen op

Om de week komen de jonge vrouwen van de multiculturele vrouwengroep Mamasitas op woensdag samen in V39, het thuishonk van jongerenwerk R-Newt Tilburg, waar ze aan de slag gaan om hun eigen verhaal om te zetten in een creatieve vorm: van spoken word tot een schilderij, en van een acting class tot een sieradenworkshop. Hierbij ontdekken ze zowel hun kunstzinnig talent als hun empowerment. Door ervaringen te delen leren ze elkaars cultuur kennen en ontstaat onderling respect en inlevingsvermogen.

Vrouwengroep de Mamasita’s is bestemd voor jonge vrouwen van 17 tot 27 jaar uit Tilburg. Ze worden ondersteund door jongerenwerker Wenshirley Quirindoongo. “R-Newt Tilburg organiseert veel activiteiten die aansluiten op de eigentijdse cultuur van jongeren, zoals rap en hiphop, graffiti, breakdance, TikToks, gamen en vloggen. Kinderen, jongens, meiden, jongvolwassen mannen, iedereen vindt bij R-Newt wel iets van zijn gading. Echter, jongvolwassen vrouwen werden een beetje ondergesneeuwd. Voor hen zijn er weinig tot geen activiteiten. Daar wilden we met de Mamasita’s verandering in brengen.”

Succesvolle start
Vorig jaar oktober werd een werkgroep gevormd; die bestond uit vier betrokken jonge vrouwen van verschillende nationaliteiten. Wenshirley: “De vrouwen peilden de behoefte onder andere jonge vrouwen, bedachten allerlei creatieve en spetterende activiteiten als pitches, dans, sport, modeshows, culturele avonden, schilderen, fotolijsten en tassen maken, en organiseerden ze ook. Middels Instagram, Snapchat en de ouderwetse tamtam werd reclame gemaakt en in no time ontstond een zwaan-kleef-aan effect. Inmiddels bestaat Mamasita’s uit 25 enthousiaste vrouwen.”

Mamasita, que bonita
De naam Mamasita staat in Zuid-Amerika voor mooie, jonge vrouw. De gelijknamige song van het rapduo Frenna en Jonna Fraser is dan ook het lijflied van de vrouwengroep. Wenshirley: “Want we zijn allemaal mooi, zowel van buiten als van binnen. Dat stralen we uit, ook naar elkaar toe. Hiermee leren de vrouwen zichzelf te zijn en groeit hun zelfvertrouwen.” Zoals bleek tijdens de pitches bij de workshop spoken word, waarin ze zichzelf moesten omschrijven; daar kwamen zulle inspirerende en krachtige verhalen uit.”

Kracht en talent benutten
Najwa (21) en Bobbi (19) zijn beide vrijwilliger bij Mamasitas en studeren beide Social Work. Ze beamen het belang van deze community. Najwa: “Door elkaar te empoweren, ontdekken vrouwen hun talent. Dat talent benutten we in de groep, daardoor kunnen ze doen waar ze goed in zijn.” Ze denkt hierbij aan een deelneemster die zelf armbandjes maakt. Door de bewondering van de deelnemers, verkoopt ze deze nu op facebook. Of aan de timide vrouw die graag wilde zingen, maar niet durfde. Najwa: “We moedigden haar aan. Na veel te oefenen, voelde ze zich veilig genoeg om voor de groep te zingen. Door haar een podium te geven, straalde ze. Daar kregen wij zoveel energie van terug.” Bobby: “Je kunt hier jezelf zijn. Wil je meedoen aan de activiteiten, prima. Wil je even chillen in een hoekje, met je eigen gedachten. Ook goed. We hebben geen oordeel naar elkaar.”

Uiteindelijk zijn we allemaal hetzelfde
Culturele bewustwording is ook een mooie bijvangst van de Mamasitas. De culturele avonden zijn hierbij een goed middel. Bobby: “Hier komen zoveel nationaliteiten samen: Turks, Marokkaans, Antilliaans, Surinaams, Nederlands, noem maar op. Tijdens de culturele avonden leren we van elkaars cultuur. Tijdens de Marokkaanse avond bijvoorbeeld nemen de Marokkaanse deelnemers eten, kleding, fotoboeken en muziekinstrumenten mee uit eigen cultuur.” “En dan merk je dat we niet eens zoveel verschillen. Dat in Curaçao dezelfde gekleurde huizen staan als in Marokko. Dat een bruiloft in Turkije net zoveel tijd en energie kost als in Suriname. Dat de drums uit Marokko hetzelfde klinken als op De Antillen en dat we allemaal van lekker eten houden,” lacht Wenshirley.

Persoonlijke voldoening
Welke voldoening halen Bobbi Najwa en Wenshirley zelf uit de avonden? Bobby: “Zoveel verschillende vrouwen brengen net zoveel verschillende meningen met zich mee. Hiermee plaats je zaken in een ander perspectief en kun je je beter inleven in de ander. Dat neem ik ook mee in mijn opleiding. Bijvoorbeeld seksuele intimidatie. Het is nooit helemaal zwart/wit, wel genuanceerd. Want wanneer spreek je van flirten en wanneer van grensoverschrijdend gedrag? Waar trek je zelf de grens? De gesprekken gaan hier dieper dan op school of werk.” Najwa: “Ik schep voldoening uit het feit dat iedereen hier een leuke avond heeft, zijn ei kwijt kan en met een goed gevoel naar huis gaat. Dan heb ik het zelf ook weer naar mijn zin.” Bobbi sluit af: “Ik zie ons als een soort club, waar je na school of werk je vrienden ziet, lekker kunt chillen.” Wenshirley vult aan: “We bieden een veilige omgeving. De vrouwen creëren  trotsmomenten. Hiermee ontdekken ze hun power en talent en maken ze  een ontdekkingsreis naar zichzelf.”

Tekst en foto: Hans Peters