Jonge moeders in de spotlight

Geplaatst in Algemeen op

Je bent 15 jaar oud. Je zit op de middelbare school, samen met je vriendinnen. Je hebt misschien een bijbaantje in de supermarkt als vakkenvuller, en hoewel het thuis niet altijd even lekker gaat, vallen je ouders toch best wel mee. De grootste zorgen die je zou moeten hebben, zijn je huiswerk, of Soufiane uit je wiskundeklas je nieuwe outfit wel leuk vindt, en je ouders een beetje tevreden houden. Maar dan blijk je zwanger te zijn.

Ongeveer 7% van de meiden tussen de 15 en 19 jaar heeft een ongeplande zwangerschap meegemaakt. Tweederde daarvan kiest voor een abortus. Maar of de meiden nou kiezen voor een abortus of het jonge moederschap aangaan, het blijft een hele lastige keuze. Voor deze jonge meiden kan het heel moeilijk zijn om met iemand te praten over hun zwangerschap. Zo bestaat er misschien voor de reacties van hun thuisomgeving, schaamte om er op school met iemand over te praten en leeftijdsgenootjes weten ook vaak niet wat ze kunnen doen om te helpen. En hulp is wat deze meiden heel hard nodig hebben op zo’n beangstigend moment in hun leven.

Iemand waarbij ze zeker kunnen aankloppen, is jongerenwerkster Sandy Donders. Al 22 jaar zet ze zich in voor jongeren, met name voor jonge meiden die zwanger zijn of jong moeder zijn geworden. Volgens Sandy is er nog steeds te weinig aandacht voor deze groep meiden en hun problemen. Het is ontzettend belangrijk dat er iemand is waar de jonge moeders met hun vragen naartoe kunnen en die hen kan begeleiden met professionele hulp. Er überhaupt zijn voor de meiden is volgens Sandy minstens even belangrijk. ‘’Even die knuffel of dat luisterende oor, dat is vaak al voldoende.’’

En naast de moeilijke dingen die er worden besproken, is er ook tijd voor leuke dingen. Zo organiseert Sandy in samenwerking met het project Goede Start van de wijk Groenewoud een fotoshoot voor de jonge moeders en hun kleintjes. Volgens Sandy verdienen zij het echt om een keer in de spotlights te worden gezet. En op deze manier kunnen de jonge vrouwen ook samenkomen met andere moeders.

Naast de fotoshoot zijn er ook plannen om een online community op te zetten. Een overzichtelijk platform waar de moeders makkelijk met elkaar ideeën, verhalen en ervaringen uit kunnen wisselen. Zo vertelt Sandy dat er ideeën ontstaan om met de groep jonge moeders die er nu al is, bijvoorbeeld samen met de kinderen te gaan zwemmen. Ook zouden de moeders via het platform met relevante instanties in contact moeten kunnen komen. Het is heel belangrijk dat bepaalde informatie makkelijk voor handen is, zoals informatie over studeren terwijl je een klein kindje hebt, of het vinden van hulp voor geestelijke gezondheid, zodat de moeders kunnen blijven werken aan zichzelf en aan hun toekomst.