#CelebrateLife

Geplaatst in Algemeen op

Een half jaar geleden maakten we in V39 kennis met Femke Doremalen, een enthousiaste jonge vrouw die graag vrijwilligerswerk wilde doen. Ze kwam net terug van een afspraak met Maria Melis, haar toekomstige begeleider. Enthousiast en zonder enig idee waar ze aan zou beginnen, ging ze het avontuur bij V-point (het stedelijke jongerensteunpunt voor vrijwilligerswerk in V39) aan.

Zes maanden later

Vandaag stond er taart en lekkere chocoladerepen op tafel van Femke. Mensen vroeg continu of ze jarig was, maar nee: “Ik heb wat te vieren”, zei Femke. “Ik ben nu tien jaar verder, diagnosevrij én gestart met een opleiding. Sinds vorige week doe ik de deeltijdopleiding HBO jongerencoach. Maar dat is nog niet alles: mijn cv is enorm uitgebreid, mijn afstand tot de arbeidsmarkt en de maatschappij zijn verkleind én ik ben echt weer toe aan betaald werk. Zonder de kansen die ik van V-point kreeg, had ik dat nooit durven denken. De oorzaak daarvan is het feit dat ik tien jaar geleden ziek werd, en jarenlang bezig ben geweest met overleven. In januari word ik 30, en ik kan nu verder met zo veel ervaringen!”

Tien jaar later

Tijdens het laatste jaar van de opleiding tot verpleegkundige, met nog maar drie maanden stage te gaan, is Femke ziek geworden. Helaas moest zij hierdoor stoppen met de opleiding. Negen jaar lang was ze bezig met overleven, een periode waarin vrijwilligerswerk haar de nodige structuur gaf. “Toch werd ik snel overvraagd”, bekent ze. “Je ziet het nu eenmaal niet aan een persoon als zij een psychische kwetsbaarheid hebben. Toen ik na negen jaar een passende therapie mocht volgen, werd ik een stuk stabieler en kwam er meer ruimte in mijn leven. Maar daar was ik dan: een startpositie met een enorme afstand tot de arbeidsmarkt, geen passend diploma en totaal geen idee waar ik goed in was. Bij BeChallenged013, onderdeel van V-point, kreeg ik de kans om weer in mijn kracht te staan.”

Ruimte

“Bij BeChallenged013 werd ik enorm goed gecoacht. Er was ruimte voor mij, ik werd gezien, maar ik mocht ook mijzelf ontwikkelen en uitdagingen aangaan. Mijn vrijwilligerswerk heeft enorm bijgedragen aan mijn persoonlijke herstelproces. Door mogelijkheden te krijgen, mijn grenzen te mogen ontdekken en stap voor stap meer verantwoordelijkheden te krijgen, kon ik mijzelf en mijn belastbaarheid echt weer herontdekken.”

Jongerencoach

“Als aankomend jongerencoach kan ik mijn vrijwillige werkzaamheden goed combineren met mijn opleiding. Ik hou mij als vrijwilliger bezig met de projectontwikkeling van BeChallenged013 en BeChallenged013+. Daarnaast sluit ik me aan bij het innovatieve netwerk Jeugd Brabant, waar ik jongeren, stagiaires en vrijwilligers coach. Ik maak verbindingen tussen het netwerk en activiteiten van V-point. Daarnaast ben ik benaderd door jongerenwerker Katie Jayne Eppenhof. Zij is met ervaringsdeskundigheid bezig, doet onderzoek naar peer-to-peercoaching en heeft me gevraagd om mee te denken. We hebben allebei ervaringskennis en kijken samen wat de organisatie hierbij kan gebruiken. We werken dat uit in een gezamenlijk advies.”