Join Us in de regio

Geplaatst in Algemeen op

Van 1 t/m 8 oktober vindt weer de week tegen eenzaamheid plaats. Tijdens deze week wordt er extra aandacht gevraagd voor eenzaamheid; een groeiend probleem in onze samenleving. Veel ouderen, maar tegenwoordig ook juist jongeren voelen zich steeds vaker eenzaam. Volgens een onderzoek van de GGD blijkt dat 22% van de jongeren zich wel eens eenzaam voelt. Dit komt mede door de coronacrisis van het afgelopen jaar. Dingen als sport, school en vrienden zijn veelal weggevallen bij jongeren, en sociale contacten onderhouden wordt daardoor steeds moeilijker.

Stichting Join Us maakt zich sterk tegen eenzaamheid onder jongeren tussen de 12 en 25 jaar. Door deze jongeren tips en tools mee te geven om hun sociale contacten uit te breiden en te onderhouden, leren ze zelfverzekerder in hun schoenen te staan.

Jongerenwerker Marcel is werkzaam bij Join Us in de regio Oisterwijk en omstreken en werkt vooral met jongeren van 18 tot 25 jaar. Volgens hem hebben de jongeren heel veel invloed in de groep, want de kracht zit bij hen. Bij Join Us kunnen ze activiteiten voor elkaar organiseren, om met elkaar contact en ook vriendschappen op te bouwen.

“Het is zeker niet in eerste instantie een praatgroep, maar de veiligheid zit er wel. De jongeren voelen zich gesteund door elkaar.” Jongeren die zich eenzaam voelen hebben vaak een beperkt sociaal netwerk, een negatieve kijk op hun omgeving, en moeite met contacten onderhouden. “Het is doodnormaal om je wel eens eenzaam te voelen”, vertelt Marcel. ‘’Iedereen voelt zich bepaalde periodes wel eens eenzaam, of je nu een relatie hebt, veel vrienden hebt, of juist niet. Maar als je erover in gaat zitten, moet je je echt niet schamen om contact of ondersteuning te zoeken.’’

Bij Join Us leren de jongeren inzicht te krijgen in hun eigen gedrag, en te werken aan bepaalde aspecten. Zo kreeg een van de jongeren de opdracht mee om het standaard praatje met de kassière – ‘’Pinnen?’’ ‘’Ja, graag’’, ‘’Bonnetje?’’ ‘’Nee, dank je’’ – wat langer te rekken. Zo, is er toch wat extra contact gemaakt.

In samenwerking met gedragswetenschapper Gerine Lodder, ContourdeTwern, Nanneke Thijssen van de GGD, en Join Us, wordt er voor de regio Oisterwijk en omstreken binnenkort een webinar georganiseerd. Het doel van dit webinar is ouders bekender maken met eenzaamheid onder jongeren, en weten wat zij kunnen doen om hun kind te helpen hierbij. Hoe eerder je bent met het aanpakken van het eenzaamheidprobleem, hoe beter het is.

Wil je je ook aansluiten bij Join Us?

Ga dan naar www.join-us.nu, of stuur een berichtje naar Marcel via 06-8325 8138.
Of ben je geïnteresseerd in het webinar? Neem dan contact op via marcel@r-newt.nl