Katie en Fouad wijzen jongeren op gezondheidrisico’s in Reeshof

Geplaatst in Algemeen op

Katie, wat zijn jouw ervaringen met de andere manier van werken door de coronacrisis?
“Ik werk vanuit huis. Dat betekent dat ik via sociale media contact heb met de jongeren. En natuurlijk ook via e-mail, Teams & WhatsApp. Op deze manier heb ik ook contact met verschillende collega’s. Daarnaast gaan wij in de Reeshof ook de straat op, naar plekken waar jongeren zijn.’

Weten de jongeren jou al goed te bereiken op deze manier?
“Nou, als je kijkt naar de sociale media wel. Jongeren laten weten dat ze zich vervelen en dat ze het ook allemaal spannend vinden. Ook laten een aantal jongeren weten dat ze in bed liggen en zich afvragen of ze het coronavirus hebben. Gelukkig blijven we ook grapjes maken via de sociale media. Deze wijk is voor mij nieuw, want ik ben deze week net begonnen. Het is een interessante, nieuwe manier om de wijk te leren kennen. Zeker omdat de focus nu echt ligt op straatwerk en digitale presentie. Heel anders dan ik normaal gewend ben. Ik zie meteen wel veel jongeren op straat, dus kan ik ze meteen leren kennen. Ik denk alleen niet dat ze meteen met een verhaal bij mij zullen komen. Daarvoor moeten ze me namelijk eerst leren kennen. Op dit moment is dat extra lastig, omdat ik ze niet eens een hand kan geven. Dat vind ik heel erg jammer. Vanavond is mijn tweede avond. Ik merk dat het overal heel erg druk is en dat is natuurlijk een goede reden voor ons om op straat te zijn!”

Hoe kijk jij zelf tegen de coronacrisis aan?
“Ik vind het wel een beetje eng. Ik ben net terug uit Thailand en eerst durfde ik daar niet naartoe, omdat het coronavirus in Thailand was. Vervolgens ben ik in Thailand en waren er daar zo’n veertig ‘coronagevallen’. Terug in Nederland zijn het er in mijn eigen land ineens veel meer! Ik vind het spannend omdat ik niet weet hoe de toekomst eruit gaat zien. En dit is wel een moment in mijn leven dat ik graag zou willen weten hoe het er over een tijdje uit zal zien. Ik hoop dat de mensen van wie ik houd gezond blijven. En ik vertrouw er op dat er door de regering goede keuzes gemaakt worden. We zullen zien wat er gebeurd. Zo lang ik gezond ben en me goed voel, blijf ik jongeren opzoeken. Ik hoop wel dat de crisis snel voorbij is. Ik zou zo niet de rest van m’n leven willen werken. Het is een pittige tijd voor mensen en bedrijven.”

Fouad, kun je iets vertellen over jouw werkzaamheden?
“De afgelopen dagen was ik ziek thuis. Ik ben vandaag pas weer begonnen en ben meteen de wijk in gegaan, naar het Reeshofpark. Het was er vrij druk met kinderen, jongeren en ouders. Voetballen, skaten, ik zag wel bijna veertig mensen bij elkaar. Niet helemaal de bedoeling. Je hoort overal dat je die 1,5 meter afstand moet houden. De jongeren zaten dicht op elkaar. Het leek een beetje op een vakantiedag.”

Heb je ook nog met jongeren gesproken vandaag?
“Jazeker, ik heb een paar jongeren gesproken. Ze geven aan dat het niet lukt om de hele dag thuis te zitten en dat ze daarom even naar buiten gaan. Dat kan ik ook begrijpen, het is lekker weer en als je jong bent, dan denk je niet zo snel aan de consequenties van je gedrag. Ik hoop dat wij de jongeren wat wijzer kunnen maken.”

Zijn de jongeren naar jouw idee ook niet zoveel bezig met de coronacrisis?
“Jawel. Ze begroeten elkaar bijvoorbeeld met de ellenbogen. Maar ze blijven niet 1,5 meter van elkaar vandaan en daar wijzen wij ze zoveel mogelijk op.”

Hoe zie jij de coronacrisis op de lange termijn?
“Het is nu voor iedereen heel vervelend. Ik hoop daarom dat het snel voorbij gaat en iedereen weer gezond wordt. Niemand zit hierop te wachten. Ook deze nieuwe manier van werken is voor ons niet fijn. We hebben allemaal voor het jongerenwerk gekozen om met mensen in contact te komen. Dit kan natuurlijk ook online, maar we werken natuurlijk veel liever face-to-face met mensen. Je kunt nu bijvoorbeeld ook geen leuke activiteiten met elkaar ondernemen.”