Jongeren The NXT Chapter ontvangen certificaat

Geplaatst in Algemeen op

Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Paul Blokhuis reikte op 4 juni 2021 aan acht jongeren een certificaat uit. Zij rondden hun maatschappelijk diensttijd met succes af. De uitreiking gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst bij The Movies in Dordrecht. Blokhuis legde hiervoor een werkbezoek af. De jongeren slaagden als een van de eersten in het land. Zij liepen stage bij het proefproject The NXT Chapter, dat begeleid wordt door R-Newt.

In bioscoop The Movies kwam een deel van de jongeren samen met betrokkenen, wethouder Rik van der Linden en staatssecretaris Blokhuis bijeen voor de uitreiking. De jongeren hebben in een half jaar tijd, twee dagen per week werkervaring opgedaan. Ook volgden ze wekelijks workshops en was een van de grootste thema’s ‘persoonlijke ontwikkeling’. Zo’n veertig instanties in de Drechtsteden zijn betrokken bij het project.

he NXT Chapter In Dordrecht startte begin 2020 het MDT-proefproject The NXT Chapter. The NXT Chapter is een programma voor jongeren tussen de 16 en 27 jaar die wonen in de Drechtsteden en klaar zijn met de middelbare school. Ze kunnen daarna in een half jaar tijd, twee dagen per week werkervaring opdoen; hun talenten ontwikkelen en deze op een praktische manier inzetten voor zichzelf, anderen en de samenleving. Zij werken hierbij aan eigentijdse opdrachten en ontmoeten nieuwe mensen. Het doen van een maatschappelijk stage helpt jongeren bijvoorbeeld bij het maken van een studiekeuze of een volgende stap in hun toekomst en het is goed voor hun cv.

Uitreiking van certificaten The Movies Dordrecht

Sinds de start gingen zes rondes van start. Bij elke ronde is steeds plek voor 15 deelnemers. Omdat The NXT Chapter succesvol is, vraagt de gemeente Dordrecht een verlenging van dit proefproject aan. Door Corona leek het project vertraging op te gaan lopen, maar desondanks vonden de organisatoren toch manieren om het programma te laten doorgaan. Zo is er bij de voedselbank of in het buurthuis altijd wel hulp nodig. Maar is er ook volop ruimte om met eigen ideeën te komen. Zo organiseerde een van de deelnemers met veel succes online sportlessen voor andere jongeren.

Talenten ontdekken en ontwikkelen Deelnemers kunnen tijdens hun maatschappelijk stage ook trainingen volgen in bijvoorbeeld social media; projecten in hun buurt helpen; werken aan teambuilding door sport; zich inzetten voor de natuur of ouderen helpen. Bijna alles kan. “Ons werk is maatwerk,” zegt Sjors van Reeuwijk jongerenwerker bij R-Newt. “We vragen aan de jongeren wat ze leuk vinden en waar ze in interesse in hebben.”