Join Us in Dordrecht

Geplaatst in Algemeen op

Sinds de coronacrisis is de eenzaamheid onder jongeren flink gestegen. Belangrijke dingen in hun leven zoals fysieke school en studie, sport, en sociale bijeenkomsten zijn bij behoorlijk veel jongeren weggevallen. Project Join Us zet zich in om deze eenzame jongeren een plek te geven, waar ze weer contact leren maken met anderen.

De 24-jarige Maike is zo’n jongere die zich wel vaker eenzaam voelt. Al sinds de middelbare school merkt ze dat ze door haar verlegenheid moeite heeft contact leggen. Nu ze tijdens de coronacrisis eigenlijk weer thuiszit, is het al helemaal moeilijk om een sociaal netwerk op te bouwen en te onderhouden. Toch is ze afgestapt op Join Us, en heeft ze om de twee weken in ieder geval contact met andere jongeren die het gevoel van eenzaamheid ook kennen. Hier gaat ze de tools leren om wat steviger in haar schoenen te staan, en beter te worden in contact maken met anderen. Als er één ding is wat Maike aan andere jongeren wil meegeven die zich ook wel eens eenzaam voelen, is het: ‘’Hou zo veel mogelijk contact met je omgeving, en zoek hulp als je daar moeite mee hebt.’’

Op dit moment zijn de bijeenkomsten van Join Us digitaal. Via het platform Discord komen de jongeren bij elkaar om te praten over alledaagse of persoonlijke dingen. In totaal bestaat de groep in Dordrecht uit zo’n 10/11 jongeren, zowel jongens en meisjes. Sommigen zijn verlegen, anderen bevinden zich op het autistische spectrum. Een ding hebben ze in ieder geval gemeen: ze voelen zich vaker eenzaam.

Wat de jongeren bij Join Us meekrijgen, is bijvoorbeeld om leren gaan met mensen die ze niet kennen, reageren op complimentjes krijgen, of iemand anders een complimentje geven. Deze dingen lijken voor sommige mensen de normaalste zaak van de wereld, maar voor anderen is het echt lastig om contact te maken.

Binnenkort gaan de jongeren in Dordrecht aan de slag met een stappenplan. Elke twee weken gaan ze een thema bespreken, en de volgende keer komen ze daarop terug. Zo hoopt jongerenwerker Robert voortgang te boeken met de jongeren en in kaart te brengen waar ze nog tegen aan lopen.

Eenzaamheid bestrijden onder jongeren vindt Robert ontzettend belangrijk. ‘’Ze zeggen wel eens: eenzaamheid is een van de ergste dingen die je kunt hebben. En dat geloof ik wel, want eenzaamheid kan leiden tot bijvoorbeeld depressiviteit, of ergere dingen. Om die ketting te doorbreken, is iets als Join Us een goed middel.’’ Depressie is een groot probleem onder jongeren. Volgens een onderzoek van het RIVM heeft 1 op de 15 jongeren last van een depressieve stoornis. Dat is meer dan ooit. Vooral prestatiedruk rondom bijvoorbeeld school en sociale media wegen zwaar op deze generatie. Het is dan ook belangrijk om zo vroeg mogelijk deze jongeren te helpen met hun social skills. En zoals Robert nog wil meegeven: ‘’Je bent niet alleen, en er is altijd wel iemand die bevriend met jou wil zijn’’.