Lokaal talent SouthBeats als voorbeeld voor Dordtse jeugd

Geplaatst in Algemeen op

In zijn ouderlijke huis in Dubbeldam lopen we de trap op. In een kleine kamer op de eerste verdieping staat een bureau met twee schermen en een geluidsinstallatie. Er staan twee normale bureaustoelen en een duur uitziende microfoon. Aan de muur hangen, naast nog een monitor, twee gouden platen. Het blijkt een perfecte representatie te zijn van producer SouthBeats, ofwel Saïd Nawrozzada, zelf; getalenteerd, maar ontzettend humble.

De 27-jarige Saïd woont al sinds 1998 in Dordrecht, en de stad voelt als zijn thuis. Als we over straat lopen lijkt iedereen naar hem te zwaaien, van een oude man die zijn auto staat te wassen, tot een jonge vrouw op de fiets. Misschien komt het omdat Saïd een ontzettend aardige jongen is, of misschien komt het toch ook door zijn bekendheid.

Het begon voor Saïd allemaal met het album The Eminem Show. Van daaruit ging hij steeds meer naar Amerikaanse hiphop luisteren, en zich verdiepen in de beats zelf. Daar komt trouwens nog behoorlijk wat bij kijken, volgens hem. Naast het creëren van een nieuwe melodie en het vinden van het perfecte slagwerk moet je ook rekening houden met welke vibe de beats moeten hebben, en voor wie de muziek wordt gemaakt. Dat kan uren of soms zelfs dagen duren. En voor Saïd is het maken van beats niet zijn belangrijkste bron van inkomen. Toch besteedt hij bijna al zijn vrije tijd aan het produceren van muziek.

Misschien wel de meest bekende artiest waar Saïd beats voor heeft gemaakt, is rapper Boef. De nummers Hosselen, Paperchase, Beckham & Slaaptekort hebben hem zelfs platina platen opgeleverd. Nadat Saïd de platenmaatschappij van de rapper een aantal tracks had opgestuurd, kreeg hij eind 2015 een direct message via Instagram van Boef. Hij vertelde dat hij Saïd’s nummers tof vond, en met hem wilde samenwerken. Deze collaboration tilde Saïd’s status naar een hoger niveau, en dat merkte hij ook in zijn omgeving. Zelfs in zijn directe omgeving; waar zijn vader het beatmaken eerst echt als hobby zag, merkte hij nu ook dat zijn zoon zo goed was dat er geld mee te verdienen viel.


Saïd wil een voorbeeld zijn voor jongeren die er zelf aan zitten te denken om beats te produceren. Want het is echt niet zo makkelijk als sommige mensen denken. Het is keihard werken, en jongeren moeten niet vergeten dat er ook een hoop bureaucratie achter zit. Als je al getekend wordt bij een platenmaatschappij, zijn er een hoop regels en voorwaarden waar aan je moet voldoen.

Een aantal jaar geleden kwam de toen nog opkomende Saïd in contact met R-Newt, en zette hij zich in voor een aantal projecten. Nadat hij in Den Haag een masterclass gaf, besloot hij dat hij ook de Dordtse jongeren les wilde geven in het maken van beats, en zijn ervaringen in de muziekindustrie met hen te delen. In samenwerking met R-Newt/KISS The Future wordt er op 29 juli van 19.00 tot 21.00 een masterclass georganiseerd in de Popcentrale. Bij interesse kun je een mailtje sturen naar bas@r-newt.nl. Je moet wel snel zijn, want er zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.